Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Яко пълнене на гушит...
Яко пълнене на гушите >> БАБХ намери тривиален начин да оправдае милиони заради африканската чума

Яко пълнене на гушите >> БАБХ намери тривиален начин да оправдае милиони заради африканската чумаБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) продължава да гради имидж на уникално ниво на дееволюция. Новото доказателство са серия обществени поръчки, обявени от началото на август във връзка с африканската чума по свинете. Става дума за милиони левове за загробването на избитите животни. Поръчките са проведени по "бързата писта" - възложени са директно на поразените от епидемията големи свинекомплекси заради форсмажорните обстоятелства и нуждата от спешни мерки, обяснява агенцията. Парадоксалното е, че БАБХ е обявила "експресните" процедури, след като загробването вече е започнало - т.е. всичко е съвсем формално, за да се оправдаят разходите.

Първата обществена поръчка е за Русенска област, където още през юли пламнаха първите три големи индустриални свинеферми - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново. Тя е за изкопни работи, товаро-разтоварване, превоз, загробване на труповете и първична дезинфекция на заразените предприятия. Прогнозната стойност е близо 2 млн. лева. Процедурата е обявена на 2 август - при положение че избиването на прасетата в Николово започна още на 21-22 юли т.е. над 10 дни по-рано!

Още на 30 юли стана ясно, че вирусът е влязъл в още една ферма в Русенско, както и в Силистренска област - в свинекомплексите в Попина и Ветрен, и че и там ще се наложи евтаназиране на десетки хиляди животни и закопаването им на предварително разрешени и подготвени за целта места. БАБХ отново обявява "експресна" обществена поръчка за загробване, без да бърза особено - на 9 август, и само за двете ферми в Силистренско. И в този случай дейностите са възложени пряко на предприятията, засегнати от чумната епидемия. Сумата е 1,3 милиона лева.

"Над 2000 животни от свинефермата "Биляна" в с. Българско Сливово вече са умъртвени и загробени", пишат великотърновските медии на 6 август. Обществената поръчка на БАБХ за погребването на прасетата от предприятието в търновското село е обявена на... 7 август, когато вече всичко е приключило. Прогнозната стойност на дейностите е 850 хиляди лева.

На 9 август следва поредна процедура - отново за Русенска област. Този път става дума за фермите в шест общини - Бяла, Ценово, Ветово, Иваваново, Борово и Сливо поле, където е един от големите свинекомплекси - "Юделник". Поръчката е за почти 1 милион лева. Както вече стана дума, в Бяла епидемията влезе още в края на юли.

Отделно във всички процедури са предвидени и допълнителни дейности - дезинфекция на всички огнища на заразата около големите поразени от чумата свинеферми. Обезпаразитяването на стопанствата извън свинекомплексите е възложено на една и съща компания - "Биоконтрол Корпорация". По четирите поръчки за областите Русе, Велико Търново и Силистра за тези дейности са предвидени общо над 1.3 млн. лв. без ДДС, или над една пета от цялата сума, отделена за поръчките. В последната поръчка е включена и една допълнителна позиция - за направа на огради около местата на загробване на територията на Русенска област. Сумата е скромна - 1500 лева.

Чак след като чумата се развилня, БАБХ е установила, че не разполага с достатъчно апаратура за анализ на пробите, взети от различни ферми заради съмнения за зараза. Затова на 7 август е пуснала и обществена поръчка за доставка и монтаж на техника на стойност 450 хил. лв. Изпълнителят ще трябва да обучава персонала на агенцията как да използва новата апаратура - в пика на епидемията, а не още миналата година, когато строихме ограда край границата с Румъния, която не успя да умори дивите прасета от смях, въпреки всички наченки.

В мотивите към обществените поръчки БАБХ обяснява: "Чумата е едно от най-опасните заболявания при домашните и дивите свине и е с висока смъртност, липса на лечение и ваксина. Веднъж проникнала в дадена държава, болестта има негативно въздействие върху националната, регионалната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство. Още повече изкореняването му е изключително трудно и при дивите свине може да отнеме години".

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:  https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

"Война за трупове" - 60 милиона хвърлила на вятъра Агенцията по храните! ВИЖТЕ разследването на Генка Шикерова, спряно от Нова тв >>  https://www.youtube.com/watch?v=ig4vduX6irE

Апокалипсисът наближава

Заради некадърността на властта избиват хиляди животни..., продължава и затягането на примката около врата ни!

Още управленски провал! >> Три области вече са в бедствено положение заради чумата по свинете

Чумата е българска, не африканска (ОБНОВЕНО)

Дойде време и да ни опикаят

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Некадърната власт роди геноцид! >> Умъртвяват десетки хиляди беззащитни животни в цялата страна


110296