Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Хората освиркаха Кар...
Хората освиркаха Караянчева и Фандъкова пред паметника на Апостола

Хората освиркаха Караянчева и Фандъкова пред паметника на АпостолаСтотици хора освиркаха председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и кмета на София Йорданка Фандъков. Това се случи по време на официалните им речи пред паметника на Апостола на Свободата - Васил Левски.

Докато четяха словата си всички викаха "Ууу". Президентът Румен Радев помоли хората да се въздържат от подобни възгласи. Словото му беше кратко, но запомнящо се. Радев започна с това, че Левски не обича преклонени глави и хората днес трябва да се изправят. Напомни, че нашата битка за идеала на Апостола е сега.

 

""На 19 февруари българите почитаме Апостола. Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави, но Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук. Време е да спрем да търсим утеха в историята, време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойноство нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега. Свобоното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. Днес се питаме това ли е чистата и свята Република на Дякона?", каза още Радев.

 

След като приключи, всички започнаха да скандират: "Радев, Радев".

 

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза в словото си, че "с делата си Апостола на свободата става Апостол на сърцата, който с примера си изтрива страха. Той сее семената на надеждата и любовта към Отечеството“, заяви тя.

„Днес трябва да си спомним неговите думи и да надскочим егото си. Историята се прави със съучастие, обща вяра и стремеж“, цитира думите на Левски кметът.

„Днес трябва да помним, че белият лист, на който пишем историята си, стои пред нас и трябва да пишем в него“, каза още Фандъкова.

 

 

Източник:https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:


121865