Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Koи всъщност са брат...
Koи всъщност са братя Бобокови и колко пари са отмъкнали от държавата, благодарение на Каракачанов

Koи всъщност са братя Бобокови и колко пари са отмъкнали от държавата, благодарение на КаракачановЗам.-министърът на околната среда и водите Красимир Жеков, който в четвъртък бе отведен за разпит заради вноса на отпадъци, се оказа арестуван. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред журналисти по повод провеждата от сутринта спецакция в София, Пловдив, Ботевград и Русе. Потвърди се и неофициалната информация, че тя е свързана с незаконен внос на отпадъци от Италия. Заедно с Жеков са арестувани още петима души.

Обиски бяха извършени в жилища на Жеков, както и в офиси на русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, които освен в бизнеса с автомобилни масла, участват и в този с рециклирането на акумулаторен и оловен скрап, но също така и полиетилен и попипропилен.

Твърди се, че братята също се разпитват. Мобилните им телефони са изключени.

По-интригуващото и публично известно е, че братята имат роднинска връзка с вицепремиера Красамир Каракачанов, който от години покровителства над тях.  Приятелството им тръгва от родния град Русе, като впоследстивие именно Каракачанов кумува на сватбата на Пламен Бобоков.

Още в началото на 2019 година BNews изкара на светло поредната схема на министъра на отбраната, с която покровителства двамата братя.

Държавата се опита да спаси губещата инвестиция на русенските бизнесмени ("Арена Русе" АД) , като за целта с помощта на Каракачанов им бяха отпуснати 20 млн. лв. 

Припомняме, че Арена Русе беше открита през 2015 г. , на площ 6 хил. квадратни метра. Малко след откриването й тя смени името си на "Арена Монбат". Подписаният с „Монбат“ договор за генерално спонсорство бе за срок от две години, с опция за продължение с още една. Времето изтече, а залата не носеше никакви приходи, инвестицията се оказа пагубна за братята, които са близки до ВМРО и се чудеха как да се отърват от воденичния камък на шията си.Така Каракачанов за пореден път използва държавните лостове, за да пробута свои хора  с облажване от държавната хазна, в която текат средстава от обикновения данъкоплатец.

Според наши сигурни източници в схемата с боклука освен зам.-министъра на екоминистерството и русенските братя, участие в престъпната група е взел и самият Каракачанов. Именно близките отношения с Бобокови е спомогнало схемата да проработи. По думите им печалбата от незаконният внос на отпадъци се е деляла по равно. 

Публично известна тайна е и, че екоминистерство е изцяло под опеката именно на партията на Каракачанов ВМРО. Припомняме, че в началото на тази година арестуван бе и министърът Нено Димов. Той бе лично предложение на Каракачанов при съставяне на кабинета "Борисов-3".

Остава въпросът докога прокуратурата ще си затваря очите за явните връзки на вицепремиера с хора от престъпния контингент и явния лобизъм за бизнесите им в парламента. 

Кои всъщност са братя Бобокови?

Те са сред най-богатите българи, като според различни класации на в първата десетка на баровците у нас.  Братята са родени в русенското село Пиргово. Атанас - на 2 ноември 1959 г., а Пламен на 31 октомври 1968 г. По онова време селото е известно с лозята, винарската си изба и стария комунистически род Бобокови. Един от него – Ангел, става първи секретар на окръжния комитет на БКП в Русе. Той не е нито баща, нито чичо на двамата, както се говори, но определено им е роднина въпреки, че братята гледат все повече да се дистанцират от тази кръвна връзка.

Момчетата от малки се развиват "правилно" за онова време. Атанас завършва най-престижното русенско училище – Английската гимназия, а Пламен – второто по престиж – Математическата гимназия. После Атанас записва най-престижната по онова време специалност, за която се иска специална препоръка от градския комитет на партията – международни икономически отношения, а Пламен – също престижното право в Софийския университет.

Демокрацията ги заварва в София – малкият още следва, а големият работи в дилинг-службата на Българската външнотърговска банка!
Баткото Атанас изведнъж решава да емигрира в САЩ. Какво е правил там, не е публично известно, но скоро се връща и през 1992 г. братята основават първата си фирма в родното си село Пиргово – едноличния търговец "Бобоков и синове". Единият вече е на 33 г., а другият – на 24. Дейността на компанията тогава е класифицирана като “облекла и аксесоари – магазини”. Години след старта на бизнеса им те са вече в топ 10 на България по богатство.

Обаче те завъртат и търговия с горива.  Пазарът се стабилизирал, печалбите им намалели, а в петролната търговия се намесили мутрите и братята, по собствените им признания, решили да произвеждат масла.

"Приста ойл" е основана през ноември 1993 г. в русенската рафинерия, която е преработвала добития петрол от находищата край Шабла и Тюленово. Спечелените от петрола пари само за една година ще са били много, защото братята си построяват завод и през 1995 г. започват производство на смазочни масла с марката "Приста".

Четири години по-късно приватизират завода за акумулатори в Монтана - "Монбат”. С напредване на годините, братята вече имат заводи в Турция, Румъния, Сърбия, Унгария, Туркменистан, пристанищни терминали в Одеса и Варна, летище край Русе, имат изключителните права да снабдяват с масла 750 пристанища по света, а също и йеменската армия.

Притежават и колекция от антики, оценявана на 80 млн. евро. Имената им бяха сред спряганите в парламента като хората, заради които бе гласуван новият закон за културното наследство, узаконяващ частните сбирки. Покойният Стефан Данаилов, като министър на културата, им разрешава и да направят първия частен музей в родината.

Бобокови, както почти всички бизнесмени на прехода, всъщност са сред получилите от червените куфарчета с пари за началото на бизнеса си и затова е било странното пребиваване на Атанас в САЩ, а после и бързото натрупване на капитали, разкриват запознати още преди години. 

Имената им бяха замесени с това на Христофорос Аманатидис-Таки.

През 2008 г. ченгета им иззеха колекция от 400 старинни монети и антична колесница. Тогава все още го нямаше законът за частните колекции и те не бяха легални. Като член на банда за незаконни археологически разкопки бе арестуван и археологът Димитър Драганов, който се грижи за антиките им и участва във фондацията “Братя Бобокови”. Бизнесмените твърдяха, че имат редовни документи за експонатите си.

Имената на братята изплуват още веднъж във връзка с криминална случка. След покушението срещу Манол Велев през 2007 г. става ясно, че те участват заедно с него в управлението на Сдружение "ТК ВВВ-ПРО ТЕНИС" - организация с нестопанска цел. 

 

САМО В BNEWS! Koи всъщност са братя Бобокови и колко пари са отмъкнали от държавата, благодарение на Каракачанов

 

Източник: http://www.bnews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Есента на олигарсите

Зам.-министър в ареста, Бобокови дадоха фира, да се готвят „знакови“ играчи

Арестувани ли са братя Бобокови?

Емил Димитров - Ревизоро: Нямам правомощията да поискам оставката на Живков

Прокуратурата: 6 души, сред които и зам.-министър на МОСВ, са задържани за 24 часа

Зам.-екоминистърът оказвал натиск за боклука в полза на фирми

Акция и в офиси и къщи на братя Бобокови, разследват се сделки с отпадъци (Видео)

Ограбват ни! Кой както си иска и кой колкото може!

 

 


126886