Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Иван Гешев предупред...
Иван Гешев предупреди, че чисти България

Иван Гешев предупреди, че чисти БългарияПрокуратурата копае край Червен бряг в търсене на радиоактивен боклук по разследването срещу Бобокови

Главният прокурор Иван Гешев предупреди в профила си в Туитър, че няма да допусне страната ни да бъде сметище. "Чистим България", похвали се шефът на държавното обвинение. Поводът е разследване на специализираната прокуратура, което откри в района на бивше ТКЗС край Червен бряг голямо количество отпадъци с неизяснен произход.

Преди две седмици станало ясно, че площадката на бившето ТКЗС е ползвана за незаконно депониране на отпадъци и се установи, че е възможно част от тях да са заровени. На място са наблюдаващите прокурор по разследването, по което са обвиняеми бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков и бизнесмените братя Бобокови, той като има данни, че незаконно заровените отпадъци може да свързани с фирми на бизнесмените и с незаконната дейност на уличените като участници в организирана престъпна група, съобщава БНТ.

Заради риск за здравето на хората, районна е отцепен. Възможно било част от отпадъците да са радиоактивни и на място има екипи, които постоянно да замерват радиоактивността. "Наскоро един политик заяви, че бизнесът напускал България. Ако тези „бизнесмени“ са хората, които тровят земята и въздуха на нашите деца, да заминават, само че преди това ще направим всичко възможно, да бъдат осъдени", пише Гешев в Туитър.

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ

Голямо количество загробен опакован боклук с неясен произход е открит в местност в Червен бряг. Уведомена е Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен, обяви БГНЕС още на 30 май т.г.

Кметът на Червен бряг д-р Цветан Костадинов е получил сигнал и веднага е предприел мерки, стана ясно тогава. "Това са пакети опакован боклук, от които Общинският инспекторат е взел някакви малки части и там е видял, че наистина количествата са сериозни", поясни той.

Зариван е отгоре с пръст. Може би е около 30-50 кубика според техните първоначални оценки, като са се обадили веднага на полицията.

"Той е между Пети квартал и Червен бряг в едно изоставено старо ТКЗС. Боклукът какъв е, колко е, може би ще разберем от понеделник нататък заедно с РИОСВ като дойдат", каза Костадинов. Кметът е разпоредил тогава да бъдат сложени сигнални ленти, за да не се допускат хора до мястото със загробените отпадъци. 

 

Снимка: Илияна Кирилова

Източник: https://www.segabg.com/

 129362