Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Кого уплаши Мая Манолова?

Кого уплаши Мая Манолова?Валери Симеонов изгони омбудсмана от тристранката, Корнелия Нинова я защити. Но и двете действия на практика са срещу нея

Националният омбудсман Мая Манолова бе изгонена от заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, независимо че е автор на един от законопроектите, които се обсъждат – за пенсионирането на миньорите. Членовете на Съвета, които рядко са на едно мнение, бяха категорични в нежеланието си общественият защитник да присъства на сбирката им. Не било по правилата, отсече вицепремиерът Валери Симеонов, който го председателства. Възразиха и синдикати, и работодатели.

И Манолова бе изгонена.

В същото време БСП, партията чиито депутат дълги години бе Мая Манолова, публично я защити. Според Изпълнителното бюро на социалистическата партия „аргументът за неспазена процедура по присъствие на Омбудсмана на заседанието е несъстоятелен и е опит за поредно непрозрачно вземане на решения.“ 

Едно нещо е сигурно. Манолова вся смут в душите на активните играчи на политическото поле. 

Активността ѝ отдавна ги тревожи, популярността, която набира – още повече и затова не е чудно, че вече се оформя фронт срещу нея. Фронт, чиято цел е да сложи точка на амбицията ѝ. 

Че Манолова е амбициозна не е никаква тайна. Не случайно, когато бе народен представител, я наричаха „червеното острие“ и "червената амбиция". 

Сега я подозират ни повече, ни по-малко, че иска да стане я, президент, я, кмет на София. 
Подозрението, че иска да стъпи като стопанин на „Дондуков“ 2 върви след нея като шлейф още от лятото на 2016 г., когато мнозина в БСП смятаха, че тя достойно би представлявала партията в ролята на кандидат-президент. Това бе преди на хоризонта да се появи звездата на ген. Румен Радев.

Радев стана президент, а лидерът на БСП Корнелия Нинова не пропуска случай да изрази солидарност с него. 

Не така стои въпросът с Манолова – ръководството на БСП я подкрепя, но не както се подкрепя „наш човек“, а някак институционално, със запазване на дистанция и известни резерви.

Беше отдавна – на 18 март 2011 г., но соцлидерът Корнелия Нинова едва ли е забравила как двете с Манолова се състезаваха да атакуват премиера Бойко Борисов от парламентарната трибуна, а той развеселен се обърна към тогавашния лидер на БСП и бивш премиер Сергей Станишев с думите: „Колега, Станишев, ако може да ми ги разпределяте една по една, не двете едновременно! Това е психологически натиск!“

Тогава Нинова и Манолова бяха еднакво мили на сърцето на червения симпатизант.

Но после Манолова разшири полето на симпатиите.

Откакто стана омбудсман, тя не се спира. Обвиняват я, че се държи сякаш е политик в перманентна избирателна кампания. Но нима проблемите на обикновения човек имат почивен ден? И омбудсманът също няма почивен ден – Манолова е навсякъде, където стане напечено – при миньорите, при хората в с. Шарково, чиито животни са застрашени, при розоберачите. Тя първа осветли начина, по който колекторските фирми събират парите на длъжниците за ток и парно. Не се поколеба да изрече, че банките се ползват от свръхправомощия. 
Манолова вижда проблема, опитва се да вникне в него и веднага да предложи решение. С други думи - хваща бика за рогата.
Това поведение се харесва на засегнатите, на които често преди никой не е обръщал внимание.


Не така виждат нещата в лагера на политиците с амбиции, аналогични на тези, в които подозират Манолова. За тях Мая Манолова е заплаха. И заинтересованите бързат да я елиминират. Първоначално опитаха с „мека сила“ - срещу аргументите на Манолова се изправиха експерти. Целта сигурно е била на техния фон тя да изглежда некомпетентна. Лоша стратегия – кога ли средностатистическият гражданин е бил на страната на „компетентните“. 

После атаките добиха персонален характер. 

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов пръв каза на глас това, което мнозина явно мислят: „Тонът, който Манолова държи на всички, е недопустим!“ Повод му даде сърцатата защита на майките на деца с увреждания, оказана от омбудсмана. Според синдикалиста те трябва да спрат да разхождат напред – назад нещастните деца. Манолов влезе в обяснителен режим, извини се на майките, че не е бил правилно разбран.

Но и Манолова бе принудена да се обяснява. И да изтъква, че противниците ѝ виждат в нея амбиции за повече власт и по-висок пост.
„Да, предложих бартер - моята оставка срещу промени в закона за хората с увреждания. Обвиненията са, че защитавам майките заради пиар, популизъм, или за това, че съм искала да ставам кмет на София. Нямам политически амбиции, имам амбиция да си върша работата!“, изрече пред медиите тя. 

Това се случи на 26 юни. Последва затишие, което не продължи дълго. 
До днес, когато тристранката не я допусна на заседанието си и затвърди подозрението, че Мая Манолова не просто дразни, направо плаши „някой“. И че този „някой“ е могъщ. 

Остава да видим кой сгреши. 
Дали Манолова, когато допусна евентуалните ѝ амбиции (за кмет на София, за президент) да бъдат осветени. Прекалено лична емоция имаше в начина, по който тя предложи прословутия „бартер“. А и със самия факт, че заговори за „бартер“, Манолова създаде впечатлението, че играе популярната в политиката игра „народ (когото тя защитава) срещу елит“. 

„Елитът“ чу, видя и се мобилизира. 

Каквито и да са целите, които преследва в бъдеще, омбудсманът ще се нуждае от широка подкрепа, а не от тяснопартийна. Днес прът в колелото на целите ѝ сложи Изпълнителното бюро на БСП. Защото подкрепата на БСП веднага лепва на Манолова червен етикет и зачертава от числото на тези, които биха дали глас за нея, хората, които по една или друга причина не харесват социалистите. Така Нинова отсега я елиминира като евентуален съперник на Радев при евентуалното му кандидатиране за втори мандат. 

Нито синдикатите, нито работодатските организации участват пряко в избори. Но хич не е случайно, че в предизборните кампании всички партии се надпреварват да се срещат с тях.

Днес те показаха, че играят срещу Манолова. А като се има предвид, че решението тя да бъде изгонена от тристранката озвучи Валери Симеонов (освен вицепремиер, той е лидер на НФСБ - партия от Обединени патриоти), Манолова дразни и тези, които разчитат на т.нар. популистки вот.

А това прави фронта срещу нея наистина много широк.

 

Източник:http://epicenter.bg/


69735