Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Когато знаеш, че си ...
Когато знаеш, че си обречен изначално >> Демократична България: Изборите ще са референдумът за боклука на София

Когато знаеш, че си обречен изначално >> Демократична България: Изборите ще са референдумът за боклука на СофияДемократична България: Изборите ще са референдумът за боклука на София

 

Проблемът с боклука на София няма да се реши с референдум, както предлага Мая Манолова, а с прилагане на европейските практики за управлението на отпадъците. Най-големият референдум са самите избори - Това се казва в позиция на кандидата за кмет на "Демократична България" Борислав Игнатов по повод вчерашната инициатива на подкрепената от БСП гражданска кандидатка Манолова за референдум по темата. От ГЕРБ отговориха, че решението е необратимо след обществените обсъждания и екооценката на проекта, а Манолова е некомпетентна по темата.

 

От самото си създаване "Демократична България" се обявява против настоящата концепция за управление на отпадъците на София, в края на която трябва да застане скъпо и безсмислено съоръжение за изгаряне на т. нар. "РДФ-гориво", припомня Игнатов. Предупреждавали сме многократно, че работата на Завода за механично и биологично третиране на отпадъците (ЗМБТ) е белязана от тежка непрозрачност. Между числата, които откриваме на занемарения му сайт, годишните доклади за дейността, изпратени в МОСВ, и отговорите на общината по ЗДОИ - изплуват постоянни разминавания в размер на стотици хиляди тонове боклук, които потъват на места като Долни Богров – едно от многото сметища в страната в безкраен процес на "рекултивация", които често завършват със "самозапалване", пише той.

 

Същевременно, поради феномена на общата метална кофа и отсъствието на разделно събиране, произведеното РДФ-гориво в ЗМБТ е с ниски калорични качества, висок процент негорими примеси и висока влажност, което принуждава потребителите му – основно циментовите заводи, да го смесват с вносни отпадъци, информира кандидатът за кмет на "Демократична България".

 

Гражданите трябва да знаят, проектът за столичен инсинератор би бил последният в историята структурните фондове на ЕС, защото грантове за изгаряне на отпадъци след 2020 г. не се предвиждат. Не е чудно, че проектът стои на трупчета в Брюксел от края на миналата година, въпреки бодряшките обяснения на екипа на г-жа Фандъкова, че одобрението ще дойде всеки момент, се казва в становището на Игнатов.

 

"Демократична България" се обявява против "морално остарелия, неефективен и несъобразен с действащото екологично законодателство проект за столичен инсинератор", който, според политическата формация, ще добави нов източник на ФПЧ във въздуха на София, както и цял букет от други замърсители. "В нарушение на закона, инсинераторът ще изгаря отпадъци, от които 55% могат да се рециклират и 20% да се компостират. Това ще направи невъзможно достигането на изискванията, заложените в пакета от мерки за кръгова икономика на ЕС", предупреждава кандидатът за кмет.

 

Политическото обединение настоява незабавно да бъде прекратена новата обществена поръчка за сметосъбиране, защото "тя фиксира досегашния провал в управлението на отпадъците за нови 5 години напред, за почти 500 милиона". От поръчката ще спечелят само приятелските кръгове на властта, а гражданите получават повече от същото - лоша услуга, несправедлива такса смет и корупция, предупреждава Игнатов.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

 


112583