Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ИК "Лозенец" протест...
ИК

ИК "Лозенец" протестира срещу бездействието на ДНСК за "Златен век"ИК "Лозенец" потърси отговор от Народното събрание за тълкувание на закона за устройство на територията във връзка със строителството на небостъргача "Златен век"

В отговор регионалната комисия към НС отрича всички възможности, с които инвеститора, главният архитект и ДНСК са се опитвали да оправдаят строителството. Оттам признават, че "Златен век" е незаконен.

От Инициативен комитет припомнят, че съгласно закона единствено органът издал нормативен акт може да прави негови тълкувания.

От ноември 2017 г. до април 2019 г. сградата "Златен век" се строеше с изтекло разрешение за строеж, за което зам. министъра на МРРБ Валентин Йовев беше издал неправомерно тълкуване, че срокът на строителното разрешително важи съгласно поправки в закона от 2017 г., приети по време на строителството на сградата. Това тълкуване беше признато за нищожно и от министъра на МРРБ Петя Аврамова, която определя писмото на нейния заместник като частна кореспонденция с фирмата инвеститор, а не официално тълкуване.

В нейното писмо изрично се посочва, че "Съгласно чл. 51, ал. 1 и 2 от Закона за нормативните актове задължителното тълкуване на нормативен акт дава органът, който е издал акта".

В този смисъл от ИК "Лозенец" са изискали ресорната комисия в парламента да се произнесе дали поправките в ЗУТ от 2017г. относно удължаване срока на разрешението за строеж на сгради първа и втора категория касае заварени случаи с вече издадени разрешения за строеж.

Комисията по регионално развитие категорично отрича законодателят да е заложил такава хипотеза като констатира, че промените по отношение на началния етап, от който започва да тече срока от започване на строителството, както и добавянето на новите категории строежи в срока, са норми от материален характер и те действат занапред, т.е. за разрешенията за строеж, издадени след влизането в сила на промените в закона."

Съгласно това тълкувание обектът "Златен век" е трябвало да приключи преди ноември 2017г. и разрешението не би могло да се презавери за нови 5 или 10 години, тъй като възможността за еднократно презаверяване е изчерпана през 2012 г, поясняват от ИК "Лозенец".

В становището, получено от регионалната комисия на Народното събрание, се изключва и тълкуванието, че допълването на разрешението за строеж със съществени изменения при строителството подновява срока на разрешението за строеж. Според представителите на парламентарната комисия "Подобно разбиране е неприемливо и не само е в противоречие, но и би обезсмислило съществуването на ограничителните срокове относно срока на валидност на разрешение за строеж и неговата презаверка, както в предишната, така и в сега действащата им редакция по отношение на валидността на разрешението за строеж и на инвестиционния проект."

От ИК "Лозенец" подчертават, че това становище е в пълен синхрон с мнението на юристи и експерти и то налага незабавно да бъде издадена заповед, че строежът на небостъргача е незаконен.

По думите им са били излъгани от регионалния министър Петя Аврамова, че има заповед за окончателно спиране на строителството поради изтекло разрешение за строеж.

Поради отказа на началника на ДНСК да издаде такава заповед и неговата последователна позиция в противоречие на закона многократно сме му искали оставката, пишат още от инициативния комитет.

Затова те настояват за незабавно изпълнение на разпоредбите на закона, потвърдени и от парламентарната комисия.

В тази връзка от ИК "Лозенец" подготвят и ново искане до прокуратурата за подаване на протест срещу бездействието на ДНСК да обяви разрешението за строеж за изтекло и срещу заповедите на главния архитект на Столична община за допускане на съществени изменения на строителството след изтичане срока на разрешението за строеж.

Припомняме, на 6 април от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че преустановяват строежа на "Златен век", съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя.

ДНСК направи 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на "Златен век" е редовно.

Това стана повод за протести на столичани. Недоволството беше насочено към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не веднъж поискаха неговата оставка.

Строителната фирма стана обект на проверка и от Националната агенция по приходите (НАП).

 

 

Източник:https://news.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Казусът "": „Чумата“ проникна и в политиката

"АПАРТАМЕНТГЕЙТ" - СКАНДАЛЪТ НА ГОДИНАТА: Покриха безчинствата на политическия клир! Цецко, Цецка, Ангелкова и още дузина управници чисти! ВИЖТЕ всичко по темата ТУК >>

Управляващите ще загубят изборите заради „Апартаментгейт“ и бедността

СКАНДАЛНО! >> Покриха безчинствата на политическия клир! Цецка Цачева, Цветан Цветанов, Ангелкова, Рашидов... и още дузина управници са чисти в Апартаментгейт!116942