Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Какво се случва в Ир...
Какво се случва в Ирак?

Какво се случва в Ирак?Десетки иракчани загинаха през последните дни при сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност, отбелязва Ройтерс.

Защо хората протестират?

На иракчаните им е омръзнало. Две години след победата срещу "Ислямска държава" голяма част от близо 40-те милиона иракчани живее при влошаващи се условия въпреки петролното богатство на страната.
Сигурността е гарантирана по-добре от години, но повредената инфраструктура не е ремонтирана, а работа се намира трудно. Младите обвиняват лидерите на страната, които смятат за корумпирани и не припознават за свои представители.

Защо условията са толкова лоши?

След десетилетия на войни срещу съседите си, санкции на ООН, две американски инвазии, чуждестранна окупация и гражданска война на религиозна основа, поражението на "Ислямска държава" през 2017 г. означава, че сега Ирак живее в мир и има свободата да търгува за по-продължителен период от време за първи път от 70-те години. Износът на петрол достигна рекордни нива. Инфраструктурата обаче е в лошо състояние и е повредена от войната. Засегнатите от разрушенията градове тепърва ще се възстановяват, а въоръжени групировки владеят положението по улиците.
Културата на корупцията датира още от ерата на диктатора Саддам Хюсеин и продължава и след падането му от власт.

Какво предизвика сегашните протести? Кой ги организира?

Демонстрациите не изглеждат координирани от конкретна политическа организация. Призивите за протести в социалните мрежи набраха сила рано през седмицата. Броят на излезлите по улиците изглежда изненада силите за сигурност.
Лошото качество на държавните услуги и безработицата са основните причини за общественото недоволство, отбелязва Ройтерс.

Масовите демонстрации рядкост ли са в Ирак?
Големи протести имаше предимно в град Басра, в южната част на Ирак, през септември миналата година. Близо 30 души бяха убити. Оттогава има спорадични демонстрации, но не и с мащаба на протестните прояви от тази седмица.

Демонстрациите ще се разпространят ли? Какви са рисковете?

Зависи как правителството и силите за сигурност се справят с протестите. Големият брой смъртни случаи (засега над 80 души) ще разпали гнева на демонстрантите. Твърдолинеен подход обаче може и да ги изплаши и да ги тласне да си останат у дома.
Мнозина иракчани смятат, че могъщите паравоенни организации, ползващи се с подкрепата на Иран, стоят зад насилието срещу демонстрантите в Басра миналата година. Броят на хората, които излизат на улиците оттогава, е малък.

Правителството ще изпълни ли исканията на демонстрантите?
Правителството обеща по-добри възможности за намиране на работа за иракчаните. Премиерът Абдул Махди обеща работа за хората с висше образование и нареди на министерството на петрола и на други правителствени органи да включат изискване за 50 процента квота за местни служители в бъдещите договори с чуждестранни компании.
Обещания за подобряване на положението в сферите на здравеопазването, електрозахранването и услугите бяха направени миналата година от предходното правителство, припомня Ройтерс.

 

Източник: https://novini.bg/

 

114087