Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Ключова среща - какв...
Ключова среща - какво важно се договориха Путин и Меркел

Ключова среща - какво важно се договориха Путин и МеркелПреговорите на президента на Русия Владимир Путин с германския канцлер Ангела Меркел, продължили около три часа в събота вечерта, са били полезни и обстоятелствени. Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков след приключване на срещата, предаде ТАСС.
 
Той каза, че Путин и Меркел са се съгласили, че политизирането на темата за Северен поток 2 е неправилно:
 
"На срещата се обсъждаха такива крупни проекти като Северен поток 2. Беше подчертан изключително търговският характер и конкурентното преимущество на този проект. И Путин, и Меркел се съгласиха, че е абсолютно неправилно по какъвто и да е начин да се политизира този проект," заяви Песков.

Руският президент Владимир Путин и канцлерката на Германия Ангела Меркел
БГНЕС

 

Замъкът Мезеберг - мястото на срещата между Путин и Меркел (СНИМКИ)
 
Той каза, че двамата лидери са засегнали и въпроса за възможни санкции от САЩ срещу компании, участващи в реализацията на Северен поток 2. Песков каза, че е необходимо да се вземат мерки, за да бъде предпазен проектът от възможни неконкурентни и незаконни нападки от страна на трети страни.

За Сирия Песков каза, че Путин и Меркел са се договорили да продължат диалога във формат Русия-Германия-Франция-Турция. Диалогът в този формат ще бъде продължен на експертно ниво. На въпрос дали ще има и среща на върха в такъв формат, Песков каза, че засега това не е съгласувано, но той не изключи възможността за такава среща.
Песков каза, че Путин е призовал ЕС да положи усилия за връщане на сирийските бежанци у дома.

Руският президент Владимир Путин и канцлерката на Германия Ангела Меркел
БГНЕС

 

Путин - най-атрактивният гост на сватбата на министърка на Австрия (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
По въпроса за Украйна Песков каза, че Путин и Меркел са изразили съжаление заради това, че прилагането на минските договорености не напредва. Говорителят допълни, че е било изразено и безпокойство във връзка с неясните перспективи за удължаване на изтичащия закон за особения статут на Донбас, който се явява доста важен елемент от минските договорености.
 
По думите му Путин и Меркел са говорили и за перспективите за удължаване на газовия транзит през територията на Украйна.
 
Песков каза, че Путин ще продължи диалога с бизнеса в Германия. Двамата лидери са обсъдили двустранните отношения и са изразили удовлетворение от растящата динамика на съвместния стокооборот, каза Песков. Путин е потвърдил заинтересоваността на Русия от разширяването на присъствието на германски компании на руския пазар.

 

Руският президент Владимир Путин и канцлерката на Германия Ангела Меркел
БГНЕС
Източник: https://dariknews.bg/

73392