Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Христо Иванов: ЕК ум...
Христо Иванов: ЕК умишлено си затваря очите за случващото се тук

Христо Иванов: ЕК умишлено си затваря очите за случващото се тукОстри упреци към Европейската комисия отправи един от лидерите на "Демократична България" Христо Иванов в интервю за "Политико". "Брюксел и Берлин следва да поемат отговорност за това, че помогнаха българската съдебна система и ключови институции да бъдат предадени в ръцете на олигархична мафия. Смекчаването на констатациите от наблюденията върху съдебните реформи подхранва корупцията с европейските фондове. ЕС има за какво да отговаря", коментира Иванов по повод протестите и случващото се в България. 

 

Според Иванов Европейската комисия, която трябва да действа като гарант на договора за ЕС, умишлено си затваря очите за случващото се в България, въпреки че европейските фондове поддържат жизнената сила на мафията. „Това ниво на превземане на държавата в България стана възможно само заради лесното използване на средства от ЕС...Това не е вътрешен въпрос, защото най-голямата, най-лесната корупция се отнася до европейските фондове“, коментира Иванов. Според него причината за слепотата на ЕК е удобството на комисията да работи с Бойко Борисов. "Брюксел и Берлин затварят очите си за мафията в България, защото премиерът Бойко Борисов, когото протестиращите виждат като проводник на злоупотребите, е решаващ съюзник на християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лийен в ЕС. Брюксел и Германия смятат бившия телохранител за надежден в отношенията с Турция", изтъква Иванов. Според него този модел наподобява някогашните империи, при които граничната политика се води от местни военачалници. 

"Борисов е очаровал Меркел чрез непоколебимата си лоялност към ЕНП и като действа като милия „глупак“ по време на срещите на върха на Европейския съвет.", допълва Иванов. Според него обаче тази подкрепа от страна на ЕК и Германия продава твърде евтино доверието и политическия капитал на Европа и Германия. "Те биха могли да получат същото ниво на сътрудничество, без да бъдат толкова безпринципни и без да деморализират българската общественост", изтъква още Иванов.

 

"При предсрочни избори президентът Румен Радев трябва да гарантира, че служебният кабинет ще свърши само това, което е в правомощията му - да организира изборите. Борисов стои на власт, за да строи "Руски поток", коментира в друго интервю за "Свободна Европа" Иванов. Според него ще има предсрочни избори и въпросът е как ще се стигне до тях. Според него ключово за страната и за бъдещо управление е позициите на партиите по съдебната реформа. "Ако искаме да имаме институции, които да се справят с казуси, трябва да се справим с проблема с прокуратурата", изтъкна Иванов. "ГЕРБ сами доведоха до тази ситуация с отказ от реформи и с трупане на зависимости около Борисов. Де факто "Росенец" доказа, че управлението е прехвърлено на едно задкулисие, където е и Маджо, и Пеевски, и всякакви кръгове около Борисов и Доган. Това сваля ГЕРБ от власт", счита още Иванов. Той има притеснения, че Пеевски няма гарантирано да си тръгне с Борисов. 

 

Снимка: Илияна Кирилова 

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Христо Иванов: Имаме рецептурата да се справим с модела ”Пеевски”

Прокуратурата заклейми Христо Иванов - поругавал независимостта и престижа ѝ

Искаш оставка - получаваш Бойко Лукашенко, България като Беларус

Христо Иванов пред "Политико": Брюксел и Берлин се продадоха евтино на феодала Борисов

С мутрите свършва 100-годишната гражданска война в България

Философът проф. Калин Янакиев: Борисов се превърна от бабаит в посмешище

Христо Иванов: Премиерът анонсира края на своето управление под влиянието на Пеевски

Свои и чужди пишат 3 сценария за Борисов. А ако ги изненада с 4-ти, при който само той печели?

Христо Иванов: Гражданите надделяха!

Ден 32: Народът срещу мафията >> Отново десетки хиляди на протест за ОСТАВКА! Блокади в София и цялата страна!


133025