Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Хората не са сигурни...
Хората не са сигурни >> Напрежение в Зидарово заради евтанизирането на прасета

Хората не са сигурни >> Напрежение в Зидарово заради евтанизирането на прасетаНапрежение сред местните жители заради мярката на Българската агенция по безопасност на храните. Стопаните са недоволни от факта, че свинете се убиват преди да бъдат взети лабораторни проби, които да покажат дали носят заразата. По думите на хората, чума няма. Откритите първоначално мъртви прасета са умишлено отровени, заради междусъседски конфликт, предава БНР.

Не това, обаче, показват лабораторните анализи, взети от Областната дирекция по безопасност на храните. По думите на началникът ѝ Георги Митев, зараза има и огнището е именно в село Зидарово.

Цялото село е под карантира и ще бъдат евтаназирани всички животни в радиус от 3 км. Ветеринарните екипи са на място и продължават своята работа, заедно с полицейска охрана.

Хората твърдят, че загубите им ще възлязат на хиляди левове.

В свищовското село Ореш днес бяха умъртвени останалите 21 прасета в домашните стопанства, след като преди няколко дена в покрайнините на селището беше намерено мъртво домашно прасе, болно от африканска чума по свинете.

Село Ореш е на границата между Плевенска и Великотърновска област и въпреки че от Агенцията по храните не са обявили огнище на африканска чума по свинете в селото, днес ветеринари умъртвиха 6 големи и 15 малки прасета, които бяха останали в Ореш. Изкопана е дълбока яма, в която ще бъдат загробени животните.

На входа и на изхода на селото са организирани два пропускателни пункта. Има полицейски екипи, които следят движението на автомобили, за да не се пренасят животни.

В трикилометровата предпазна зона няма други села. В десеткилометровата надзорна зона около Ореш попадат няколко населени места, включително и голям промишлен свинекомплекс, който за сега не се предвижда да бъде затворен от санитарните власти.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://m.24chasa.bg/novini/


106313