Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Интересна статистика...
Интересна статистика >> ООН: България е страна с много високо ниво на човешко развитие

Интересна статистика >> ООН: България е страна с много високо ниво на човешко развитиеСтраната ни заема 52 място по Индекс на човешко развити

България е сред страните с много високо ниво на човешко развитие. Страната ни заема 52 място с резултат 0,812 в списъка от 189 държави по Индекс на човешко развитие (Human Development Index), съобщава БНТ. Това се казва в Доклада за развитие на човечеството за 2019 г., изготвен от Програмата за развитие на ООН (ПРООН) и характеризиращ човешкото развитие в света въз основа на показателите за 2018 г.

По този показател България е сред водещите балкански държави. Преди нас са само Словения (24 място), Гърция (32 място) и Хърватия (46 място). Веднага след нас са Черна гора и Румъния, а Турция е 59. Тези три държави също влизат в групата с много високо ниво на човешко развитие.

Сърбия оглави групата на втората категория държави по човешко развитие. Тя е едва на 63 място с показател 0,799.

Докладът за развитие на човечеството е независим отчет на Програмата за развитие на ООН, изготвен от водещи световни учени и експерти в областта на развитието и сътрудничеството. Според авторите му всички държави, подредени до 59-а позиция, влизат в групата на най-високото човешко развитие.

С най-висок индекс на човешко развитие през 2019 г., както и през миналата, е Норвегия (0,954), следвана от Швейцария (0,946), Ирландия (0,943), Германия и Хонконг (по 0,939).

Доклад използва данни от Статистическия институт към ЮНЕСКО, базиран на информация от националните статистически институти на съответните страни. Индексът на човешкото развитие проследява сбор от показатели, по които се измерва качеството на живот. При съставянето му се използват коефициенти, базирани на три основни критерия: прогнозна продължителност на живот, ниво на грамотност на населението и жизнен стандарт.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg/ 118466