Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / И педиатрите излизат...
И педиатрите излизат на протест

И педиатрите излизат на протестИнициативен комитет от медици от Специализираната болница по детски болести ”Проф. д-р Иван Митев” в София ще се срещне с министъра на здравеопазването в 13 часа, за да представи проблемите на болницата. Ако не се стигне до решение, медиците готвят протест пред болницата в четвъртък от 11 часа, съобщава БНР.

Основното недоволство на медиците от детската болница e ниското заплащане и недостигът на медицински сестри. Лекарите настояват да отпадне лимитирането на хоспитализациите, което води до невъзможност за диагностика и лечение. Лимитите на Здравната каса водят и до невъзможност за формиране на бюджета. Медиците настояват също за увеличаване на цените на клиничните пътеки при лечението на деца.

Още на 9 април лекарите от Педиатрията мислеха да подадат предизвестие за напускане, но решиха да протестират на 18-и април, ако не бъдат приети от министъра на здравеопазването.

 

В петицията на лекарите има 3 основни искания. Първото е болницата да има специален статут. В предаването "Преди всички" д-р Адил Кадъм – лекар в специализираната детска болница, обясни, че този статут ще определи независимо от Здравната каса финансиране.

 

"Независимото финансиране ще гарантира една по-гъвкава политика на модернизация в болницата, осигуряване на жизнено необходими медикаменти за децата. В никакъв случай не говорим за някакви изключително скъпи медикаменти. Понякога нашите животоспасяващи лекарства са доста евтини, просто не са налични в България. Това ще даде възможност и за една по-нормална политика на формиране на заплатите. Този статут ще осигури на болницата доста по-голяма свобода на действие“, коментира д-р Кадъм.

 

Докато все още няма Национална педиатрична болница, повече от половината работа на евентуалната такава се поема от болница "Проф. д-р Иван Митев", подчерта още докторът и заяви категорично, че вече не могат да чакат.

Второто искане на педиатрите е да отпаднат лимитите при хоспитализиране на деца. Д-р Кадъм заяви, че има случаи на връщане на болни деца заради изчерпани лимити. „В нашата болница не сме си позволили такова нещо, правим го за наша сметка“, подчерта тя. По думите й преди поне е имало възможност да се преразгледат надлимитните пациенти и след това да се изплатят на болниците, но сега и тази възможност я няма: "Имам колеги по други отделения, които връщат пациенти при налични легла. Той казва – ще ме уволнят, ще ме накажат или просто не мога да си го позволя. И при нас е така. Ние също не можем да си позволим това да става за сметка на нашите заплати, но го правим“.

 

"Вече стигнахме ръба, в който компромисът става за сметка на пациента – това е и причината за нашия протест“, категорична е д-р Адил Кадъм. Тя добави, че проблемът е включително и кадрови – липсват медицински сестри. Според нея основна причина за това е много ниското заплащане на фона на тежка работа. Заплатите на работещите в болницата са наполовина от заложените от Колективния трудов договор за 2018 г.:

"Покриваме КТД 2018 на около 52 до 60% от заложените заплати“.

От днешната среща педиатрите очакват документ с гаранции за реален срок за това кога могат да бъдат изпълнени исканията им.

"На никого не му се занимава. Децата са приоритет по време на предизборни кампании, през другото време те са разход“.

 

Източник: https://frognews.bg/novini/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Медицински сестри поставиха срок за оставки >> След националния протест на 15 май ще започнат ефективни стачни действия със спиране на работа

В предизборна безизходица! Борисов „до стената“: >> Отпускаме 50 млн. лв. за заплатите на медицинските сестри

Протестът на медицинските сестри - манифест на продънената социална политика (ОБНОВЕН)

Медицински сестри от болницата в Добрич подадоха оставка

Какво здравеопазване, когато цялата ни държава е болна?! Плащаш или гърмиш! Но дори и когато плащаш... пак може да умреш

Протести, напрежение, затворени отделения: защо здравната система дава на късо?

Медицинските сестри се готвят за мащабен протест


96511