Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Карантина за българи...
Карантина за българи в европейски държави заради COVID-19

Карантина за българи в европейски държави заради COVID-19Европейски държави въвеждат нови ограничения за българи, след като България задмина Швеция по брой заразени на 100 000 души население. Страната ни в момента е на трето място по този показател сред страните от ЕС и Шенгенското пространство. Пред нас са само Люксембург и Румъния.

Италия въвежда задължителна 14-дневна карантина за хора, които са пребивавали в Румъния и България, обяви здравният министър Роберто Сперанца. Заповедта влиза в сила от 00:01 ч. на 25.07.2020 г., като карантина се въвежда за "всички пътници, влизащи в Италия от България и от Румъния, както и за пътници, които са пребивавали или са преминавали транзитно през тези държави в рамките на последните 14 дни преди пристигането им в Италианската република", информира нашето външно министерство.

 

Преди дни страната забрани влизане от Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Босна и Херцеговина.

 

По-рано днес министерството на външните работи съобщи, че нови ограничителни мерки за пътуващите от България въвежда и Дания. Всички пристигащи от България ще бъдат посъветвани да останат по домовете си в продължение на 14 дни. Лицата, пристигащи от България, няма да бъдат допускани на територията на Дания, освен ако нямат „уважителна“ причина: роднинска връзка, работа, следване и бизнес пътувания.


Властите в Копенхаген препоръчват и да се избягват посещения в България. Датчаните, които гледаха към Слънчев бряг и Златни пясъци ще трябва да преосмислят плановете си, коментира "Копенхаген Поуст". Предупреждението е включено в седмичната актуализация на ограниченията за пътувания. Според тях от утре България влиза в оранжевата зона на страните с висок риск от коронавирус, а досега беше със свободен режим на пътуване. В компанията на България са Люксембург, Португалия и Швеция, които са другите страни с по-висок брой заразени.

 

В момента нашата страна е на трето място сред страните от ЕС и Шенгенското пространство по брой заразени на 100 000 души население за последните две седмици - показател, който се използва от редица държави при определяне на ограниченията за пътуване. У нас заразените на 100 000 души са 45.4, като изпреварваме вече и Швеция, която е с 43.3. Пред нас са Люксембург с 200.8 заразени на 100 000 души население и Румъния с 54. Почти колкото нас е Андора - 44.6.

Великобритания също преразгледа списъка с държави, за които не прилага ограничения и задължителна карантина. Към сегашните държави от вторник, 28 юли се добавят Естония, Латвия, Словакия, Словения и Сейнт Винсент и Гренадини. България обаче остава извън т.нар. коридори за пътуване.

 

Франция преразглежда граничния режим с Испания заради повишения брой случаи там, като засега властите препоръчаха хората да се въздържат от пътуване до Каталуния.

 

Източник: https://frognews.bg/

 

  

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

За награда: Членът на НОЩ Костадин Ангелов, плашещ с АД-ове, чували и ТРУП-ове..., става здравен министър! (ВИДЕО)

Властите удължиха извънредната обстановка до края на юли (ВИДЕО)

Дoц. Мaнгърoв пред Лили Маринкова: Щaбът внacя нaпрeжeниe в cтрaнaтa. Тъпo e (ВИДЕО)

Борисов даде пример как да не се спазва новата заповед за маските (ВИДЕО)

След Ада и труповете..., нова истерия >> Кунчев се оплака, че Щабът е бил заплашван


 

131540