Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Испанската полиция а...
Испанската полиция арестува мъж по подозрение за връзки с

Испанската полиция арестува мъж по подозрение за връзки с "Ислямска държава"Испанската полиция съобщи вчера, че е арестувала 23-годишен мъж по подозрение, че е член на терористичната организация "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

Полицията заяви, че при претърсване на дома на заподозрения са намерени химикали за приготвяне на експлозив и списък с потенциални мишени.

Заподозреният, който е испански гражданин, бе арестуван в град Парла, близо до Мадрид. Случаят се разследва от испанското правосъдие.

Терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за нападенията през 2017 г. в Барселона и Камбрилс, при които бяха убити 14 души, припомня Ройтерс.

В дома на арестувания са открити химикали за приготвянето на мощния, но нестабилен самоделен експлозив триацетонов трипероксид, който бе използван при няколко нападения в Западна Европа през последните години. Намерена е била също така бронирана жилетка и подробни бележки за приготвянето на експлозива и за потенциални мишени на нападения.

Испанският вестник "Паис" пише, че заподозреният е заплашил да атакува служител на правосъдието.

Според полицията той стои зад испаноезичната версия на платформата Мунтасир медия, която рекламира "Ислямска държава" и действа по целия свят с цел подтикване на последователите на организацията да извършват атаки.

 

Източник: https://novini.bg/

 

114080