Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Изпълняват част от и...
Изпълняват част от исканията на педиатрите, протестът за утре остава

Изпълняват част от исканията на педиатрите, протестът за утре оставаЧаст от исканията на педиатрите ще бъдат изпълнени, но протестът им за утре остава. Това стана ясно след среща на лекари от специализираната педиатрична болница "Проф. д-р Иван Митев" със здравния министър Кирил Ананиев. 

Те настояват за увеличаване на заплатите, болницата да получи специален статут, финансирането ѝ да не зависи само от Здравната каса, да отпаднат лимитите за прием на пациенти. 

Представителите на медицинския персонал запознаха Ананиев с проблемите на болницата, свързани основно с липсата на персонал и ниските възнаграждения.

Министърът обясни, че до 15 май ще бъде готова новата методика за възнагражденията на медицинските работници, която се разработва от екип на министерството, съсловни организации и асоциации.

Ананиев съобщи, че Специализираната болница за детски болести ще бъде подпомогната по реда на Наредба №3/ 2019 г. за субсидиране на дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Той пое ангажимент да се предложи на Надзорния съвет на НЗОК да бъдат обсъдени и проблемите със заплащане на дейностите по педиатричните клинични пътеки. Тази дискусия ще продължи и при подготовката на НРД за 2020-2022 г., каза министърът.

По отношение на специалния статут Кирил Ананиев обясни, че промяна на статута на Педиатрията ще отнеме много време. Вместо това той даде на педиатрите информация за изграждането на новата национална детска болница, която ще е готова до две години и ще има такъв специален статут. 

По думите му основното ядро в нея ще бъде настоящата Педиатрия.

Ананиев покани представителите на Специализираната болница за детски болести отново на среща след средата на месец май, за да обсъдят предложената методика и размера на средствата, които лечебното заведение ще получи от МЗ като субсидия.

 

Източник: https://offnews.bg/politika/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

И педиатрите излизат на протест

Медицински сестри поставиха срок за оставки >> След националния протест на 15 май ще започнат ефективни стачни действия със спиране на работа

В предизборна безизходица! Борисов „до стената“: >> Отпускаме 50 млн. лв. за заплатите на медицинските сестри

Протестът на медицинските сестри - манифест на продънената социална политика (ОБНОВЕН)

Медицински сестри от болницата в Добрич подадоха оставка

Какво здравеопазване, когато цялата ни държава е болна?! Плащаш или гърмиш! Но дори и когато плащаш... пак може да умреш

Протести, напрежение, затворени отделения: защо здравната система дава на късо?

Медицинските сестри се готвят за мащабен протест

 

 96568