Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / И ГЕРБ, и БСП се под...
И ГЕРБ, и БСП се подиграват открито с Изборния кодекс

И ГЕРБ, и БСП се подиграват открито с Изборния кодексШизофренията на управляващите и опозицията по отношение на поправките в Изборния кодекс вече минава всякакви граници. Вчера президентът Румен Радев наложи вето върху новите текстове, но нито ГЕРБ, нито БСП ще го подкрепят, въпреки че и двете партии имат сходни на неговите позиции за преференциалното гласуване. ГЕРБ първо ще отхвърли ветото, а после ще внесе свои поправки на поправките, които на практика ще върнат старото положение с преференциите. БСП пък няма намерение да влиза в пленарна зала, въпреки че ветото на президента е точно върху текстовете, заради които тя бойкотира парламента

Румен Радев обяви, че връща повечето спорни поправки в Изборния кодекс, приети на среднощно заседание на 14 февруари под давлението на ДПС. Той възразява срещу вдигането на прага на преференцията и реалното й обезсмисляне, както и срещу ограничаването на машинното гласуване. Радев не е съгласен част от решенията на ЦИК да не могат да се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). Не одобрява и вземането на решения в различните комисии вече да не е с квалифицирано, а с обикновено мнозинство, което ще даде предимство на управляващите. Президентът иска и въвеждане на видеонаблюдение при броенето на бюлетините и изчистване на избирателните списъци от "мъртвите души"

Особено тревожен е опитът на мнозинството да коригира собствените си грешки, заобикаляйки установения в конституцията ред. През изминалата седмица едни и същи депутати с еднакво усърдие защитаваха две противоположни решения в рамките само на няколко дни“, посочи Радев по повод обратния завой на ГЕРБ по отношение на преференциалното гласуване под натиска на общественото недоволство и подчерта, че здравият разум за щастие надделял

„Здравият разум“ у ГЕРБ не е съвсем надделял, тъй като веднага след обявяването на президентското вето ГЕРБ свика пресконференция и председателят на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че ветото няма да мине. ГЕРБ щяла да го подкрепи само ако е "частично върху текста за преференциите“, а то не е. Затова управляващите ще изчакат обнародването на поправките в „Държавен вестник“ и ще внесат нови, за да върнат преференцията в сегашния й вид. Те няма да отстъпят от останалите текстове, отнасящи се до машинното гласуване, с какво мнозинство се вземат решенията в изборните комисии, обжалването пред ВАС и др.

Кирилов посочи още, че управляващите могат да вдигнат броя на секциите за евровота през май, в които ще има машинно гласуване, и те да станат 3500. Според него управляващите са "удовлетворили" избирателите относно машинното гласуване, а президентът е бил заблуден по въпроса с промяната с какво мнозинство ще се вземат решенията в изборните комисии. "Президентът не се е вслушал в изтъкнатия юрист и негов съветник проф. Емилия Друмева, а в младите юристи на БСП", коментира Кирилов

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков пък съвсем се оплете в аргументите. "Ако президентът иска да е българският Мадуро, да подкрепи машинното гласуване!", заяви той. Но добави, че иначе ГЕРБ се били съгласили да има машинно гласуване във все повече секции, тъй като това била волята на голяма част от обществото. Ненков повтори мантрата, че само във Венецуела имало машинно гласуване, но не и в Европа. Това не е вярно - в Белгия например също има. Американският президент Доналд Тръмп също е избран с машинно гласуване

Въпреки призива на Радев социалистите останаха непреклонни и отказаха да се върнат в парламента с мотива, че условията, които са поставили на управляващите, не са изпълнени. От БСП настояват да се въведе машинно гласуване в цялата страна, да се възстанови възможността да се обжалва всяко едно изборно решение във Върховния административен съд, както и решенията в избирателните комисии да се вземат с квалифицирано мнозинство. „ГЕРБ не само не са си взели поука от това, което се случи последната седмица, а и подготвят поредния парламентарен цирк, при който да жонглират с ветото на президента и да избират това, което им се харесва. Ние в този цирк няма да участваме“, заяви соцдепутатът Крум Зарков.

Социалистите не успяха да обяснят смислено защо бламират президента. От левицата признаха, че мотивите на Радев съвпадат с аргументите, които са защитавали при приемането на поправките в Изборния кодекс, но не смятали, че крайният резултат този път ще бъде по-различен.

"Когато вземаш страна на една партия непрекъснато срещу друга, се превръщаш в политически лидер, как по-ясно да го кажа", коментира ситуацията премиерът Бойко Борисов, който беше на официална визита в Египет, цитиран от "Фокус".

ВЕТОТО

1. Прагът на преференцията следва да бъде такъв, че да дава възможност за разместване на кандидатите в листите. Изравняването на този праг със стойността на гласовете за един мандат на практика лишава гражданите от реална възможност да изразят своите предпочитания въпреки партийно установените.

2. Неясни остават критериите, по които на изборите през 2019 г. ще бъдат определени най-малко 3000, респективно 6000 избирателни секции, за поетапното въвеждане на машинното гласуване. Не се гарантира стабилност, предвидимост и равни условия.

3. Вместо да се посочат необжалваемите актове на ЦИК, са изброени онези актове, които подлежат на обжалване. Този подход е несъвместим с ясното конституционно изискване в закона да се посочат актовете, които се изключват от съдебно обжалване.

4. Въвежда се изключение от правилото, че решенията на всички избирателни комисии се приемат с мнозинство две трети от присъстващите членове. Приетото правило за „спадащо мнозинство“ е съществена промяна, която може да доведе до увеличаване на броя на решенията, за които ще се прилага. Така, вместо да се търси консенсус при вземане на решения, ще се цели и ще се разчита на новото гласуване, при което ще се изисква по-ниско мнозинство. Въвеждането на по-ниското мнозинство ще създаде възможност една или повече политически сили да увеличат своето влияние непропорционално на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции.

5. Решението на районната или общинската избирателна комисия, потвърдено с решение на ЦИК, подлежи на обжалване пред тричленен състав на административния съд. Когато решението не е потвърдено от ЦИК, обжалването е пред ВАС. По този начин за първи път се отстъпва от установеното правило, че решенията на ЦИК се обжалват само пред ВАС.

 

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Изборният кодекс на коалицията ГЕРБ - ДПС обръща каруцата на властта! Всичко по темата ВИЖТЕ ТУК >>

Президентът наложи вето на Изборния кодекс и призова опозицията да се завърне в парламента

Симбиозата в парламента изработва закони срещу законността и Конституцията

За игрите с Изборния кодекс >> Ето защо е целият този шум
90925