Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Кампания за сметка н...
Кампания за сметка на държавата и общината! >> Фандъкова: Разкриваме уникална средновековна църква

Кампания за сметка на държавата и общината! >> Фандъкова: Разкриваме уникална средновековна църкваИнформационен сайт "ДНЕС"


По време на кампания стават чудеса! Заводи се откриват по няколко пъти, Фандъкова пък явно вече и църкви реставрива. По пример да вожда Борисов меракрлийката за още един мандат не мирясва, а ходи и реже ленти наред. Училища, детски, градини, отделения, сега и църкви. Ще рече човек като слуша приказките ѝ, че тя със собствените си ръце и с лични средства е резтврирала църквата. Но все пак всякакви дивиденти за нея са добре дошли и всякакви лаври, дори и такива, които не е заслужила.

 

„Разкриваме средновековната църква „Св. Спас“ – уникално историческо богатство на София, което се намира запазено под сграда на бул. „Тодор Александров“ и бул. „Мария Луиза“. Археологическите пластове от мястото са от различни епохи – антична улица от 2-3 в, част от крепостната стена на Древна Сердика с кръгла кула и средновековния храм от 11-13. Всичко това ще превърнем в нов археологически комплекс“, каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София.

През Възраждането и след Освобождението храмът „Св. Спас“ заедно със „Св. Неделя“ са двете най-големи църкви в града. Той е полуразрушен по време на бомбардировките и на мястото е построена сграда. При строителството археологическите находки са запазени, но така и не изграден достъп до тях.

„Това е едно от скритите и неизвестни богатства на града ни, за което вече имаме проект с достъп от бул. „Т. Александров“. Ще успеем да покажем Античност, Средновековие и съвременния град на едно място“, обясни Фандъкова.

„Другият знаков обект, по който трябва да започнем работа, е реновиране на пл. „Св. Неделя“ с експониране на археологическите находки от 2 в, които разкрихме в последните 3 години. Това е знаков проект в сърцето на града. Затова провеждаме международен архитектурен конкурс, в който участват 7 световни архитектурни бюра. През ноември ще бъдат представени първите концепции“, обясни Фандъкова. 

„Разкриването и експонирането на богатото археологическо наследство на София е един от приоритетите в работата ни. Затова подкрепихме проучванията на 10 археологически обекта“, каза Фандъкова.

В последните години бяха изградени подземния музей под храма „Св. София“, първият археологически парк на Западната порта на Сердика, триъгълната кула и проучванията на пл. „Св. Неделя“.

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Глобата, наложена от ВАС на Столична община за 1.7 млн. лева, да я плати Фандъкова

Гордостта на Фандъкова: Натоварените кръстовища и булеварди в София са замърсени с азотен диоксид

Столична община друсана с 1 765 000 лв., след като загуби дело за обществена поръчка

София има 230 млн. лв. дефицит в бюджета и сериозна задлъжнялост от близо 100% спрямо приходите.114547