Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Христо Иванов: Колко...
Христо Иванов: Колко пъти може да излъже министър в едно интервю

Христо Иванов: Колко пъти може да излъже министър в едно интервю10 едри фирми са получили лъвския пай от кредитния портфейл на държавната банка ББР

 

Лидерът на Демократична България публикува видео, в което опровергава поредица твърдения на новоназначения министър на икономиката Лъчезар Борисов в първото му голямо интервю на този пост - пред бТВ.

 В тв изявата си Л. Борисов, който досега бе зам.-министър и председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие, отказва да поеме отговорност за "особената" кредитна политика на единствената държавна банка, твърди, че не се познава с депутата-бизнесмен Делян Пеевски, и се самоопределя като експерт, отдаден на служи на народа и на икономиката. 

ББР непрекъснато е в във фокуса на скандали, защото е създадена със задачата да финансира малки, иновативни и експортно ориентирани фирми, а всъщност отромна част от средствата й се ползват от едри компании - далече от въпросните критерии, но пък близки до  управляващите.

 

 

В клипа доскорошният шеф-надзорник  на ББР и настоящ министър Лъчезар Борисов твърди друго - че банката помага предимно на малкия бизнес, а също и че той лично не е имал отношение и участие във взимането на конкретните решения за  кредитиране. Новият титуляр на икономиката дори обещава скоро да публикува данни, които щели да покажат, че над 80% от кредитният портфейла са заеми за дребни фирми. Но не уточнява дали говори за брой кредити или за суми.  

Христо Иванов обаче коментира във видеото, че по последни данни активите на ББР -  тоест раздадените назаем средства, са общо 3.2 млрд. лева, като 1.7 млрд. лева са отпуснати пряко (другите са стигнали до бизнеса с посредничеството на търговкски банки). Над половината от кредитния портфейл на единствената държавна банка е насочен към 10 (десет) клиента, които трудно могат да минат за малки или средни предприятия, посочва още опозиционният политик. Това е парадокс, тъй като ББР беше създадена да отпуска облекчени заеми на по-дребния бизнес, който обикновено по-трудно получава финансиране от търговските банки. 

Според вече бившия министър на икономиката Емил Караниколов като председател на Надзорния съвет Л. Борисов е бил запознаван с цялата документация по едрите кредити - правилата на банката го изискват. Сред големите заемополучатели са фирми, свързвани с Делян Пеевски, с Румен Гайтански - Вълка. Една иновативна фирма - събирач на неплатени задължения, неотдавна получи от ББР заем в размер на 75 млн. лева, припомня саркастично Христо Иванов. 

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Вярно или не: Без редовен кабинет и парламент, кризата е неуправляема

Анкетна комисия ще разследва държавната покупка на дял от ПИБ за 140 млн. лв.

Слави: Ще ви покажа реалния облик на българското правителство – такова, каквото е! (ЧАСТ 2)

Иво Прокопиев: Не е работа на държавата да инвестира в частни банки

Кабинетът взе 140 млн. лв. от данъците ни, за да ги налее в ПИБ

Две банки вече няма да дават безлихвени кредити

 

 

 


132514