Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / И платената социолог...
И платената социология сочи: Срив! >> Рейтингът на ГЕРБ пада от 22,2% през декември, на 18,3% през януари

И платената социология сочи: Срив! >> Рейтингът на ГЕРБ пада от 22,2% през декември, на 18,3% през януариИнформационен сайт „ДНЕС“

Ден след като "Афис" обяви, че БСП изпреварва макар и с около 1% ГЕРБ за евровота, от "Тренд" представиха свое проучване, според което ГЕРБ води пред соцпартията - макар и пак с около 1 на сто. Всъщност в техните изследвания и двете партии се сриват с по 3-4 %. Рейтингът на ГЕРБ пада от 22,2% през декември, на 18,3% през януари. Разбира се, в обяснението към данните услужливо се пропуска този срив. Изтъква се като отговор на БСП, че ГЕРБ все още води с 1,2%. В сравнение с декември и БСП губи около 3%.

ГЕРБ, БСП, ДПС и "Обединени патриоти" биха прескочили изборната бариера за Европарламента, сочат данни от ново проучване на Изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа".

Прагът за влизане в европарламента е по-висок от този на парламентарни избори. За вота през май той ще бъде 5.89%, по-висок от предишните евроизбори. Причината е, че вече имаме 17 евродепутати - с един по-малко.

Социолозите уточняват обаче, че в предварително зададените опции са заложили общо явяване на "Обединени патриоти" (ВМРО, "Атака" НФСБ). При евентуална друга конфигурация това неминуемо би оказало влияние върху изборния им потенциал.

Партийните предпочитания на българите спрямо изборите за Европейски парламент нямат структурни различия с електоралния въпрос, който залагаме за парламентарни избори, обясняват от "Тренд".

 

Снимка: "24 часа"

 

Разликата между първите две партии остава минимална (1,2%) в полза на ГЕРБ. За сметка на това се увеличава дистанцията между ДПС и "Обединени патриоти", която през януари вече е почти двойна в полза на движението.

"Демократична България" и "Воля" запазват относително сходни нива, както през последните няколко месеца.

Основна разлика в данните между въпроса за европейски избори и този за парламентарни регистрираме в готовността да се гласува. Ако през последните три месеца на 2018 г. в електоралните въпроси за евентуални парламентарни избори деклариращите, че няма да гласуват, бяха между 35 и 37%, то на въпроса за европейските избори тези стойности се покачват до 45%

Данните са логични предвид факта, че изборите за Европейски парламент традиционно са с по-ниска избирателна активност от парламентарните.

Въпреки това, трябва да се има предвид, че декларираната активност е по-висока от реалното гласоподаване в деня на вота.

39% от всички анкетирани заявяват, че твърдо са решили за коя партия/коалиция ще гласуватна изборите за Европейски парламент, докато 30% все още не са решили кого да подкрепят. Данните ясно говорят, че в оставащите пет месеца до евровота има потенциал за динамика в електоралните нагласи.

В разбивките по партийни предпочитания привържениците на ГЕРБ и БСП изглеждат сходно мобилизирани.

39% от всички анкетирани заявяват, че твърдо са решили за коя партия/коалиция ще гласуват на изборите за Европейски парламент, докато 30% все още се колебаят. Данните ясно говорят, че в оставащите пет месеца до евровота има потенциал за динамика в електоралните нагласи. В разбивките по партийни предпочитания привържениците на ГЕРБ и БСП изглеждат сходно мобилизирани, коментират от "Тренд".

В традиционните индикатори за оптимизъм/песимизъм, както и в оценка за работата на основните институции не се забелязва съществена динамика. Над 50 на сто одобряват работата на президентската институция, 27 на сто харесват правителството.

Реализация на изследванетоИзследователски център „Тренд“.
Източник на финансиране: Вестник „24 часа“.
Размер на извадка: 1008 ефективни интервюта на възраст 18+.
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната.
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“.
Период на провеждане: 10-17 януари 2019 г.
Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони.
Размер на статистическата грешка: ±3.1%. 

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Борисов нервен: А агенция "Рога и копита" дава, че ГЕРБ води с 20%. Коментирайте ми Вие!

Срив в рейтинги на партии, политици и институции! Хората очакват появата на нова алтернатива или запазване на статуквото!

Невиждан крах вещае разпад и нови избори! Само 17% одобряват правителството, 8% - парламента. Срив при Борисов, с.bg/пад в рейтинга на всички политици!

Продължава сриването на ГЕРБ, БСП с преднина, патриотите изчезват!

Изборен кодекс в услуга на статуквото, на платената социология и журналистика... Идва този... (ОБНОВЕНО)

Сбогом, Бойко! Сбогом, ГЕРБ! Време е да си вървите! (ОБНОВЕНА)

 


87727