Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Изборен кодекс в усл...
Изборен кодекс в услуга на статуквото, на платената социология и журналистика... Идва този... (ОБНОВЕНО)

Изборен кодекс в услуга на статуквото, на платената социология и журналистика... Идва този... (ОБНОВЕНО)Информационен сайт „ДНЕС“

През май 2019 г. гласуваме за евродепутати, а през есента за кметове и местна власт. Сега до обявяване на края на изборния ден медиите нямат право да показват какво сочат социологическите проучвания.

С аргумента за равнопоставеност и откритост, управляващите внесоха предложение за поправки в Изборния кодекс, с които забраната за разгласяване на социологически проучвания в изборния ден да отпадне.

По-малко от пет месеца преди евроизборите, още не е ясно какви ще бъдат промените в правилата за гласуване. Изтече срокът за внасяне на предложения преди окончателното гласуване на Изборния кодекс, вероятно това ще бъде до края на януари!

 

Това конкретно предложение за промяна в Изборния кодекс е входирано от ГЕРБ в деловодството на парламента. Мотивите на вносителите кореспондират с доклада за организацията и провеждането на избори в периода 2015-2017 г. на Централната избирателна комисия. Чрез доклада се установява, че Комисията е била сезирана с множество сигнали относно публикуваното и оповестяването на резултати от социологически изследвания по време на изборния ден по  страниците на  електронните  медии, както и чрез препращането към профила  на такива медии в социалните мрежи.

 

Предложението е продиктувано от наложилата се практика в различни социални мрежи през целия изборен ден да се публикуват тези данни, което поражда неравнопоставеност между тях и останалите медии

 

Според социолозите, разбира се, подобно решение има редица плюсове! 

 

Ясно защо, почти всички социологически агенции са на издръжка от партийните централи и фабрикуват и публикуват угодни на поръчителя сондажни данни. А пък 90% от тях обслужват властта. По разбираеми причини там е съсредоточен най-мощният финансов ресурс, който изкарва и "най-точните и прецизни данни".

Според минусовата теза обаче, това е част от евентуален вариант за манипулация на изборния процес. В случая манипулация в полза на управляващите, при тях е и ножа и хляба...

 

•  В деня, в който се гласува  хората ще бъдат подлагани на масови манипулации? Представете си как угодни агенции тиражират от рано сутрин, че примерно партията Х води убедително... И представете си това как влияе на неориентираните и нерешилите за кого да гласуват... Е, къде да са плюсовете тогава? Да, те са само и единствено за управляващите. Плюсовете може да са за големите партии, за платените социология и журналистика!

Социолозите с удоволствие ще участват активно през целия ден в „Риалити шоу избори“, не както досега само след края на изборния ден! Партийните централи умело ще се възползват от техните „уж“ прогнози в самия ден на изборите! А платената журналистика ще се радва на още по-високи рейтинги по изборите!

 

И така, в самия изборен ден ще бъдем подложени на... абсолютна и брутална манипулация от страна на  политици, медии и социолози. И най-вече от властта.

 

Партийните телевизии ще гъмжат от "разбирачи" и съветници! Всички ще се облагодетелстват допълнително от тлъсти многомилионни хонорари, не само през цялата предизборна кампания, но и в самия изборен ден, и това извън субсидиите на партиите, евросредствата и поръчките, които така или иначе си въртят! И се отклоняват и за платените социолози, политолози и всички други всичколози.

 

•  Кой губи? Губим всички!

 

Ситуацията ще може да бъде манипулирана! Гражданите ще бъдат манипулирани! Цялото общество ще бъде жертва на манипулация! 

 

Губи истината, губи демокрацията, губят хората най-вече !

 

За различните видове избори, такова решение може да има различна тежест! Сигурно е обаче, че то е в полза на големите партии! На правителството. Тук не се включва ДПС, защото техният електорат се управлява пряко, не по телевизията! Те и затова са против предложението!

БСП също са против, но всъщност не са! Бате Бойко скоро ще има нареди..., ще поврякат, поврякат и тихомълком после ще приемат и това, както всички останали зададени им поръчки в ролята има на опозиция. Червени социолози и журналисти с удоволствие ще лапнат още! Че защо с нашите пари за субсидии БСП си направи партийна телевизия?! Такива отделни телевизийки имат и всички „уж“ патриотични партии, на ГЕРБ не и е необходима, всички телевизии и без това  работят ударно за тях!

 

Губи представителността, губи парламентаризма, губят местните управи, губят обикновените граждани! Губим всички.

 

Оправданията на ГЕРБ, че са припознали желанията на обществото, на социолозите и  журналистите губят всякаква давност, предвид фактите!

 

Платените телевизии и редакции не би следвало да променят, дори и грам да деформират изборния процес, колкото и да гонят рейтинги! А точно това е целта - да бъдем „облъчвани“ от началото до края на изборния ден от платени социолози, чрез платени журналисти! 

 

Целта е да бъде манипулирано общественото мнение, чрез усилване или намаляване на резултати! Целта е отново да има изборно купуване и продаване! Да има изборни манипулации! Това е! 

 

И тъй като е съвършено ясно, че ГЕРБ залязва, но и т.нар. опозиция не върви нагоре, то какво по-добро и хитро от това да уговорим и преразпределим на изборите и %-те и резултатите и местата... И като купим и фалшифицираме едни 500 000 гласа, чрез подкупните секционни и общински комисии... и ето ти изборите са спечелени! И властта е осигурена! И всички доволни! Само клетият народ-заложник още по-изигран! 

 

Докога така...!? Ясно е! Докато дойде този, който сметките на всички ще обърка и на власт, и на опозиция, и на  медии, и на социолози...!  На всички.

 

Идва този...

 

ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК 

 

Резултат от изображение за изборен кодекс Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»Ñ‚ат от изображение за изборен кодекс


ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Отпада забраната за огласяване на междинни резултати в изборния ден?

Власт и опозиция срещу народа! >> Това не е Изборен кодекс, а законово извращение

Игри с Изборния кодекс! >> Ще има ли номера на партиите и коалициите в бюлетината?

Гласуваме за Европарламент насред дългия празничен майски уикенд

Безобразно! Депутатите си гласуваха промени в Изборния кодекс, които ги „спасиха“ от електронното и машинно гласуване

Слави Трифонов: Политиците като чуят „електронно гласуване“, и почват да бегат, бате! >> ВИЖТЕ видео от „Шоуто на Слави“ на 21 декември 2018 г.

Ето къде отиват нашите пари от субсидиите на партиите! >> Телевизията на БСП тръгва два дни преди Конгреса им

 

 


87179