Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ХРОНОЛОГИЯ: Гражданс...
ХРОНОЛОГИЯ: Граждански инициативи срещу новата наредба за паркиране в София

ХРОНОЛОГИЯ: Граждански инициативи срещу новата наредба за паркиране в София • 04 юни 2012 г. -  Гражданско движение „ДНЕС” стартира своята инициатива „Новите правила за паркиране в София – РЕКЕТ И БЕЗЗАКОНИЕ НАД ГРАЖДАНИТЕ“, като в същия ден внесе в Административен съд – София-град съдебен иск срещу промените в Наредбата за организация на движението в Столична община, въвеждащи нови такси и условия за паркиране в центъра на столичния град.
 • 17 юли 2012 г. - ГД „ДНЕС“ започна в подкрепа на съдебния иск подписка срещу промените в Наредбата на правилата за т.нар. „синя зона“ в София, която бе обявена на пресконференция предния ден и се провежда, както на пунктове, разположени на възлови места в София, така и чрез интернет.
 • 23 юли 2012 г. - по инициатива на „ДНЕС” се състоя среща, чиято цел бе да запознае представителите на местната власт и депутатите, избрани с гласовете на софиянци, с проблемите на града. Срещата се превърна в разпалена дискусия по отношение на новите правила за паркиране в София, между представителите на „ДНЕС” и СОС.
 • 03 август 2012 г. – състоя се първото неформално гражданско недоволство срещу новите правила за паркиране в София, по време на репортаж на БТВ.
 • 06 август 2012 г. - „ДНЕС” се обърна с призив към СОС да спре влизането в сила от 01 септември 2012 г. на новите правила за „синя и зелена зона“ в София и започна разговори с гражданите.
 • 15 август 2012 г. - над 200 недоволни граждани излязоха срещу високия данък "паркинг" в центъра на София. Срещата бе организирана от Фейсбук групата „Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране“ се превърна в протест, който затвори кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Граф Игнатиев". Протестите на гражданите продължиха всеки ден, отначало при паметника на Патриарх Евтимий, а след това на площад Славейков.
 • 20 август 2012 г. - в сградата на Столична община Фейсбук групата „Не на данък паркинг ...“ и "ДНЕС" започнаха преговори по изпълнение на исканията на гражданите с г-н Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет. Протестиращите бяха представлявани от Анжелика Цокова, Иван Лечев, Гергана Владкова, Апрахам Бенлиян, Румен Недялков. В продължение на два часа участниците в срещата обсъдиха основните искания на гражданите и възможностите за преодоляване на възникналия проблем. Изрично беше подчертано, че правилата за паркиране засягат всички граждани – и живеещите, и работещите в центъра на столицата, както и гостите на София. Неприемливи са всякакви опити за противопоставяне на отделните групи засегнати страни.
 • Междувременно си позволихме да направим няколко прости изчисления, на база отчета на ЦГМ за 2009 г., а резултатите бяха фрапиращи (Черната дупка, наречена "Синя зона").

В хода на разговора беше договорено:

 1. До сряда (22.08.2012 г.) в СОС да бъде внесено единно предложение от страна на протестиращите с конкретни предложения за нормативни промени.
 2. На 27.08.2012 г. (понеделник) Радослав Тошев да насрочи извънредно заседание на председателстваната от него Комисия по транспорта към СОС, а представителите на протестиращите граждани да присъстват като наблюдатели на заседанието.
 3. Да се отложи влизането в сила на новите правила за синя и зелена зона за живеещите в центъра на столицата до 1 октомври т.г.,като дотогава трябва да приключи работата по промените в наредбата, така че да се изчистят недомислиците в нея и се вземат предвид исканията и предложенията на гражданите. Дотогава живеещите в райните на синя и зелена зона, които са подали в „Център за градска мобилност“ молби за издаване на винетни стикери и имат входящ номер, ще могат да паркират в близост до домовете си, без да са заплатили стикерите.

 

 • 22 август 2012 г. - „ДНЕС“ и членове на Фейсбук групата „Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране“ внесоха обединените искания на протестиращите срещу Наредбатата за организацията на движението в София. Същевременно бяха прекратени протестите, което доказва, че гражданите отчитат подадената от общинското ръководство ръка и са готови на разумен и спокоен диалог, с цел постигане на приемливо за двете страни решение на възникналия проблем.

 

 • 24 август 2012 г. - „ДНЕС” и агенция „ЕСТАТ” представиха социологическо проучване, според което две-трети от столичани не одобряват новите правила за паркиране в София, а внесените в общината  искания на „ДНЕС” и „Не на данък паркинг...” бяха допълнени със становище за правата на гражданите с увреждания, засегнати от новата Наредба.

 

 • 27 август 2012 г. - „ДНЕС“ и Фейсбук група „Не на данък паркинг ...“, като представители на 39 000 софиянци, включили се в подписката, взеха участие в извънредното заседание на Комисията по транспорт към СОС. На заседанието от страна на протестиращите присъстваха Анжелика Цокова и адв. Апрахам Бенлиян от ГД „ДНЕС“, Иван Лечев, Гергана Владкова от Фейсбук група „Не на данък паркинг“, Мирослав Паскалев Зорец.  Пред общината бяха Маргарита Хранова, Кристина Димитрова и Христо Чешмеджиев, дошли да заявят подкрепата си за исканията на софиянци. На заседанието беше потвърден т.нар. „гратисен период“ за живущите в центъра, за който ще се поиска от кмета Йорданка Фандъкова да издаде специална заповед.

 

 

 • 03 септември 2012 г. - състоя се  пресконференция на Гражданско движение „ДНЕС”, под надслов: „Против сме за час паркиране да даваме колкото за 2 хляба!”, с участието на представителите на Гражданско движение „ДНЕС“ Галя Николова, Анжелика Цокова, Силвия Робова и адв. Апрахам Бенлиян, както и попмузикантите Дичо и Силвия Кацарова, дошли да изразят подкрепата си за протестите срещу новите правила за паркиране в София.

 

 

 

 • 11 септември 2012 г. – на извънредно заседание на Транспортната комисия към СОС бяха приети две от исканията на протестиращите, касаещи правата на хората с увреждания. По настояване на „ДНЕС“ броят на местата за инвалиди в общинските паркинги и търговските дружества със 100% общинско участие беше увеличен от 2 на 3 - в тези с до 50 паркоместа, и от 3 на 4 - в тези с над 50 паркоместа. Общинските съветници дадоха и съгласие да отпадне изискването хората с увреждания да се снабдяват лично, преди да паркират, от служител или стационарен пункт на „ЦГМ“ ЕООД със специален талон, доказвайки всеки път инвалидността си. Останалите искания на протестиращите бяха отхвърлени.

 

 

 • 14 септември 2012 г. – В отговор на цензурата, наложена от БНТ при отразяването на темата „синя зона“ и справедливите протести на гражданите, ГД „ДНЕС“ и Фейсбук група „Не на данък паркинг“ отправиха отворено писмо до СЕМ с настояване да се предприемат необходимите процедури за установяване на причините за това некоректно поведение и да се обявят публично съответните санкции.

 

 • 19 септември 2012 г. – Във връзка с изявление на столичния кмет Йорданка Фандъкова, че „около 70% от предложенията на гражданите за синята зона са приети от СОС“, Фейсбук група „Не на данък паркинг“ и Движение „ДНЕС“ поискаха уточнение кои предложения съставляват тези 70%, а позовавайки се на Закона за достъп до обществена информация, относно взетите решения на сесията на СОС на 13.09.2012 г., „ДНЕС“ изпрати до председателя на СОС Елен Герджиков и писмо, с което настоява за отговор на следните въпроси:
 1. 1.  Какви са резултатите от поименното гласуване за спиране прилагането на Наредбата за паркиране в София и по предложените промени в нея?
 2. 2. Какви са резултатите от поименното гласуване за привилегиите на общинските съветници да паркират безплатно на територията на столична община?
 3. 3.  Колко разрешения за ползване на „служебен абонамент“ за паркиране на територията на столична община са издадени и какъв е броят на паркоместата, предназначени за „служебен абонамент“.

 

 • 21 септември 2012 г. – Фейсбук група „Не на данък паркинг“ и ГД „ДНЕС“ внесоха в Столична община отворено писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, председателя на СОС Елена Герджиков и столичните общински съветници. Като реакция на повторното приемане на новите правила за почасово паркиране и поради липсата на желание за реален диалог от страна на СО, което може да се определи като произвол, в писмото се изискват за пореден път отговори на следните въпроси: какво налага двойното увеличение на цените за паркиране, какъв контрол се упражнява върху дейността на Центъра за градска мобилност и как се изразходват постъпилите в дружеството средства, какво обосновава въвеждането на платени стикери за живеещите в центъра на столицата, без да има гаранция за сигурно паркомясто за тях пред  домовете им.

 

 • 25 септември 2012 г. – Фейсбук група „Не на данък паркинг“ и ГД „ДНЕС“ дадоха съвместна пресконференция, на която обявиха какви са следващите им действия, продиктувани от липсата на желание за разумен диалог от страна на Столична община – шествие на 26 септември, протест на 27 септември с Конституцията в ръка, мълчаливо бдение на 5 октомври в деня на първото заседание на Административния съд по заведеното от „ДНЕС“ дело срещу промените в Наредбата за паркиране. За пореден път двете движения съобщиха, че настояват за вслушване в гласа на гражданите; за преразглеждане и същностна промяна на Наредбата; за публичен отчет за дейността на общинското дружество „ЦГМ“; за отчет относно това колко и какви общински терени са отдадени на частни лица и фирми за предоставяне на паркинг-услуги; за отпадане на привилегиите и на общинските служители, а не само на съветниците, вкл. за служебните, не единствено за личните им автомобили.

 

 • 26 септември 2012 г. – стотици граждани се включиха в протестно шествие на ФБ група „Не на данък паркинг“ и „ДНЕС“ от пл. Славейков до Столична община в подкрепа на исканията за преработване на Наредбата за паркирането.  Данчо Караджов, Силвия Кацарова, Кристина Димитрова, Янка Рупкина, Дичо, Христо Чешмеджиев бяха сред протестиращите, за да изразят своята гражданска позиция в защита на правата на столичани. Протестът беше подкрепен и от хора с увреждания, чийто права също са грубо погазени от новата наредба, като се налага те да препаркират колите си на всеки четири часа. Всички общински служители да се откажат от привилегията да паркират безплатно, поискаха още хората пред сградата на общината.  

 

 • 27 септември 2012 г. – ФБ група „Нe на данък паркинг“ и „ДНЕС“ проведоха съвместна акция по даряване и запознаване на общинските съветници с основния закон на Република България -Конституцията. Персонално, на всеки от тях се даде копие от Конституцията, с подчертани текстове, които новата Наредба за паркиране нарушава. Допълнително, съветниците получиха отново исканията на гражданите, както и шоколад за добро настроение и съответно по-съвестно изпълнение на задължението да работят в защита на правата на столичани. 

 

 

 • 05 октомври 2012 г. - На първото заседание на Административния съд по заведения от Гражданско движение „ДНЕС“ иск над 1000 души дойдоха, за да подкрепят гражданските искания за преразглеждане на  скандалната Наредба за паркирането в столицата на България и се включиха в организирания от „ДНЕС“ и Фейсбук група „Не на данък паркинг“ ПОХОД НА СПРАВЕДЛИВОСТТА. С черни ленти пред очите, като символ на безпристрастността на Темида, и плакат „ВЯРВАМЕ ВЪВ ВАШАТА СПРАВЕДЛИВОСТ”, хората засвидетелстваха вярата си в правосъдието, след което се отправиха към Столична община. Тамгражданите изразиха своето несъгласие с Наредбата със слушалки на ушите, за да демонстрират пълната липса на чуваемост и диалог от страна на общинското ръководство. Последната точка от похода на справедливостта беше сградата на БНТ, където с домина, символизиращи скриването и подмяната на истината, хората прозоваха „СПРЕТЕ ЦЕНЗУРАТА!”. По време на шествието своята подкрепа дойдоха да засвидетелстват музикантите Силвия Кацарова и Данчо Караджов, актьорът Христо Чешмеджиев и изтъкнатия общественик Пламен Даракчиев.

         Поради независещи от ищците причини, делото в Административния съд беше отложено за 7 декември 2012 г. 

 

 • 10 октомври 2012 г. - Няколко стотин  протестиращи се събраха на пл. Славейков в София, откъдето тръгна протестно шествие срещу рекета, налаган от Общината под формата на „данък паркинг“. Шествието спря пред сградата на Столична община, където протестиращите пуснаха в небето сини и зелени балони със завързани за тях „банкноти“, за да покажат какво се случва с парите на софиянци, които паркират в зоните. За да онагледят тоталната липса на чуваемост и готовност за диалог от страна на общинската администрация, организаторите на протеста от Фейсбук група „Не на данък паркинг“ и Движение „ДНЕС“ представиха изпровизиран „разговор“ с чучелата на кмета Йорданка Фандъкова и шефа на столичната транспортна комисия Радослав Тошев и обявиха пред гражданите, че за първи път след двумесечни активни протести г-жа Фандъкова и г-н Тошев са приели да се срещнат с хората и да отговорят на въпросите им очи в очи, а не чрез медиите.

 

 • 17 октомври 2012 г. - от пл. Славейков в столицата към сградата на Столична община за 20-ти пореден път пое вече традиционния ПОХОД СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА, в който участие взеха стотици граждани, недоволни от новите правила за паркиране. Организаторите на шествието, Фейсбук група „НЕ, на ДАНЪК ПАРКИНГ!“ и Движение „ДНЕС“, отново изразиха възмущението си от отказа на общинарите за диалог със столичани, като избраха мотото „НА ИДИОТИ НИ ПРАВЯТ“ за тема на протеста. Участниците в шествието носеха разноцветни клоунски шапки, червени носове и надуваха нахални свирки. Пред Общината те пуснаха китайски фенер с отпечатан върху него образ на шефа на Транспортната комисия в СОС – Радослав Тошев. Така те фигуративно демонстрираха желанието си да изпратят съветника отвъд ръба на стратосферата, за да се сложи край на тормоза и рекета над гражданите.

 

 • 24 октомври 2012 г. - За 21-ви пореден път граждани издигнаха протестни лозунги с искания за диалог със Столична община и промяна на несправедливите текстове в спорната Наредба за паркирането в София. Към протестиращите на площад „Славейков” се присъединиха и десетки майки, някои от тях с колички, които настояха за достъпна архитектурна среда, здрави тротоари и улици, детски градини за всички деца и прозрачност при управлението на средствата на софиянци. Част от протестиращите този път бяха със затворнически шапки на главите като символ на дискриминацията, наложена от новата Наредба за организация на движението в Столична община. 

 

 • „31 октомври 2012 г. - За 22-ри пореден път протестиращи издигнаха лозунги с искания за диалог и чуваемост от страна на общинските чиновници, изминавайки разстоянието от пл. Славейков до Столична община. Гражданите настояха за преразглеждане на крайно несправедливата и неотговаряща на покупателните способности на хората Наредба за паркиране в столицата. Към протестиращите отново се присъединиха десетки майки, които поискаха по-добри условия на градската среда, за да отглеждат спокойно дацата си. В шевствието се включиха също и хора с увреждания, чийто права са най-засегнати от новите правила в Наредбата. Походът премина под надслов „Да изгоним злите сили от Общината” и бе организиран от Фейсбук групата „Не, на данък паркинг!“, подкрепен от Движение „ДНЕС“.“

 

 

 • 29 ноември 2012 г. - Известни творци и интелектуалци се събраха на обща пресконференция, на която призоваха за отмяна на спорната и предизвикваща общественото недоволство вече месеци наред Наредба за организацията на движението в Столична община. Сред тях бяха музикантите Данчо Караджов, Дичо, Кристина Димитрова, народната певица Янка Рупкина, актьорът Николай Урумов, художникът Георги Липовански, общественикът Пламен Даракчиев, журналистът Иван Тенев-Агент Тенев, медийният експерт Иво Инджов. Въпреки активните граждански действия, след повече от 25 протестни акции и моралната подписка, в която се включиха десетки хиляди граждани, общинарите продължават да отказват диалог и остават глухи за исканията на софиянци и слепи за съществуващите проблеми, включително с чистотата на града и разбитите тротоари, бездомните кучета, липсата на детски градини, непрозрачното управление на общинските финанси, продължаващата дискриминация спрямо хората с увреждания, категорични бяха участниците в пресконференцията малко преди второто заседание на заведеното от ГД„ДНЕС” в Административен съд (София) съдебно дело срещу решенията на СОС, насрочено за 07.12.2012 г.

 


4732