Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Кого вижда Борисов в...
Кого вижда Борисов в огледалото... сега?

Кого вижда Борисов в огледалото... сега?Коментар на Бойко Бонев

 

Държавният апарат в България не работи. Вече трети мандат на Бойко Борисов като премиер, машината на държавната ни администрация не функционира! Институциите свикнаха с мисълта, а и им се втълпи, че от тях нищо не зависи. Народът – пенсионери, социално слаби, работници, фирми, полицаи знаят. Всички знаят кой командва едновластно. ТОЙ! И никой пръста си не помръдва, камо ли творчество, иновативност, идеи да има... Всички чакат нареждания свише. Чакат заповедите, които Владетелят раздава на подопечните си и те ги спуснат надолу по веригата към сервилни и послушни чиновници... Идилия.

ТОЙ – Премиерът има право да раздава, забранява, преразпределя, нарежда, отпуска пари, на когото и за каквото си поиска, все едно са му бащиния... По негово си виждане, по неговите си Бойкови лични мотиви и съображения.

Както в много други случаи, така и наскоро Борисов изведнъж забрани възлагането на дейности на най-голямата строителна компания „Джи Пи груп“. От своя страна тя пък се отказа от най-голямата си поръчка - да строят тунел „Железница“. Ще си кажете, аферим на нашия премиер, след най-малкия скандал и хоп реагира, мачка. Възстановява правдата и справедливостта.

Поръчката за съоръжението на магистрала „Струма“ възлизаше на 185 млн. лв.

На пръв поглед – браво. От една страна министър–председателят размаха дългия си пръст и за секунди сложи прът в порочната корупционна схема и усмири народния гняв. От друга страна скандалната фирмазаради две изречения на Борисов и час размисъл хвърли на боклука стотици милиони левове. Това се казва авторитет.

Ама някак си съмнително. Много съмнително и въпросително ми изглежда и ми се струва.

„Решимостта“ на Бойко Борисов да се справи с проблем или фирма, която петни името му не е от днес. Заради собственото си благополучие и стабилитет във властта премиерът знаем е готов на всичко! 

Политическата воля на Борисов стигна дотам, че нареди на АПИ да извади „Джи Пи груп“ от списъка с изпълнителите и участници в конкурси. А такова чудо  никъде по света го няма...?!

Веднага става ясно, че АПИ не може да изпълни популистката заръка на Борисов, а и срещу тази фирма тече разследване.

Друг интересен момент е, че и самият Борисов знае, че възпирането на дадена фирма може да е само за определено време. И е абсолютно незаконно. Но от друга страна поредната му ПИАР-акция определено му върши добра работа!

Нека се върнем в 2016-та. Тогава германското издание „Шпигел“ публикува статия със заглавие "Българският политик Пеевски: айсбергът на корупцията". А по този повод на среща с българи в Лондон премиерът Борисов беше попитан дали като се погледне в огледалото, вижда Пеевски.

В последствие Борисов спря обществена поръчка за магистрала „Хемус“, заради съмненията за свързаност на фирмата, спечелила търга , с Пеевски и Валентин Златев. Става въпрос за "Водстрой". Тя бе взела и поръчките за разширение и реконструкция на спортния комплекс "Славейков" в Бургас пречиствателната станция на "Златни пясъци", горски пътища.

И какво си мислите излезе от цялата тази борба на властта с корупцията? "Водстрой" беше продадена на "Хидрострой", която пък взе новата поръчка за „Златни пясъци“, както и част от "Хемус". Преливане от пусто в празно ще кажете, в случая обаче въобще не е така, а става въпрос за преливане на едни пари при едни други пари и от една наша фирма, станала неудобна... към друга, пак наша фирма..., но по-чиста и по-неопетнена?!

Ако съдим от това, което последва в тоя случай при „катарзиса“ на Борисов може и да предположим какво ще случи след възпирането на „Джи Пи груп“  Сещате се, нали...?

Всичко ще е от ден до пладне. Схемата за печелене на обществени поръчки ще продължи да си функционира все така печелившо и все  за определен кръг от хора. Приближени до Борисов и ГЕРБ. И от време на време по някоя трошичка за патриотите и разни други ИДИОТИ..., ако слушкат, разбира се.

И когато те хванат да бъркаш в кацата с меда и да не даваш мед и нагоре, то тогава става лошо, много, много лошо...! Тогава всемогъщият ни премиер се намесва, веднага! Но само едно изказване, разместване на фирми и размахване на пръста негов, не става, не се получава, и не само че не е достатъчно, не само че лъсва колко е фиктивно, то просто затвърждава за пореден път в очите на поданиците фалша и демагогията на управлението ни, прикриващо многобройните далавери, схеми и тем подобни тежки проблеми...

И в този смисъл, особено и след последните скандали, продължава с още по-голяма сила  да стои и да е актуален и въпросът: Кого вижда Борисов в огледалото зад него като се погледне? Валери, Делян, Брендо, Маджо, Корнелия или Ахмед Доган... Кого?

 

ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК >> Пеевски: Кого вижда Борисов в огледалото?

ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК >> Българи към Борисов в Лондон: Като се погледнете в огледалото, виждате ли Пеевски?

 

 

 

 

 

 


80396