Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Каракчанов обръща па...
Каракчанов обръща палачинката..., май  ще дезертира от срутващата се власт на Борисов

Каракчанов обръща палачинката..., май ще дезертира от срутващата се власт на Борисов 

 

Лидерът на ВМРО предлага експертен кабинет, който да управлява до изборите

Държавният глава иска първо да чуе истината за шкафчетата и записите

 

 

 

Оферта за създаването на експертен кабинет, който да управлява до редовните парламентарни избори през пролетта на 2021 г., отправи във вторник лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов към премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Такова правителство предложи в началото на септември ДПС с условието за едновременни оставки на Борисов и Радев. В офертата на Каракачанов

за оставка на

държавния глава

не се говори,

а само за смяна на министър-председателя и министрите. До този момент ВМРО защитаваше завършването на мандата на кабинета, както е по коалиционно споразумение. Преди два дни и партньорът в “Обединени патриоти” Валери Симеонов се зарече, че и трите управляващи партии са твърди, че правителството на Бойко Борисов ще управлява до края на мандата. И това било решено на коалиционен съвет с участието на Каракачанов, Борисов и Симеонов.

През август пък Каракачанов и Симеонов категорично отхвърлиха предложението на Борисов той да се оттегли като министър-председател и мандатът да бъде довършен от ново правителство на ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

 

 КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ

 

“Наскоро

поех ангажимент

да се оттегля

като

вицепремиер, ако

Бойко Борисов и

Румен Радев си

подадат ръка

в името на сваляне на напрежението и експертен кабинет, който да изведе България от тази моментна политическа криза без реваншизми и политически пристрастия”, написа Каракачанов във фейсбук във вторник. Думите му допълнително бяха разпратени на медиите от партийния пресцентър, за да не останат незабелязани. Според лидера на ВМРО сега бил моментът за диалог, а той бил готов да го гарантира.

Предложението си за експертно правителство, което да управлява в следващата половин година, Красимир Каракачанов направи по повод деня на независимостта. Но иначе

празникът не

трябвало да

се използва

за партийна

пропаганда

- нито от политици, нито от протестиращи, нямало и смисъл на този ден да се говори за бъдещата независимост на държавата, без да се решат проблемите, обясни още вицепремиерът във фейсбук статуса си.

Само час по-късно обаче президентът Румен Радев отхвърли офертата на Каракачанов. И продължи да настоява за провеждането на предсрочни избори, преди които той да назначи служебно правителство.

“Всякакво говорене за помирение между президент и правителство и за съставяне на експертно правителство не може да се случи без изчистване на въпросите с корупционните практики във властта. Диалогът има смисъл само ако бъде поставен на здрава основа. Това значи по безспорен начин да се изчисти истината за записи, шкафчета, корупционни схеми. Да установим кои са механизмите, водещи до провала в управлението, до този порочен модел на управление - как да бъдат отстранени, как да се възстанови справедливостта”, каза Радев в коментар на предложението на Каракачанов.

Когато едно управление е лишено напълно от легитимност,

няма как

проблемите да

се решат

с изчакването на редовни избори, обясни още президентът. 

 

Борисов: Успех се постига с диалог

 Каракачанов тласка Радев и Борисов за диалог и дори е готов да не е вице (Обзор)

 

“И днес хората настояват за икономически и културен напредък и аз съм убеден, че нищо не бива да спъва страната ни по този път. Затова подкрепям всеки глас в тази посока. Но няма да се уморя да казвам, че българският народ е миролюбив, че успех се постига с диалог, а не с противопоставяне. Разделението не е било и няма да бъде успешна формула в политиката и събитията отпреди 112 г. го доказват.”

Това написа министър-председателят Бойко Борисов във фейсбук за Деня на независимостта.

“Отбелязваме 112 г. от обявяването на независимостта на България! Брилянтен ход на българската дипломация и политическия елит. Пример как с премерени и смели действия се постига една дългоочаквана цел, особено важна за нашето развитие, самочувствие и международно положение”, написа още Борисов. Допълва, че днес само независимите държави можело ефективно да отстояват националния си интерес, а пък членството в ЕС ни е отредило “място сред модерните и демократични страни, където гарантирането на свободата и гражданските права е преди всичко останало”.

“Независимостта обаче не е даденост, за нейното отстояване се иска решителност и отговорност. С решителност и отговорност осъществихме редица стратегически проекти в сферата на енергетиката, отбраната и икономиката - които трайно затвърдиха евроатлантическата ни посока на развитие, защитавайки преди всичко българския национален интерес”, каза още Борисов. Премиерът подчерта, че през 1908 г. всички партийни противоречия и лични амбиции са загърбени заради националния идеал. Така целта била постигната, а успехът бил за целия народ.

“И тогава, и днес единството е това, което трябва да поставяме в основата на всяка национална кауза. Уроците остават и за обществото, и за политическите лидери”, категоричен е той.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Каракачанов хептен се оплете: Техническа грешка е редактираният ми поздрав. Диктувах на щаба си

Каракачанов пак редактира честитката по случай Деня на независимостта

Агент Иван (Красимир Каракачанов), който въобще не лъже, не продава паспорти и не краде, вече за 39-ти път заплашва, че ще подава оставка!

Смях и падение! Борисов сви сърмите..., пишман войводата прибра шкмбето: Каракачанов с автоцензура. Промени поздравленията си по случай Независимостта

Каракачанов като ДПС - поиска експертен кабинет и сваляне на напрежението


137380