Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Изчезваме с бързи те...
Изчезваме с бързи темпове!

Изчезваме с бързи темпове!Информационен сайт на Движение "ДНЕС" 

 

За 30 години - от 2001 до 2030 г., населението в България ще намалее с 1 450 000 души, предвижда демографска прогноза. Прогнозира се също през 2030 г. 20 процента от населените места у нас да бъдат без население и обезлюдени!

България изчезва и то с бързи темпове! Тази черна статистика приема смисъла на геноцид!

Повечето трезвомислещи млади хора с добро образование не чакат да навършат 18 години и бягат в чужбина!

Населението е съсредоточено в големите градове, а малките и особено селата просто изчезват от картата. Това е най-тежката и тъжна гледка за един българин! А в същото време управляващите всеки ден ни уверяват, че държавата върви към прогрес, икономиката цъфти, пенсионерите взимат високи пенсии, здравеопазването е във възход и хората са щастливи?! Не е ли цинично?!

Такова ли бъдеще ще оставим на децата си? Избор между това да избягат и винаги да бъдат немили-недраги в чужда държава или бедна България, разкъсвана от нищета и озверели политици?

След подобна статистика човек остава без думи и даже не може да изрази отвращението си от т.н. политически елит, който ни унищожава и унижава ден след ден. И така до пълното заличаване на България.

Наистина няма такава държава!

 

Вежте още:

Съвременните скайп деца, деца на държавата мащеха

Останахме без всякаква надежда

 

*************************************************************************

 

Изчезваме!* >> 60% от територията на България става демографска пустиня до 2030 г.

 

За 30 години - от 2001 до 2030 г., населението в България ще намалее с 1 450 000 души, предвижда демографска прогноза от анализа "Хоризонт 2030: Демографски тенденции в България", изготвен от експертите по демография доц. Георги Бърдаров и доц. д-р Надежда Илиева. 

Според демографската прогноза през 2030 г. 42 процента от населението в страната ще бъде съсредоточено в шест града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

Прогнозира се също през 2030 г. 20 процента от населените места у нас да бъдат без население и да бъдат обезлюдени, а през 2001 г. са били едва 2 процента. Заради процесите на намаление на населението прогнозата на учените към 2030 г. е 60 процента от територията на страната да се превърне в "демографска пустиня".

Доц. Бърдаров посочи, че в последните години за демография у нас се говори с две клишета и те са свързани с ниската раждаемост и с намаляването на населението в "абсолютни бройки".

"В България няма ниска раждаемост, но в сравнение със 100, 200 или 1000 години раждаемостта ни е по-ниска, тогава обаче детската смъртност е била изключително висока", коментира доц. Бърдаров. Той отбеляза, че в началото на второто хилядолетие цялото население на Земята би се подбрало в една съвременна държава и това е САЩ - 300 милиона души. Днес населението в света е 7 милиарда души, а до края на века ще достигне 10 милиарда, прогнозира ученият.

Доц. Бърдаров обобщи тезата си, че България няма ниска раждаемост и има нормална раждаемост за европейска държава, но коментира, че страната ни има също "уникално висок отрицателен естествен прираст. България е единствената държава в света, която в продължение на 30 години не е излязла от "тройката" на държавите с висок отрицателен естествен прираст". Половината от тези 30 години страната ни е на печалното първо място по естествен прираст - с минус 6,5 промила, но причината не е в раждаемостта, а е в изключително високата смъртност у нас - 15,5 промила, каза ученият.

По думите на доц. Бърдаров сега "България е на първо място в Европа по обща смъртност". У нас има общини, като Макреш, Ружинци, и Чупрене в Северозападна България, както и други, в които общата смъртност надхвърля 30 промила. "Такава смъртност имат само региони, които са във военен конфликт или са поразени от болестна пандемия", коментира ученият.

Според доц. Бърдаров притеснителни са процесите, които настъпват в етническата и във възрастовата структура на населението у нас. Ромите с висше образование у нас са 0,5 процента, със средно образование са 9 процента или над 90 процента от ромите са с по-ниско от средното образование, каза ученият. По думите на доц. Бърдаров този проблем е "по-решим" и е свързан с образованието, но много по-проблемна е възрастовата структура на населението в България.

У нас има най-ниската средна продължителност на живота в Европа - 74,8 години, но и имаме и най-застарялото население, тъй много млади хора напускат България, обобщи доц. Георги Бърдаров. Той каза, че преди десет години на 100 излизащи българи в пенсионна възраст други 124 българи са влизали в активна възраст. Този коефициент днес е 100 на 62, но във Видин, Габрово и Смолян е около 100 на 40.

Доц. Надежда Илиева прогнозира, че само след 12 години 20 процента от населените места в България ще са без трудоспособно население. Затова според нея до 2030 г. трябва да бъде направена времева и пространствена прогноза на населението в България.

Може да се вземат трайни решения, за да може тази демографска тенденция да бъде обърната и те са свързани с това да задържим младите хора в България, но и да върнем повече млади хора в страната, които са заминали да учат или работят в чужбина, коментира доц. Георги Бърдаров, цитиран от БТА.

Доц. Георги Бърдаров е заместник-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е експерт по демография, а доц. д-р Надежда Илиева е ръководител на секцията "Икономическа и социална география" на Департамента "География в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

 

Източник: https://m.novini.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

ТУК животът ни идва в повече! (ОБНОВЕН)

Бойко – премиерът, който изгони народа си (Обновен)

Голямото ИЗЧЕЗВАНЕ – или още малко за „постиженията“ на едно 10-годишно управление

Не демографска криза, а катастрофа… И не е катастрофа, а разпад!

Има ли надежда за младите в България, или интересът на властта е да ги няма в родината?

Нацията се топи - държавата нехае!

 

 


79051