Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Имаме уникален шанс ...
Имаме уникален шанс да поемем отговорност за бъдещето си! Това заяви в предаването

Имаме уникален шанс да поемем отговорност за бъдещето си! Това заяви в предаването "В епицентъра" координаторката на движение "ДНЕС" Галя НиколоваВ деня, в който се провеждат първите граждански избори в България, в студиото на "В епицентъра" на LiveNews  се сътоя гражданска дискусия с участието на Галя Николова, национална координаторка на Гражданско движение "ДНЕС", инициатор и организатор на вота и Еми Барух, правозащитничка и авторка на остри публицистични текстове.

 

"През 2005 г. Борисов бе носителят на новото. Този „разпасан каубой“, който владее уличната лексика. А това, което последното управление направи с България е фактът, че делението вече е вертикално – има деление на богати и бедни. Проблемът ни е свързан с морала, с нравствеността. Една партия предизвика смозапалването, но вината е на интелигенцията, на журналистите, които позволиха да бъдат купени. На обикновените хора – не им е работа да са герои, да правят разследвания – това е работа на медиите. Медиите трябва да осветят тъмните събития. Аз говоря за медиите „етикети“. Но я няма санкцията на гилдията", започна разговора в студиото Еми Барух.

 

"Практиката при партиите е те си подреждат листите, а просто отпускат места за граждански кандидати. А ние даваме възможност на хората сами да номинират тези, които искат да ги управляват, и да подредят листите. Писахме писма до всички регистрирани партии в ЦИК, но само една партия откликна на идеята ни без никакви условия - „Кауза България“. Тази платформа при нас ще бъде отворена до изборите", заяви Галя Николова. "Първите граждански изборите стартират днес от 16 часа, а до вчера се правеха номинации. Имаше съвсем прости масички, където хората можеха да изберат хората, които да ги управляват. Разбира се имаше условия – тези личности да бъдат авторитетни, да не са осъждани, да не са част от ДС, да не са били част от управлението в страната. А всеки номиниран подписа декларация, че ако гражданите поискат, ще бъде отзован. Номинирани са под 400 души. Ще се гласува, като всеки ще може да изпише едно име на листче, а след края на гласуването ще се отворят урните пред всички присъстващи и медиите, а след това листите ще се подредят според гласовете – на първо място ще е този, събрал най-много гласове", обясни технологията на изборите координаторът на движение "ДНЕС".

 

Еми Барух обаче контрира идеята за гражданските избори, заявявайки, че изискването номинираните да не са принадлежали към управлението на страната е грешна практика. " Има смущаващ момент – в България винаги започваме от нулата и заявяваме, че всички политици са мерзавц". Галя Николова й отговори, че от сдружение "ДНЕС" желаят гражданите да имат реално представителителство във властт. "А достройните хора, които са били във властта, пак ще влязат".

 

"Резултатът от изборите е непредсказуем. Дали ще успеят гражданите да влиязат във властта – надявам се да се случи така", отвърна откровено Еми Барух.  "Сега имаме уникален шанс да поемем отговорност за бъдешето си. На интернет сайта на гражданско сдружение "ДНЕС" има информация за пунктовете, в които може да се гласува за кандидидатите, които защитават интересите на гражданикте. Ако искаме да се решават проблемите си, трябва да вземем съдбата си в свои ръце, да бъдем активни и да гласуваме", категорична бе в студиото на LiveNews Галя Николова. "Трябва да се гласува", подкрепи я и Еми Барух.

 

 

ВИДЕО

 


5604