Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Келепир ще има... >>...
Келепир ще има... >> Първи реакции от правителството за ресора на Габриел: Стратегически е за ЕС със 100 млрд. евро портфейл

Келепир ще има... >> Първи реакции от правителството за ресора на Габриел: Стратегически е за ЕС със 100 млрд. евро портфейлРесорът "Иновации и младеж", който получи българската еврокомисарка Мария Габриел, е стратегически за ЕС. Това бе първият коментар за ресора на Габриел, направен от българското правителство.

Габриел ще отговаря за иновациите, за концепцията за европейски университет, реално за един от най-важните ресори за ЕС, каза зам.-министърката на образованието Деница Сачева. Тя също води такива ресори в българското правителство.

При Габриел са двете най-големи програми "Хоризонт" и "Еразъм +" с общ бюджет 100 милиарда евро, допълни Сачева. "Неслучайно това са двете програми, в които Великобритания иска да остане и след Брекзит", посочи тя.

Ресорът се покрива и с приоритетите на българското правителство, каза още тя. България настояваше за повече връзки между Западна и Източна Европа, а програмата "Еразъм" ще позволи точно това - повече младежи от Запада да пътуват на Изток, каза Сачева.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://www.24chasa.bg/


112176