Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Имало сближаване на ...
Имало сближаване на позициите по закона за хората с увреждания

Имало сближаване на позициите по закона за хората с уврежданияИма сближаване на позициите по Закона за хората с увреждания. Това стана ясно от изявленията пред журналисти на протестиращите майки на деца с увреждания, на омбудсмана Мая Манолова и на изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски, съобщи БТА.

Те коментираха последния вариант на законопроект, изготвен от социалното министерство и предоставен на участниците в работната група, която обсъжда промените в грижата за хората с увреждания.

Заседанието на работната група, което се очаква да е финално, започна в социалното министерство.

Протестиращите майки и омбудсманът Мая Манолова имат възражения по начина, по който е разписана индивидуалната оценка за хората с увреждания. Според тях индивидуалната оценка трябва да е разписана в закона така, че да гарантира, че когато има заключение, че човек има нужда от някаква услуга, тя задължително ще му бъде предоставена. Във финалния вариант, предоставен от МТСП, е записано, че индивидуалната оценка е задължителна със своите препоръки за останалите органи, но никъде няма разписани гаранции за задължително предоставяне на услугите - Дневен център, за включване в образование, трудова рехабилитации и т.н, посочи Мая Манолова и допълни, че това е най-важното.

Другият проблем е свързан с помощните средства и медицинските изделия. Въпреки, че в закона е разписано, че те минават към здравното министерство от 2020 година, Мая Манолова и протестиращите майки имат възражения за това, че няма яснота, че механизмът не е само за финансиране, но и за предоставяне на помощните средства и медицинските изделия. Споразумяхме се, че в тримесечен срок да бъдат подготвени стандартите, на които трябва да отговарят помощните средства и медицинските изделия, а това не е вписано, отбеляза Мая Манолова. Тя е против това да се даде година и половина толеранс "източването на парите за хората с увреждания да продължи и фирмите да продават на свръхцени боклуци". По думите на Манолова протестиращите нямат невъзможни за изпълнение искания, защото вече от здравното министерство има заявка, че се работи по стандартите. Трябва да е ясно, че кранчето на тези, които точат от системата, ще бъде затворено, заяви омбудсманът.

Манолова не разбира защо продължават да съществуват и дискриминационни текстове като този, че предприятията, които ще ползват преференции, че са наели хора с увреждания, трябва задължително да членуват в национално представителните организации.

Протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова искат и яснота за критериите как една организация става национално представителна. Според тях много високо е вдигната летвата, така че да остане възможност само за един малък кръг организации - като изискването да има структури в 92 български общини.

Индивидуалната оценка, личната помощ, достъпната среда, критериите за представителност са неща, по които не може да има компромис, каза Мая Манолова.

Мая Стоицева, представител на протестиращите майки, заяви, че е важно да се знае, че МТСП работи активно заедно с майките по промените. Тя смята, че голямата реформа тепърва предстои - Законът за хората с увреждания прави едно малко трасе с всички неща, които включва, но обществото трябва да е наясно, че докато не се направи реформа в ТЕЛК, който е основна база за финансиране на хората с увреждания, няма как да има голяма реформа. Стоицева заяви, че протестиращите очакват все пак какво ще е излезе накрая, защото "както са влезли техните искания, така накрая може и да ги няма отразени". Затова майките ще са заедно с експертите до финалната права.

Според Минчо Коралски в закона е застъпено всичко, което всички в работната група са пожелали. Трябва обаче днес при обсъждането да се избистрят финалните текстове. Той смята, че тепърва работата предстои - ще има обществено обсъждане, после дебати в Народното събрание и гласуване.

В последния вариант на Закона за хората с увреждания има препратки към Закона за личната помощ, както настояват майките и Мая Манолова. Направена е и връзка със Закона за социалните услуги, по който също се работи. Запазва се и финансовата подкрепа за хората с увреждания, като тя ще е обвързана с линията на бедността. Запазването на финансовата подкрепа е нещо, за което настояваха национално представителните организации.

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Спор между майките на деца с увреждания и държавата – има ли работещ регистър за хората в неравностойно положение

В синхрон* >> Настана пълно объркване с разпределението на парите за хората с увреждания

Агенция за инвалидите да командва министри, поискаха майките

Ситуацията е скандална със закона за хората с увреждания

Ножът опря до кокал... Вождът обещава* >> Борисов: До Нова година да има електронен регистър за хората с увреждания! (Стенограма)

Майките на децата с увреждания продължават протестите

Майките на деца с увреждания с палатка пред МТПС

Истината лъсва* >> Вера Иванова от „СИСТЕМАТА НИ УБИВА“: Нищо от обещанията на Бойко Борисов и Томислав Дончев не се изпълнява

Властта се опитва да прецака майките на деца с увреждания

Слави: Българските майки няма да се примирят с това, че са родили детето си в система, която убива

Майка на дете с увреждания: Господин премиер, вашите експерти, на които обществото плаща заплати, добре знаят как Системата убива!

Майките от „Системата ни убива“ излязоха с важни предложения

Шизофренност* >> Похарчихме 2,5 млн. лева за регистър за хората с увреждания - сега ще проверяваме за какво сме платили

Родителите на деца с увреждания борят жегата

Майките продължават протеста. Платените НПО-а избягаха

Децата с увреждания нямат място във Веруюто на средната софийска майка

Спускат се политически поръчки за новия закон за хората с увреждания

Майките: Големият страх на премиера са нашите палатки

Палатките на майките остават, другият вторник продължават преговорите

Просто е, г-н Борисов

Майки искат от Борисов: Реформа, а не пари на калпак!

Бащата на Петър: Близките на болните деца се превръщат в просяци

Настоящият парламент и правителство са безсрамни негодници и тунеядци

Родители и близки на хора с увреждания излязоха на протест в София (ОБЗОР)

Центърът на София почерня от протестиращи, искат достоен живот за децата си (ВИДЕО)

"Системата няма да ни убие!" (СНИМКИ+ВИДЕО) Натискът на палатките придвижва исканията на протестиращите майки с малки стъпки

Майка бута инвалидна количка със скелет и води протеста на хората с увреждания

Площадът пред парламента почерня от хора по инициатива „Системата ни убива“

В България децата умират

Минута мълчание и камбанен звън в памет на убитите от системата

 

Вижте всички материали за протеста на майките на деца с увреждания ТУК 

 


73063