Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Кеворк Кеворкян: Але...
Кеворк Кеворкян: Алея - право към небето

Кеворк Кеворкян: Алея - право към небетоСамо на НДК още не са посегнали, понеже няма да има къде да си правят помпозните конгреси

 

В наскоро появилата се на български биография на Ален Делон /“Ангел и хулиган“, Венсан Киви/ срещнах една забележителна фраза на Антоан дьо Сент-Екзюпери /“Земя на хората“/. 
Тя ми изглежда безценна, особено днес. Ето я: „Величието на един занаят може би се корени преди всичко в това, че обединява хората: има само едно истинско богатство и то е отношението помежду им“. 

Разбира се, авторът й изобщо няма предвид телевизията - но пък сякаш тъкмо за все по-мизерния телевизионен занаят тя изглежда напълно на място. 
Мизерен занаят, зависим, робски дори - обаче дори и само някакви огризки от достойнство да са останали в него, те, все пак, биха могли да свързват криво-ляво хората, за да не остават те сами в скотската си отчужденост, наложена им покрай цялостния упадък в годините на Прехода. 

Упадък на човещината, преди всичко. Скоро ще търсим в тълковния речник пояснение за тази дума. 
И може би ще научим, че „човещина“ е да подхвърлиш 40 лева към коледните пенсии на бедняците. 

Всъщност, това понятие и днес вече не съществува за политиците - не само в речника им, а и в цялостната им представа за Живота, доколкото изобщо я имат. 

Тия дни Ирина Жерева /Би Ти Ви, Новините/ представи 92-годишния Станислав Димитров от село Градешница: градушка ударила и унищожила лозето му. 
Нищо и никакъв сюжетец, обаче какъв невероятен език има този човек, можеш да го слушаш безкрайно: как скръбта връхлита внезапно и погубва радостта; как би искал Живота да е като филмова лента, която да върнеш назад - и да я спреш някъде по-рано, извън Бедата - и това да бъде Божи знак, за да вярваме… 
Какъв е бил този човек, какво е работил, как е съхранил този език? 
Какви хора имаме, които имат таланта именно да обединяват - трябва да ги показват непрекъснато, гласовете им ще са противоотровата срещу бездушното слово, с което ни говорят, особено политиците. 

Та те обикновените хора говорят по-красиво дори на прасетата си - отколкото ония дърдорят „посланията“ си - кому, защо - няма никакво значение… Може би вече ви досаждам с възторга си от хора като бай Станислав, но пак не можах да се сдържа. 

А ония, докато дърдорят, да вземат да съборят мостовете на Кольо Фичето - та да не продължаваме несмислено да се самозалъгваме с новите си „строители“. 
Събаряйте, събаряйте - това е в природата на Прехода, защото го пробутваха хора без елементарни сръчности. 
Само на НДК още не са посегнали, понеже няма да има къде да си правят помпозните конгреси. 

Нямаха късмета и Мемориалът на Бузлуджа да падне от само себе си - та сега охранените им бузи се зачервиха от шамара, който им удариха американците от фондацията „Гети“ - с дарението си за проучването на Мемориала с оглед на запазването му. 
Нашите развалячи гузно си затраяха, никой не благодари на фондацията. 
И какво да й кажат - че са майстори-къртачи, обаче иначе демократи… 

Вече една вело-алея не могат да направят като хората - открили една преди три-четири години, уж експериментирали с някакви материали и сега тя е в окаяно положение, ще обявяват конкурс за ремонта й. 
Все експериментират, днес некадърността минава за експеримент. 
Най-главният експеримент беше самият Преход - радвайте му се до насита. 

Една алея не им е по силиците, вие искате цяла държава да стопанисват. По-добре да я заколят някак наведнъж. 
Клането е над всичко - над сръчността, над предвидливостта, над грижовността. 

Шефът на Българския енергиен холдинг си подал оставката - поискали му я, докато бил в отпуск, на плажа. „И какво направихте?“ - пита храбрата репортерка. „Ами, останах си на плажа“. Ха-ха, хи-хи. 
Едва по-късно стана ясно, че човека го натирили, понеже не скрил истината - а тя е, че за осем месеца държавата е загубила един милиард лева от евтиния ток, който се изнася в чужбина. 

„Държавата“ обаче мълчи, тя винаги мълчи в подобни случаи, стопаните й предвидливо онемяват, скоро ще онемеят и ония, които все още се осмеляват да питат за истината. 

Оная вело-алея пък се превръща в метафора: Тръгва от Надежда/квартала и се препъва в собствените си дупки, става част от общото суркане и препъване. 

Тия дни и Туркменистан ни подхвърли една идейка – не става дума за газа, с който ще ни залее, стига Руската Мечка да легне на другата си кълка; без нея и от Луната да потече газ, пак няма да стигне до нас - това пропусна да ни съобщи бившият американски посланик Уорлик, този комедиант на диверсификацията. 

Все пак, от Туркменистан лъхна нещо оптимистично: видяхме внушителните им морски комплекси ала Дубай, в които не се мяркаше нито едно човешко същество. 
Строиш, ремонтираш - и никой не ти се пречка в краката. 

Може и най-дългата в света вело-алея да построиш - вертикална, право към небето. От експериментален материал, невидим. 
Чудна идейка за нашите "строители". 

Вход към алеята - само за избрани. 
За тях - лесен път за Възнесение. 

*** 

УТОЧНЕНИЕ 

Уважаеми приятели, ТОВА е моята страница – всички други страници, блогове и пр., които използват името ми или мои фотоси, нямат нищо общо с мен. 

*** 

 

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА: 

От умрял писмо

Писмо до Кошлуков

Или жизнь – или лайф

Каналът е запушен скъпа

НАП-ОВЦЕ

Самотните будали

Миналото - плячка за мародери

 

 

 


 110406