Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Извънпарламентарната...
Извънпарламентарната опозиция (

Извънпарламентарната опозиция ("Демократична България", партията "Има такъв народ", сдружението "Изправи се.БГ" и Отровното трио.) се усъмни в честността на изборитеДесният лидер Христо Иванов (вляво) беше сред опозиционните политици, които се срещнаха с президента Румен Радев.

 

Такава тревога изразиха „Демократична България”, „Има такъв народ”, "Изправи се.БГ" и Отровното трио в разговори с президента Румен Радев

 

Тревога за честното провеждане на предстоящите парламентарни избори изразиха пред президента Румен Радев коалицията "Демократична България", партията "Има такъв народ", сдружението "Изправи се.БГ" и Отровното трио. Това стана на разговори, инициирани от държавния глава с представители на извънпарламентарните опозиционни формации по повод необходимите мерки за организацията на вота в условията на пандемия.

"Основният риск на предстоящите избори се състои в това, че те ще бъдат организирани от корумпираната борисова държава. Затова е необходимо да призовем колкото се може по-широки обществени кръгове да участват в наблюдението и контрола на тяхното провеждане", заяви съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов пред държавния глава.

От същото се опасяват и от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". "Ако имаме някаква тревога за тези избори, това е, че ще бъдат правени от управляващите, и това по наше мнение поставя известна сянка на съмнение относно това до каква степен тези избори ще бъдат честни, тъй като имаме обществени индикации за една относително съмнителна морална гражданска отговорност към процесите в България", каза Филип Станев от формацията на шоумена.

"Честни избори да организира правителството на ГЕРБ е една химера", отбеляза Николай Хаджигенов от Отровното трио. А бившият омбудсман Мая Манолова, чието сдружение "Изправи се.БГ" сключи споразумение с "отровните" за общо явяване на изборите, направо обвини управляващите, че саботират провеждането на вота - заради все още недоставените машини за гласуване, липсата на методика за гласуване на гражданите под карантина и в изолация и на здравен протокол за безопасното провеждане на изборите. 

ВАЖНОСТТА НА ИЗБИРАТЕЛНАТА АКТИВНОСТ

Опозиционните политици подчертаха ключовото значение на избирателната активност за възможността да се промени българският политически живот. "Всички ние – политически партии, будни граждани и вие като президент, да направим така, че българите да отидат с доверие до избирателните урни, което също би повлияло на избирателната активност", заяви Филип Станев.

А съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов посочи, че добре изработеният и публично обсъден протокол за здравните мерки по време на изборите е от ключово значение, за да бъдат окуражени хората да не се боят от вируса и да отидат до урните. "Ако проведем избори, на които голяма част от българските граждани да не посмеят да излязат, това ще заложи бомба във фундамента на това, което всички се опитваме да направим, а именно – обновление, защото изборите са начинът, по който се обновява доверието в институциите", изтъкна Иванов.

Десният опозиционен лидер изброи и противоепидемични мерки, за които неговата политическа сила ще настоява - събирането на подписите за регистрация за изборите да става по електронен път, а броенето на бюлетините след края на изборния ден да се излъчва онлайн в реално време. Христо Иванов напомни и за изготвения от коалицията законопроект за гласуване по пощата: "След като българската държава при сегашното й управление не може да влезе в 21 век, поне една добра практика от 19 век да можем да използваме."

Мая Манолова поиска да се състави "паралелна гражданска ЦИК", която да контролира дали се спазват изборните правила и да направи паралелно броене на резултатите от гласуването. Детайли по инициативата си Манолова не даде, но помоли президента паралелната ЦИК да действа под негова егида - молба, която Румен Радев подмина с мълчание. Бившият омбудсман подкрепи идеята за гласуване по пощата. И подчерта, че действащият Изборен кодекс, създаден под нейно ръководство през 2013-2014 г., съдържа всичко необходимо за коректното провеждане на вота и отварянето му от депутатите сега не е нужно.

ДАТАТА НА ИЗБОРИТЕ

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" беше категоричен, че партията на Слави Трифонов няма претенции за датата на изборите. "Ясно е, че управляващите са изключително шумни и кресливи и използват всякакви начини за въздействие върху вас, но се надяваме, че ще вземете решение, което е полезно за всички български граждани, а не за една политическа партия, която и да е тя. Ние ще се съобразим с всяко ваше решение и няма да го коментираме, защото вие сте българският президент и отговорността е ваша", обърна се Йорданов към Румен Радев.

Мая Манолова приветства 28 март като удачната дата за провеждане на вота с оглед на това, че протестиращите граждани миналата година настояваха за възможно най-скорошни избори.

НЕОЧАКВАН ХОД

На поканата на Радев за консултациите се отзова и партия "Възраждане" на Костадин Костадинов. В момента върви процедура по искане на прокуратурата за заличаване на формацията. Държавното обвинение се позовава на данни на ДАНС, че има хора, записани като учредители, които твърдят, че не са полагали подписи. Прокурорското искане бе направено през юли м.г., а в края на ноември имаше заседание в Софийски градски съд по него. Към момента няма решение, а партията твърди, че всичко е политическа поръчка. Срещу лидера й прокуратурата води две наказателни производства - едното за разпространяване на невярна информация, а другото, свързано с партийната субсидия.

Пред държавния глава Костадинов заяви, че партията му одобрява 28 март като дата на вота, защото "колкото по-бързо се стигне до избори, толкова по-скоро ще получим промяната към по-добро, която да елиминира сегашния изключително неефективен и некомпетентен управляващ режим". Той поиска промени в изборния процес - на първо място, гаранции, че проучванията на социологическите агенции отразяват коректно общественото мнение; на второ място, политическите формации с малък финансов ресурс да получат по-широки възможности за медийно отразяване по време на предизборната кампания.

ПРЕДСТОЯЩИ РАЗГОВОРИ

В неделя консултациите с извънпарламентарни политически формации ще продължат, съобщиха от „Дондуков” 2. Засега участие са потвърдили "Републиканци за България" - партията на бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Слави не участва в консултациите при президента, обсъдиха датата на изборите

Президентът се среща със Слави Трифонов, Мая Манолова, ”Отровното трио” и ”Демократична България”

Арман Бабикян: Отдавна вече не сме трима, хиляди сме

Манолова: Станишев и Местан предложиха Пеевски за шеф на ДАНС

Теория на конспирацията: Световното правителство залага на Радев, Борисов и ортаци - аут

Манолова: Борисов в паника брои последните си дни като премиер

Мая Манолова и Отровното трио подписаха споразумение за общо явяване на изборите

Мая Манолова и Слави Трифонов "заедно ще си пазят изборите"

Слави: Протестиращите правилно гледат на Бойко Борисов и Иван Гешев като едно цяло, като един отбор в една превзета, мафиотизирана държава.

Мая Манолова разпространи декларация със 70 управленски мерки за повишаване на доходите, подкрепа на бизнеса, съдебна реформа и ревизия на управлението

 

 

 

 


143337