Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Кметът на Перник: Яз...
Кметът на Перник: Яз. „Студена“ - на косъм от „мъртвия обем“. Имаме вода за 10 дни

Кметът на Перник: Яз. „Студена“ - на косъм от „мъртвия обем“. Имаме вода за 10 дниПерник е на прага на нова водна криза. Кметът на града обяви, че яз. “Студена” е много близо до мъртвия си обем, а ако това се случи, водоснабдяването на Перник ще е изключително трудно.

Това вероятно ще се случи до две седмици, обясни кметът на Перник Станислав Владимиров. В следващите 10-14 дни пресъхващият яз. “Студена” може би ще достигне своя мъртъв обем, а това означава че количествата вода ще са минимални. При подобен сценарий пречиствателната станция също няма да може да работи на пълния си капацитет. 

Пречиствателната станция също няма да може да работи на пълен капацитет. Тъй като водата се замътява, съоръжението може да пречиства само 100 литра в секунда, които не са достатъчни, за да се захрани градът дори на режим. В тази ситуация вода няма да може да се подава от водовземната кула, а от основния изпускател на водоема. Ако се стигне до този вариант, количества ще има за още няколко седмици. Не е сигурно обаче с какво качество ще е водата и дали няма да се наложат някакви промени в режима. 

Решението на правителството е да се изгради връзка между Перник и София и водата да се подава от водосборната зона на яз. "Белмекен през столицата. Според авторите на идеята през софийските тръби ще се подават по около 300 литра в секунда към Перник. 

"В рамките 10 дни ще достигнем до "мъртъв обем" на яз. "Студена" и транзитът на вода от "Белмекен" през София е единствената възможност за нас. Всички вие виждате и следите през медиите какво се случва в моя град последните два месеца. На воден режим сме, вече близо месец сме в бедствено положение. Въпреки че бяха предприети някои мерки от страна на министерски съвет за увеличаването на притока към яз. "Студена", те не дадоха така очаквания ефект. В момента обемът на яз. "Студена" е в критичния си минимум. В рамките на може би десетина дни, две седмици, ние ще достигнем до така наречения "мъртъв обем" и ще се наложи да черпим вода от основния изпускател", коментира още кметът на Перник. 

"Ако решението е достатъчно ясно и не предизвиква въпроси, то може да се гласува още този четвъртък. В противен случай ще се обсъжда в съвета, когато всичко е ясно", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Софийска вода ще получава пари от ВиК Перник за доставката на пречистена вода от столицата. Цената тепърва ще се определя от КЕВР. Според министъра на икономиката това няма да доведе до увеличаване на цената на водата и за София, и за Перник. 

Представители на правителството увериха неколкократно, че при изпълнението на плана им за спасение на Перник през София няма да има риск за водоснабдяването на столицата, както и за работата на ВЕЦ по каскадата Белмекен - Сестримо. Давала се възможност и водопроводът до Перник да се ползва при нужда и от София, тъй като ще позволява и доставки от Студена към столицата. 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Все "експерти" >> Премиерът събира трима министри заради водата в Перник

Солидарност и... опасност от нова криза!? >> Борисов: Взимат вода от Белмекен през София за Перник! (НА ЖИВО)

"Мирише" ли... на МЕГА катастрофа!? >> Борисов: Това е единственият работещ вариант- двата града да си помогнат. Започвайте от понеделник

„Биволъ“ с документи: Врътките на кметството, областна управа и ВиК за кризата с водата в Перник

 

 


120413