Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / И БСК не хареса идея...
И БСК не хареса идеята за неплатен първи ден от болничните

И БСК не хареса идеята за неплатен първи ден от болничнитеБългарската стопанска камара не подкрепя предложението да не се изплаща обезщетение за първия ден от болничните. Това става ясно от нейна официална позиция.

Според БСК подобно предложение е поредното доказателство, че държавата не е в състояние да приложи адекватен механизъм за контрол на тази порочна практика.

В продължение на 10 години работодателите са "санкционирани" за първите три дни от временната нетрудоспособност на служителите си, а сега се предлага тази отговорност частично да се споделя от осигурените лица, посочва се в становището.

От Камарата са категорични, че опитът една обществена несправедливост да се излекува с въвеждането на друга ще задълбочи дисбалансите в осигурителната система и ще повиши социалното напрежение.

Те са на мнение, че за решаването на проблема с фалшивите болнични е необходим пакет от мерки, а не с едностранчиви решения.

От БСК напомнят, че при представянето на проекта на Закон за бюджет на ДОО за 2020 г. са възразили срещу забавянето на необходимите реформи в пенсионно-осигурителната система, включително срещу съхраняването на режима на изплащане на обезщетенията за първите три дни от болничните, както и липсата на подход за промени в медицинската експертиза на работоспособността и уврежданията. Напредък според тях обаче няма.

Те посочват, че идеята за неизплащане на обезщетение за първия ден болнични на осигурените лица санкционира мнозинството коректни лица заради малцинството некоректни.

Битката с некоректните е изцяло ангажимент на държавата, която следва да въведе необходимите механизми за недопускане на злоупотреби и ефективно санкциониране на нарушителите, категорични са от БСК.

Според тях предложението подкопава доверието към осигурителната система.

Те напомнят, че е работодателите и работниците имат ангажимент да внасят осигурителните си вноски, а държавата - да изплаща необходимите обезщетения за всеки осигурителен случай.

От БСК посочват и че задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични е било въведено като временна антикризисна мярка за една година през 2010 г., а действа вече девет години.

Според тях по този начин работодателите са облагани тройно - чрез осигуровките, които внасят за своите работници, дължимите обезщетения за първите три дни от болничните и изплащането на допълнителни възнаграждения за заместващи работници.

Припомняме, че мярката беше представена вчера след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

Малко по-рано днес от думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като например за майките на деца и болнични вследствие на трудови злополуки. Тя коментира идеята с думите: "Няма 100% справедливост".

 

От ДПС бяха категорични, че не подкрепят анонсираното вчера предложение, тъй като според тях това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха идеята и предупредиха, че ако тя бъде приета, те ще поведат хората на протест.

Заради критиките към идеята първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отрекоха те да са нейни автори и подчертаха, че това било идея на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов.Той обаче отрече твърденията и заяви, че така и не е ясно кой е предложил първият ден от болничния да е за сметка на болния.

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха идеята за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични.

 

Източник: www.news.bg


116947