Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Хубава работа, ама б...
Хубава работа, ама българска

Хубава работа, ама българскаПисмо на Иван Драгомиров, София

Информационен сайт „ДНЕС“

(Мнението на автора е с редакторска намеса след негово съгласие)

 

Хубава работа е тази с електронните винетки, но българска... Вече трети ден новата система за закупуване на важните превозни документи не работи. И то система, изградена за забележителните... 180 млн. лева. Обяснението на отговорните лица е, че това се случва, защото "била нова и имало грешки за изчистване". Като с всичко друго в Родината. Разхвърлят се едни пари за какво ли не, а ефекта - никакъв, даже и по-зле става. Така беше и с Търговския регистър, той пък беше стар и затова се сринал... Няма значение, че и там са потрошени и отишли залудо стотици милиони левове!? А България уж се хвали с най-изявените компютърни специалисти и ето какво се случва.
 
Опитът ми да си купя винетка и на 1, и на 2 януари тази година завърши с грандиозен неуспех. Но срещата с катаджиите бе впечатляваща.
 
ПЪРВИ ОПИТ. Реших, че е най-добре да си купя винетка преди Нова година, защото планирах малко пътуване извън граница. Денят 29 декември ми се видя чудесен и започна голямото цъкане. На едно място се съгласяваш с общите условия, на друго - че искаш едномесечна винетка, на трето, че си разбрал изобщо смисъла на системата. Каквото и да направиш обаче все се връщаш в началното поле и не ти дава да продължиш. Като упорит човек реших да се обадя по телефона да питам. Но и тук греда. Напевен глас ми заяви, че всички оператори са заети и ми затвори. Ядосах се и хайде пак. Ситуацията се повтори, а после и потрети. Реших да не си развалям почивката и зарязах неравната борба с винетките.
 
ВТОРИ ОПИТ. След няколко дни веселба със семейство и приятели извън граница като повечето българи и аз реших да се прибера на 1 януари. Почти без проблем минахме българо-турския контролно пропусквателен пункт и на последното гишенце ме уведомиха, че отзад има апарати за винетки. Потрих ръце и се отправих натам. Пред четирите машини се бяха скупчили няколко българи и още толкова турци, които безрезултатно натискаха де що копчета имаше. Реших, че като човек с техническа мисъл мога да им съдействам и, разбира се, да се докажа пред родата. И тук греда. Автоматите изобщо не работеха. Цъкаш, кликаш, буташ, ръчкаш - нищо. Не бачка и не бачка. След 40-минутни опити се отказах. Викам си, на няколко километра има бензиностанция - там ще успея. Единственото, което не бях предвидил е полицейската кола спряла току до границата. Разбира се, любезните катаджии търсеха винетки. Обяснявам им ситуацията, разказвам подробно, но те си държат на своето – нямате, значи глоба. Ударих го на молба. Ей тука, господин полицай, има бензиностанция. Отивам и купувам. Докато жена ми е нападнала кафето и старите сандвичи, мърмори ядовито и тихо кълне. Разминах се с 20 лева "за празниците".
 
ТРЕТИ ОПИТ. За има-няма десет минути стигнахме заветната бензиностанция и като скандинавски войн се втурнах за винетка. Касиерката, млада жена с запусната прическа и уморен глас ми заяви, че апаратите не работят. Мислех си колко ли пъти днес го е казала. Бесен започнах да викам срещу системата, срещу държавата, срещу всички. Момичето ме погледна със съчувствие и само рече: "Гледайте да не ви хванат. Излезли са на лов." Така се и случи. За мой късмет до София не ни спираха повече, но по пътя имаше поне 10 патрулки, дебнещи такива нещастници като мен и домочадието .
 
Тези дни реших да оставя колата. Не искам да си развалям празниците. Идват Ивановден, Йордановден, Бабинден... Знам, че и катаджиите душа носят, но не мисля да ги ощастливявам повече.
Ще изчакам системата да проработи. Ако проработи. 

А пък за оная другата система, против която демонстрираха жените с децата, за нея просто не ми се говори, нея очевидно цялата трябва да е демонтираме и да е сменим! До дъно.

Иначе само си викаме -хубава работа, ама българска, а властта и управниците дето си избираме продължават да си ни мислят отвсякъде за балъци и пълни глупаци. 

Ама ние сме си виновни - хем ги избираме, хем си ги и търпим!

 
 


 

"ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Масово, а не изключение! >> Проблеми със системата за е-винетките

Системата за електронни винетки дава грешки, но не се е сринала, смятат от пътната агенция

АПИ обясни как се купува е-винетка (видео)

Започва продажбата на електронни винетки. Как и какво се променя

Нелепостите на закона >> Българска винетка - до края на нищото85654