Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Как хиляди да си вземат вече заплатите

Как хиляди да си вземат вече заплатитеМая Манолова, Омбудсман На Репулблика България

 

Решението е в две стъпки:

1. От януари Главната

инспекция по труда да

подаде молби в съда.

2. Да няма 12 месеца срок

МАЯ МАНОЛОВА, ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДЕСЕТКИ хиляди души са потърпевши, след като социалната комисия на Народното събрание отхвърли предложението ми за промяна в Кодекса на труда.

Само в институцията на омбудсмана има жалби, включително колективни, които се отнасят за близо 5000 души. Но това са само тези, които са се обърнали към нас, а потърпевшите със сигурност са повече.

Въпросът с неплатените заплати наистина е огромен, защото работодателите намират всякакви вратички да прехвърлят фирмата на клошари, да изчезнат, да се скрият и да оставят своите работници без заплати.

Има създаден фонд за гарантиране на вземанията при фалит на предприятия, който е в изпълнение на европейска директива и в който има 257 милиона лева. Този фонд трябва да гарантира работниците, че ще получат неизплатените им заплати в случай на фалит на техния работодател. Но реално този фонд не работи. Годишно той плаща средно по-малко от 1 милион лева заради административни неуредици и проблеми в закона. Идеята беше да бъдат приети правила, които да накарат работодателите да си плащат и да не могат да прехвърлят фирмата на клошар, без да са си платили. Това - от една страна. От друга – при действителен фалит на работодателите този фонд е да ги компенсира. Защото пари за хората без заплати има. И депутатите създадоха очакване и надежда у хората, които в момента очакват, че от фонда ще бъдат платени тези 2 или 3 заплати, които не са си получили от техния работодател.

И вчера (сряда - б.р.) социалният министър и социалната комисия на Народното събрание отрязаха надеждите на хората. Те буквално им се подиграха, като им казаха: За нас е по-важен комфортът на Главна инспекция по труда (ГИТ), защото те нямали капацитет да започнат да работят по подаването на молби за несъстоятелност веднага.

Което не е вярно. ГИТ има администрация, която така или иначе прави проверки в предприятията и разполага с конкретни данни колко са неплатените заплати и за какъв период са. Тя просто трябва да се оформи като молба до съда. Сега няма институция, която да я подаде от името на работниците, които нямат право да го направят. Поради това те не могат да си получат заплатите от фонда, защото има едно условие - за да си получиш неплатеното от този фонд, трябва да е открито производство по несъстоятелност. А то няма как да бъде открито, ако не си подал молба. Но освен че работникът няма право, и никоя институция няма задължение да внесе такава.

Затова аз съм предложила решение от 2 стъпки. Още през януари ГИТ да подава молбите от името на работниците. И второ, да отпадне 12-месечният срок между прекратяването на трудовото правоотношение и започването на производството по несъстоятелност, защото на това условие не отговаря нито един от работниците с неплатени заплати. Тогава ще важи общият давностен срок. Тези 12 месеца убиват надеждата на всеки работник да си получи парите изобщо някога. Аз наистина не мога да се побера в кожата си - разплаках се от безсилие, от бездушието на министъра на труда и социалната политика и на депутатите от социалната комисия, защото те не пожелаха да чуят. В сряда вечерта проведох няколко разговора с хора от предприятия, които си чакат парите. Те питат: “Защо депутатите ни създадоха фалшиви очаквания и фалшиви надежди, и сега научаваме, че няма да получим нито стотинка, при положение, че както всички знаем, има едни 257 милиона, събрани като солидарен фонд от работодателите точно за тази цел?”. Аз нямам обяснение освен с бездушие, пренебрежително отношение и нежелание да се занимават с проблемите на хората.

Тъй като това е прието окончателно в социалната комисия, аз съм подготвила писма до председателите на всички парламентарни групи, които ще им занеса днес в парламента. Включително ще пиша и на г-жа Цвета Караянчева да не включва този законопроект в програмата на парламента, докато тези текстове не бъдат оправени. Ще пиша и на премиера Борисов. И не знам вече на кого да пиша. Аз съм провела десетки разговори с всички заинтересовани страни - с консултативния съвет към парламента, със социалния министър, с ГИТ, с фонда, с работодателските организации, с всеки от депутатите в тази комисия. Аз наистина не проумявам. Освен може би, ако някой е инвестирал тези 257 милиона някъде и в момента да има някаква омерта да не се пипат тези пари. Но ако е така, това е тежко нарушение. Хвалят се, че фондът бил много на печалба. Ама това не е инвестиционен фонд! Там се събират отчисления от работодателите, които да компенсират работниците на фалиращи предприятия. И от 5 г. там вноски не се събират, защото парите не се харчат. Но хората си искат парите. В началото на годината част от работничките бяха бременни. Те вече родиха и децата им даже ще тръгнат на училище, преди те да си получат нещо, което им се дължи.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 44085