Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / И прахта на румънцит...
И прахта на румънците... дишаме! Вече.

И прахта на румънците... дишаме! Вече.Информационен сайт „ДНЕС“

Ех, румънците! Дето ни вдигаха дълги години самочувствието. Дето се равнявахме с тях и уж все ги биехме в борбата за предпоследните и последните места в европейските класации.

За тези румънци става дума, дето си ги имаме за по-ниско ниво  от нас. Някак си по-леко ни ставаше, че ние сме си бедни, ама има едни румънци – дето са още по-зле от нас. 

Горките румънци! Така си казвахме. Никога няма да се отърсят очевидно от зловещото наследство на Чаушеску.

Румънците! Не ги искахме в нашия пакет при кандидатстването за Евросъюза. Защото ни дърпаха назад. Пречиха ни. Забавяха ни. Сравняваха ни с тях ,а те по-изостанали от нас...

„Отдавна сме изпреварили румънците във всяко едно отношение“, това казваше Бойко Борисов, на въпроса кога ще ги стигнем румънците.

Румънците са супер корумпирани. А ние – не. И никога не сме били...

„Техните министри крадат, хванали са ги и ги вкарали в затвора.“, казваше Бойко. А нашите? Нашите са си на свобода... просто защото не крадат,никога не са крали, а корумпирани нямаме... Или, ако имаме и се изловят, то се вдига шум до небето и после... чисти като момина сълза 

Та румънците са с минимална работна заплата от 446 евро. По данни на Еростат за януари.

А ние-къде сме? Двойно изостанали. Даже от изостаналите румънци

България продължава да бъде държавата от Европейския съюз с най-ниска брутна минимална работна заплата - 286 евро.

Със сигурност румънците не са цвете за мирисане. Даже както казва премиерът, тук е по-хубаво, защото никой българин не бяга в Румъния. Ама пък нашето цвете от „хубавото“ по-хубаво.., та направо си увехна.

Все видими резултати и успехи и преуспели българи  покрай нас. Навсякъде. И добре сме си. Как да не, само дето упорито и трайно  сме си все  най-бедната в Европа страна. 

А ние им се чудехме на румънците лятото. Докато си ваканцувахме и правехме компоти и сладка, те пък протестираха. 100 000 излязоха по улиците на Букурещ – недоволни от начина по който ги управляват, от плановете на правителството да декриминализира злоупотребата със служебно положение, срещу промени в наказателния кодекс. Те си искаха справедливостта и демокрацията. Искаха електронно гласуване... Искаха по-добър живот.

Все познати неща и за нас. Ама те не си мълчат и колкото и да са зле… са доста  по-добре от нас. Вече.

Лошо, г-ин премиер. Тези румънци дето ни дишаха праха, вече са далеч напред. Дори те... бедните и изпаднали румънци!  А, вие вече десет години управлявате нашата страна...

 

Image result for румъния протести Image result for румъния протести

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

От фейсбук страницата на Слави: Румънците протестират, българите са на море...

А у нас?!* >> Мащабните протести в Румъния продължават

 

 

 


89007