Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / И Цацаров лъсна в "А...
И Цацаров лъсна в

И Цацаров лъсна в "Апартаментгейт" с евтина вила (ВИДЕО)Главният прокурор Сотир Цацаров е част от Апартаментгейт.

Главният прокурор Сотир Цацаров е част от "Апартаментгейт". Това смята сайтът за разследваща журналистика "Биволъ", който публикува нотариален акт за вила на Цацаров в летовището "Св. Константин" над град Пещера.

Според документите, Цацаров и жена му Меглена купуват къща от 75 квадрата за 58 674,90 лева т.е. 30 000 евро. Данъчната оценка на имота е 22 785,80 лева, а разгънатата му площ е 139,75 кв. метра. Но "Биволъ" твърди, че в района няма готова вила, която да струва под 60 000 евро т.е. двойно.

 

Заради Цацаров: Няма липсващи данни в Имотния регистър, твърди Агенцията по вписванията

"Във връзка със запитвания от медии за „липсващи записи“ в Имотния регистър, Агенцията по вписванията заявява, че няма липс...

Прочети повече

Реално сделката е движена от жената на Цацаров – Меглена, която купува вилата от Константин Джаров. Поставен е и въпросът кога е направена сделката т.е. в каква фаза на строежа на въпросната къща.

От няколко дни летовището "Св. Константин" е най-новото село в България, обявено с Указ на Президента на Републиката Румен Радев №107/08.05.2019 г. по предложение на МРРБ и Министерски съвет от 03.05.2019. Летовището е популярен курорт заради чистата природа, красивите гледки на близкия язовир Батак и близостта до Пещера и Пловдив. Лично цар Фердинанд го е обявил за курорт през 1901 г. В момента там има над 1000 частни вили.

Оказва се обаче, че собствениците на вили в "Св. Константин" ще плащат по-ниски имотни данъци, тъй като Общинският съвет в Пещера ще вземе решение и се позовава на промените в Закона за местните данъци и такси, както и на това, че "Св. Константин" вече е село. Под давление на "Обединени патриоти" беше прокарана мярка, според която имотите в курорти, които не са основно жилище, трябва да се облагат с по-висок данък – между 0,4 и 0,7% от данъчната оценка на имота, като зависи дали е в курорт с национално значение или не. Само че през тази година се наложи поправка, защото Конституционният съд обяви мярката за противоконституционна.

 

Редактор: ИВАЙЛО АЧЕВ

 

Източник: https://www.actualno.com/politics/100222