Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Когато телевизията с...
Когато телевизията спря заради Слави Трифонов

Когато телевизията спря заради Слави ТрифоновКоментар на "ДНЕС"

 

Напоследък всички се възмущаваме от това, което се случва в съседна Турция - насилие, масови арести, диктатура... Президентът Реджеп Таип Ердоган не си поплюва и смачква от раз всяка зародила се форма на съпротива. Като истински "демократи" ние се тюхкаме и псуваме, когато четем за поредния арестуван журналист или затворен вестник, за спирането на Интернет или пребития полицай. В действителност обаче и у нас се случват такива неща, но сякаш не ни правят впечатление или просто си затваряме очите за тях, защото не може да допуснем, че в страна членка на Европейския съюз, страна, която преди 27 години се е отърсила от тоталитарния режим сега ще се случват подобни неща.

Този четвъртък обаче станахме свидетели именно на подобно грубо посегателство върху демокрацията. По време на излъчването на първата част на митинг-концерта на Слави Трифонов от Орлов мост по bTV три от кабелните оператори спряха да подават сигнал! Близу (Mtel), Булсатком и Виваком просто оставиха зрителите пред черен екран в момента, в който на сцената застана да говори Ивайло Вълчев. Тези, които присъствахме на концерта знаехме, че именно той беше един от хората, които най-разпалено призова да се гласува на референдума с три пъти "Да"! „Аз съм един от вас – един от хората, които смятат, че когато животът ни и страната ни не са такива, каквито искаме, не е достатъчно просто да го казваме или да се оплакваме.

Аз съм един от вас – един от хората, които вярват, че никой няма да ни подари никаква промяна просто така. Слабите заслужават това, което им дадат. Силните заслужават това, което поискат и си вземат сами. Тогава, когато на власт са лъжци и крадци, тогава, когато беззаконието се е превърнало в закон, съпротивата вече не е просто възможност, а задължение. Ние имаме оръжие.

Думата „Да“, отбелязана три пъти в гласуването за референдума, е нашето оръжие. Ще бъде ли България такава, каквато ние я искаме: Да! Да! Да!“, заяви той на 29 октомври. Именно тази реч обаче уплаши управляващата клика и именно тази реч се опитаха да скрият и трите телевизионни оператора! Едновременно! Тези, които им бяха наредили да го направят знаеха, че подобни думи, отправени от телевизионния екран могат да запалят народа и да го мобилизират да отиде до урните. Затова властта се уплаши. Официалното обяснение за прекъсването бе, че е имало срив в системата. Интересно обаче как този срив се е получил и при трите оператора по едно и също време? Според зрители подобно нещо не се е случвало от години.

Диктатурата на управляващите стигна до небивали висоти. Ако оставим нещата така, то кой знае докъде ще продължат. Ако днес или утре спират телевизията заради един концерт, то нищо не им пречи следващата крачка да е затвор за всеки, който е дръзнал да си отвори устата, а защо не и нещо по-страшно.


18644