Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / КНСБ организира прот...
КНСБ организира протест в София днес

КНСБ организира протест в София днесНа Световния ден за достоен труд - 7 септември, синдикатите на здравните работници в КНСБ, с подкрепата на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, организират национален протест в столицата. Синдикатите настояват минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските - 950 лева, и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари, припомня БНР.

Организаторите на протеста от смятат, че трябва да се намери решение на проблемите днес и то за всички медици, които работят в системата на здравеопазването.

Протестната акция има за цел да предложи на законодателната, изпълнителната и местна власт да стане възможно и да бъде изпълнено заплащането, което е договорено в Колективния трудов договор през 2018-а за сектор "Здравеопазване". Декларация с исканията на протестиращите ще бъде внесена в Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите.

Българският лекарски съюз обяви в края на миналата седмица, че няма да се включи в протеста, поради постигнати договорености с Министерството на здравеопазването, които гарантират по-добри условия на труд и заплащане на лекарите и специалистите по здравни грижи. От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари също няма да участват, защото не могат да увеличат заплатите, както е записано в КТД, тъй като в тези болници няма такива приходи.

 

Източник: https://news.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Слави за лъжите към сестрите: Толкова ли е трудно да живеем нормално!?

Медицинските сестри: Искахме многократно среща с премиера, той явно не желае

21 медицински сестри от "Токуда" подадоха колективни оставки

Медицинските  готови за национална стачка

 

114146