Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Кал по приятеля Гора...
Кал по приятеля Горанов >> В.Симеонов: Комисията по хазарта е купена! И предишната - също! Истината ще лъсне!

Кал по приятеля Горанов >> В.Симеонов: Комисията по хазарта е купена! И предишната - също! Истината ще лъсне!Комисията по хазарта е купена! И предишната също, обяви в предаването "Лице в лице" по БТВ лидерът на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Той е вносител на промени в закона за хазарта, предвиждащи одържавяване на лотарията. 

В момента в ръководството на Държавната комисия по хазарта са пет души, припомни Симеонов. И подкрепи предложението на финансовия министър Владислав Горанов на тяхно място да има един отговорен директор. "Нека ги поразпитат, нека им видят имотите, какво са плащали - законът казва, че и който корумпира е виновен", каза Симеонов по адрес на членовете на комисията по хазарта. 

"Внесените промени в Закона за хазарта са мой личен ангажимент и амбиция. Искам да огранича тази проказа с търкането на талончета и билетчета. Тази дейност се извършва навсякъде. 

„Моя амбиция е да огранича масовата епидемия, която обхваща народа ни – търкането на билетчетата. Чисто психологически, се извършва хазартна дейност без ограничение на възрастта. Майки купуват талончета да децата си, а пенсионерите разпределят последните десет лева от пенсиите си за сирене и билетче за търкане.  Това е недопустимо. Според Световната здравна организация хазартът е болест. Считайте, че за предложението ми за промени в Закона за хазарта Европейската комисия е казала „да“, посочи Симеонов. 

"През 2018 година отново внесох промени в Закона за хазарта, целящи забраната на реклама на лотарийните игри, но тогава имаше ледено коалиционно мълчание и моето предложение беше лашното към Европейската комисия, която каза "да" на промените, но незнайно защо моят законопроект остана в деловодството на Народното събрание. Настоящите промени са продължение на онези от 2018 година, като са още по-прецизни и полезни за държавата. Пред вас седи един и същ човек, който си гони целите. След като миналата седмица внесох промените, незабавно поисках среща с премиера, министъра на финансите и министъра на спорта и останах приятно изненадан от тяхната подкрепа", разказа Валери Симеонов. 

"Пълни глупости са твърденията, че някой ми влияе по тази тема. На мен не може да ми кажат какво ще правя, това го знаят и премиерът, и коалиционните ми партньори. Абсолютни глупости са твърденията, че съм инструмент на някого. Аз винаги правя това, което смятам за правилно и винаги казвам това, което смятам за истина. Никой не може да ми влияе", продължи той. 

Валери Симеонов бе категоричен, че не може да става дума за никаква атака и никаква акция срещу Васил Божков. И обясни: "Аз изчаках подходящия момент, за да внеса тези промени. От медиите имаше предварителна информация, че частните лотарии са завлекли държавата с над 260 млн. лв. Изчаках и момента, в който няма избори, за да не се спекулира..Пълни простотии са, че искам да отнема бизнеса на този толкова честен и почтен човек Васил Божков, за да го дам на някой друг,  на Пеевски, на Доган, на Келнер или на Цветанка Ризова.  Васил Божков е нормално да търси конспирации.  Медиите няма да изгубят от тези промени. Държавният спортен тотализатор също ще има нужда от реклама и ще рекламира по телевизии, радиа, сайтове." 

"Преди две години, когато внесох първите промени, се срещнах с Васил Божков и неговия адвокат. Говорихме си общи приказки. Той се опита да ме убеди, че много хора ще останат без работа, ако промените бъдат приети. Още тогава му обясних, че няма да стане така. За мен драстично са се увличили престъпленията заради зависимостта към хазарта. Син убива майка си, защото не му давала пари за търкане на билетчета, хората залагат апартаменти и имоти, за да могат да търкат. Това е страшна зависимост, а се опитват да изкарат търкането на билетчета като една невинна дейност. Лотарийните игри са най-разпространени. Това е причината промените да са насочени именно срещу тях. Цялата нация е подложена на тази епидемия от хазартна болест. Всеки търка билетчета - от бабата, която се надява да спечели 100 лева, за да си плати парното, до децата. Това също е част от промените - лотарийните билети да се продават само в лицензирани обекти, а не както сега в магазини, в кафенета, по бензиностанции. Тези лицензирани обекти ще са пунктовете на тотото. Хората ще влизат и само там ще имат право да търкат билетчета", обясни замисъла на законопроекта си Валери Симеонов. 

Валери Симеонов разкри, че талончетата на "Национална лотария" са печатани в Индия, а не в САЩ, както казвали от компанията и че не са издавани касови бонове за продажба на лотарийни билети. 

В разговора в студиото на БТВ Валери Симеонов каза и, че сега поправя законова несправедливост, направена през 2014 година. Според него през цялата 2014 г. хазартният бос Васил Божков не е платил и една стотинка заради поправката в закона, внесена от Йордан Цонев.

Тези негови думи предизвикаха мигновенната реакция на Йордан Цонев, който се включи по телефона и заяви, че не е вярно, че е защитил лотариите, това е станало от другите депутати, чиито имена той е готов да огласи. 

Симеонов посочи, че за миналата година тотализаторът има 10 пъти по-малко приходи от частната лотария,  а същото време е платил на държавата 25 млн. лв., докато частниците - 19,7 млн. лв.! 

"С промените се грижа и за приходите на държавата, не само за здравето на хората. На мен ми е ясно, че в този бизнес се въртят 600 млн. годишно и за пет години са спестени милиарди от данъци и такси за държавата. Има укрити приходи. Дали това е на ръба на закона, не мога да кажа, защото не съм прокурор. 

Държавната комисия по хазарта (ДКХ) се състои от пет човека и за мен тя е корумпирана и купена. Не е толкова трудно да изкушиш и купиш пет човека. Който има интерес, той купува.

Днес премиерът Бойко Борисов го обясни много хубаво. Националната лотария има 10 пъти повече приходи от Българския спортен тотализатор и плаща по-малко данъци и такси с около 30%. Това е недопустимо. За мен това е престъпление. Прокуратурата се е заела със случая. 

Нека поразпитат членовете на ДКХ и истината ще лъсне. Ще разберем много неща.Защото за мен вина носи и този, който корумпира, не само тези, които се корумпират. Всичко е прочит на закона. Аз не съм специалист, но си направих труда и прочетох закона. Тези хора са плащали 20% върху комисионните на игрите и са укрили милиони годишно. Това го установи и АДФИ, което за мен е достатъчно доказателство", каза в заключение Валери Симеонов.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg

 

 

 


120573