Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Как и защо лъже главният архитект на София Здравков за „Артекс“ /документи!/

Как и защо лъже главният архитект на София Здравков за „Артекс“ /документи!/Аферата „Артекс“ не може да се е случила без съдействието на Столична община.

Главният архитект на столицата Здравко Здравков обясни, че разрешението за строежа на небостъргача „Златен век“ до хотел „Маринела“ е изтекло през ноември 2017 година, но е можело да бъде презаверено до ноември 2018 година. Това обаче не е вярно. Презаверка на разрешение за строеж може да се прави еднократно, а такава вече е била извършена през ноември 2012 година със заповед на предишния главен архитект Диков. След ноември 2017 година за обекта не е имало разрешение за строеж, което прави сградата „Златен век“ незаконна. Сграда, която щеше да бъде довършена под крилото на общината и на МРРБ, ако Цветанов не се бе издънил.

Защо лъже Здравков? Дали защото през цялото време не е бил в услуга на „Артекс“, а сега, като мушморок се опитва да замаже някои неща.

След ноември 2017 година е издал най-малко две заповеди /РА51-74/02.05.2018 г. И РА51-154/06.08.2018 г./ за допълване на разрешението за строеж от 2007 година, когато такова не е имало.

С тези заповеди Здравков е легитимирал довършването на незаконния строеж на „Артекс“. На тях до момента се позовава ДНСК, когато разглежда законността на строежа.

Здравков иначе, в героична поза твърди, че бил натискан чрез някакви есемеси от „Артекс“. И като го натискали, защо ли арх. Здравков не е показал тия есемеси на службите, на Цветанов или поне на Веселин Маринов, а е продължил да подписва? И какво стана всъщност с изисканата през август 2008 година проверка на случая от Цветан Цветанов?

Да не би пък натискът върху Здравков да е бил по-високо от втория в партията ГЕРБ, а?

Арх. Здравков в някаква стаичка пишел отказ на „Артекс“, пък не отказал, защото „Артекс“ се отказали, ти да видиш!

Нищо подобно!

Подготвяна е презаверка на разрешението за строеж възоснова  на писмо на заместник министъра /по едно време и министър/ Николай Нанков, че презаверка може да се прави и преди да е изтекъл срока на разрешението, което, разбира се, няма нищо общо с правото.

След като са скалъпили законопроекта, Здравков, възоснова на бъдещ – още по неприен закон, е прекратил процедурата не за да откаже, а за да спести на „Артекс“ едни 200238 лева такса, които Общината е върнала.

Не им е стигнал акъла обаче, да направят преходна разпоредба в закона, та се е наложило другият заместник министър Валентин Йовев да подпише за „Артекс“ още едно не по-малко абсурдно писмо, че новият 10 годишен срок се отнася и за заварени строежи, т.е. че има обратно действие.

В заповедта си за преработка на проекта на „Артекс“ /РА51-226/20.09.2017 г./ арх. Здравков изрично се позовава на това писмо и приема, че срокът на разрешението не изтича след няколко месеца, а е 10-годишен. Откъде вчера разбра, че това не е така?!

Няма закон – има някакви писма!

Според Здравков – Фандъкова пък била водила преговори за намаляване височината на сградата, т.е. с колко метра да бъде нарушен закона. Потрес е как уж мъж, който иначе отговаря като главен архитект за всичките строителни и ремонтни безумия, извършващи се в София, се крие зад полата на Фандъкова и я набутва нея.

Здравков е направил и друга услуга на „Артекс“ за този обект.

Със заповед №РА50-527/10.08.2017 г. под фалшив предлог, е блокирал временно строителството в цялата местност с изключение на обект „Златен век“, т.е. „Артекс“ да може да построи и продаде без конкуренция сградата си.

Що се отнася до лобистките промени в Закона за устройството и територията – от петък влиза в сила още една промяна /чл.35 ал.3/ отново измислена и наложена от „екипа на арх. Здравков“ със съдействието на Николай Нанков, която ще „оправи“ някои чудовищни по размери сгради по бул. „Тодор Александров“. Очаквайте продължение.

Така че арх. Здравков да спре да лъже, да спре да си бърше задните части с Иван Несторов или Фандъкова, а да подава оставка, защото ако някой персонална отговорност за това, което се гради, ремонтира и изобщо за целия тоя батак в столицата, е арх. Здравков.

И понеже и шефът на КОНПИ, и на следствието, и прокуратурата, и те в батака, как трябва да се самоарестуват тия типове изобщо не се знае.

Но на арх. Здравков отсега трябва да му е ясно, че всичко се вижда и скрито покрито няма да остане. А Онзи, който е по-голям от втория в Партията, накрая си измива ръцете точно с такива като Здравков.

Документи:

здравко здравков

здравко здравков

здравко здравков

здравко здравков

здравко здравков

арх. здравко здравков

алх. здравко здравков

ZD8

арх. здравко здравков

арх. здравко здравков

арх. здравко здравков

арх. здравко здравков

арх. здравко здравков

Afera.bg

 

Източник: http://afera.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

"Артекс" отговаря: "Златен век" е с разрешение за строеж до 2020 г.

Историята на сградата "Златен век" - Цветанов искал проверка на Артекс от СО, тя вече била направена от ДНСК

Истината все повече блести... и смърди: >> Данаил Кирилов е бил адвокат в кантората, която обслужва "Артекс"

Адвокат: „Артекс” имат политически протекции

Главният архитект на София призна, че получавал SMS-и за натиск от семейство Мирянови

"Апартаментгейт": Спиралата на скандала се изостря! >> Казусът с небостъргача на "Артекс" съвсем се заплете94495