Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Ивайло Цветков - Ной...
Ивайло Цветков - Нойзи: Финансовият министър да осребрява фактурите от партийните субсидии

Ивайло Цветков - Нойзи: Финансовият министър да осребрява фактурите от партийните субсидииЙордан Цонев е прав, че приемането на партийна субсидия от 8 лева е реверанс към БСП, защото те трябват на премиера Бойко Борисов за гласуването на бюджета, заяви журналистът и политически анализатор Ивайло Нойзи Цветков в предаването „Тази сутрин” на bTV.

Той припомни, че по отношение на държавното финансиране на партиите са възможни два подхода: популистики (орязване - б.р.) и експертен, който според него е за предпочитане.

Цветков посочи, че не е дадена обосновка защо партийната субсидия става точно 8 лева на глас, след като в Германия, например, е 1 еврп. Том, от друга страна, избирателите са повече, добави анализаторът и автор на OFFNews.

Ивайло Цветков лансира и друга идея за партийното финансиране - парите от субсидията да останат в държавния бюджет, а финансовият министър да осребрява фактурите, представени от политическите сили. Така разходите им ще подлежат на по-строг контрол.

Нормално е по-малките партии с по-слаби изборни резултати да получават по-малко. Също така „няма логика партийните коалиции да бъдат лишени от субсидия”, смята Цветков. Според него това е една от причината за бързото разпадане на такива коалиции.

На въпрос за "Демократична България" и има ли тя проблем с ниската субсидия, той отговори, че там проблемът е липсата на лидерство и идеологическият мишмаш.

 

Източник: www.offnews.bg118461