Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / И Борисов предусети ...
И Борисов предусети загубата на Фандъкова.., не заяви подкрепа

И Борисов предусети загубата на Фандъкова.., не заяви подкрепа "Човешката глупост е безкрайна", това беше коментара на премиера Бойко Борисов за името на новоучредената партия на Слави Трифонов - "Няма така държава".

"То може да има и "Няма такова предаване". Всеки може да си кръсти партията както иска. Да няма такава държава всяка вечер в най-гледаното време да си промотираш партията. Години наред да седиш и да си говориш от твое име. Има ли друг да му е позволена тази безплатна реклама на партията му години наред. И накрая излизаш и казваш "Няма такава държава", каза още Борисов.

Премиерът каза, че е разговарял по телефона с водещия и че е доволен, че Трифонов е учредил партията си, защото "сега нещата са честни".

"Той е умен човек, много умен. И вижда откъде идва крахът на политиците. Дори най-обичаните, най-харесваните почват да губят доверие. Защото, когато започнеш да показваш хората, с които ще управляваш, изведнъж ореолът ще изчезне или поне силно ще бъде надупчен, както и моят", уточни Борисов.

Той обясни, че в момента изобщо не се меси в местните избори и че е оставил кампанията изцяло на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

"В евроизборите видях краха в очите на хората. "Апартаментгейт" ни разби, тежко репутационно ни удари. Колко министри, зам.-министри отстраних. Само и само хората да са убедени и да повярват, че това е било случайно и не е стил. Победата показа, че хората повярваха и одобриха този начин на действие", допълни той.

Борисов бе категоричен, че не трябва да се надценява нито неговата роля, нито ролята на Цветан Цветанов в ГЕРБ.

"И ние сме били малко артисти за пред публиката. Обликът на една партия не се гради от един човек или няколко човека. След двете интервюта, които даде Цветанов, не ми липсва. Защото изговори глупости, които не му правят чест. Дано новият му проект е успешен, като на Слави Трифонов. Но не очаквах Цветанов толкова бързо да излезе и да говори срещу партията и колегите си. Аз не го гледах, защото не гледам телевизии, щадя си нервите. Цвета Караянчева го беше гледала и беше възмутена", коментира премиерът.

По думите му, битката за местните избори в момента е в смесените райони и тя е между ГЕРБ и ДПС.

"Защото битка в София няма. Ако Фандъкова загуби местните избори, това ще се пише на софиянци. Защото тя има много опит. Тези, които са се заявили сега може да погледнете в биографиите им какво са работили", каза още Бойко Борисов.

Премиерът коментира и бившият председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който бе назначен за консул във Валенсия. Според Борисов той бил "умен човек, който работи добре", Взаимоотношенията им са били като на работодател и служител.

"Казах на външния министър да го предупреди, че ако не си оттегли жалбата и не си събори терасата, ще го отзова. Много работа е свършил, много врагове си е създал, но не мога да търпя да ми задават още този въпрос. Да си бута терасата и да работим пак", допълни Борисов.

По думите му, срещу Георгиев е имало заплахи и затова е имал охрана.

"Беше на среща при мен, мисля, че английският език му е перфектен. Аз не знам испански, за да мога да кажа дали му е добър. Ще помоля моя добър приятел Христо Стоичков да го препита", каза още премиерът.

Борисов коментира и слуховете за отнемане на деца, заради които родители от Сливен, Ямбол и Карнобат прибраха децата си от училище.

"Дойдат ли избори цели щабове мислят каква мръсотия да се направи. За съжаление много често им се получава. Така беше с Костинброд, така беше Истанбулската конвенция. Така беше африканската чума", каза той.

Премиерът сравни слуховете по училищата с нов вид „Костинбродска афера”, заради което вече били сезирани прокуратурата, ДАНС и МВР.

Заговори се, че ще бъде приета стратегия за закрила на детето – има нужда от такава стратегия, децата имат нужда от закрила – някой обаче минава и казва „държавата ще ви вземе детето”. И сега има такъв закон, припомни премиерът и призова хората да не вярват на лъжливи новини.

Навсякъде в света някой нещо иска, коментира Борисов темата със заплатите на медицинските сестри. В понеделник имаше голям протест в столицата, по време на който правителството взе решение за отпускане на 200 млн. лева.

Никога не съм подвеждал медицинските сестри, каза още Борисов.

На медицинските сестри им е дадено – през 2009 година, когато започнахме да управляваме, за здравеопазване са дадени над 2 млрд., а сега – през 2019 г. – над 5 млрд. лева, припомни премиерът.

200-те милиона така ще бъдат разпределени, че във всички случаи медицинските сестри да получават по-високи заплати. Поемам ангажимент, обеща премиерът

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://m.offnews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Имаше ли живот преди Бойко?

Нова мигрантска опасност назрява от юг: Защо Борисов за пореден път отписа Шенген

Драги ми Смехурко, вижда му се краят!

Не МУ благодарете..., много мирише!

След Бойко... и Йорданка с нова автомагистрала „Граф Игнатиев“

 

114215