Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Кой и на какво основание упълномощи Върбакова да представя България пред ЧЕЗ?

Кой и на какво основание упълномощи Върбакова да представя България пред ЧЕЗ?Държавата бълбука като тенджера под налягане. Възможен е взрив

Членовете на БСП коментират и Елена Йончева за кандидат за кмет на София - на този етап външно за партията име се очертава като по-успешно

Не виждам притеснения за Нинова като лидер

С необмисленото си поведение и самозабравянето Валери Симеонов сам ще си вземе главата

БСП има своя официален принос към членството на България в ЕС - не обръщаме посоката

Мястото на Станишев в листата за Европарламента ще зависи от това дали ще получи подкрепа от членовете ни

Управляващата коалиция е нестабилна - за 1,5 г. скандал след скандал

- Г-н Паргов, руският патриарх Кирил си тръгна огорчен от политическото говорене у нас за ролята на Русия и на другите народи в Освобождението. Имаха ли основание критиките му?

- Визитата на патриарх Кирил за честванията на 140 г. от Освобождението беше много силен сигнал по отношение на православната общност и на славянския елемент. Това е нещо, което не трябва да забравяме, въпреки че сме част от ЕС и често се опитват да сблъскат цивилизационно западно-европейската общност със славянската с център Русия.

За съжаление, този 3 март беше силно политически употребен. Има хора, които искат да попречат на нормалните българо-руски отношения и които тиражираха тези, които противоречат на историческата истина, като говорят за окупационна война. Това е гледната точка на десните след 1989 г. Но това е освободителна война и тя е руско-турска. Тя не е нито финландско-турска, нито румънско-турска. Да, в рамките на руските многонационални войски е имало представители и на други народи. Но споменаването на тези бойци не омаловажава основния факт, че Русия стои начело и рискува много, заради което заслужава уважение и поклон.

- Прав ли е тогава патриарх Кирил да се сърди и критикува българските политици, включително и президента?

- Не бих казал, че патриархът се е разсърдил. И не приемам думите му като критика. Президентът беше един от малкото, които заедно с патриарха получиха овации на Шипка. За словото си, за държавническото си поведение. А това, че той отбеляза и присъствието на други народности в многонационалната руска армия, не мисля, че трябва да става обект на критика и сблъсък.

- Валери Симеонов нарече руския патриарх “второразрядно ченге на КГБ”, което взриви дори отношенията му с партньорите от “Атака” и ВМРО. Как ще коментирате?

- Това е поредният голям гаф на Симеонов по пътя му към безчестието и падението.

- Ще му вземе ли този гаф главата?

- Той самият ще си вземе главата. Върви в тази посока с необмисленото си поведение и самозабравянето си в ролята, в която е влязъл.

- Очаквате ли промени в кабинета, при които Симеонов да изхвърчи?

- Напомня ми за министъра на финансите Дянков, който щеше да пляска Русия, за Плевнелиев, който размахваше пръст на Русия - къде са тези хора сега?

- Като говорите за Русия, ми напомнихте за изказване на Цветан Цветанов, който обвини БСП, че иска да излезем от ЕС и да направим евразийски съюз. Има ли право?

- Ако с Цветанов някой е водил разговори за евразийски съюз… Не съм чул в БСП да се повдига официално тази тема. Той изопачава едно предложение на нашия коалиционен партньор от комунистическата партия. Колегата Паунов предложи да се направи референдум за мястото на България в ЕС и за това дали хората са доволни от това, което получават от членството. Защото това да си част от такава общност, споделяйки общи ценности и проблеми, означава да не те третират като втора ръка човек, като периферия. А виждаме, че в не едно или две действия си проличава този двоен аршин. Да вземем например качеството на храните.

- Но не искате излизане на България от ЕС, така ли?

- БСП официално има своя доказан принос към европейската идея и влизането ни в ЕС. Ще напомня, че през 1996 г. правителството на Жан Виденов с външен министър Георги Пирински стартира процеса по присъединяване. На 1 януари 2007 г., когато официално станахме член на ЕС, премиер беше Сергей Станишев. По-безспорно от това не може да бъде. И сега, години по-късно, когато поставяме въпроса за ползите от това членство, това не бива да се тълкува като обръщане на посоката. А по-скоро като равносметка и търсене на решения в рамките на ЕС.

- Участвахте в протеста за ЧЕЗ. Така ли ще сваляте правителството, както ви заподозряха от ГЕРБ?

- Ние подкрепихме протеста. Ще ви напомня, че Борисов очакваше да има не повече от 300 човека, а имаше 5 пъти по 300. Хора, не само членове на БСП, на които им е писнало от политиката на това правителство. Това е поредна сигнална лампичка. Следващия протест ще го направим след 17 ч, защото много хора са на работа през деня.

- Кога ще е той?

- Чакаме резултатите от Чехия. Но тук е мястото да задам един въпрос – кой и на какво основание упълномощи Гинка Върбакова да представя позицията на държавата България в Чехия пред ЧЕЗ. Имаше ли заседание на правителството, на което се взе решение, че упълномощава новия купувач? Или имаше решение на парламента? Ако се върнем 1 г. назад, когато сделката започваше, тогава Корнелия Нинова и БСП, на висок глас в предизборната кампания казаха - държавата трябва да си върне част от ЧЕЗ. Борисов, ако искаше държавата да участва, можеше още тогава да го обяви, да предприеме действия и да стартира процедура публично. И щеше да получи голямо одобрение. Очевидно сега, притиснат от обстоятелствата, търси авариен изход.

- След като преговорите са се водили в продължение на година, защо чак сега БСП поставя този въпрос? Дори бяхте обвинени, че яхвате вълната, за да правите опити за сваляне на кабинета.

- Ние казахме - ако БСП спечели изборите, държавата ще участва в покупката на ЧЕЗ на пазарен принцип заедно с другите желаещи кандидати. Когато една държава се състезава с частни субекти, тя има своите предимства, включително и финансови.

- Доколко тази сделка ще разклати правителството?

- Ако се вгледаме в този скандал и в ситуацията - всички бяха много изненадани, дори представители от ГЕРБ. Никой от факторите там, дори в енергетиката, не даде вид, че е бил наясно. Даже някои обявиха, че това е фалшива новина. За всички беше учудващо, че това е новият купувач, когото никой не познаваше.

Другите партии също реагираха нееднозначно. ДПС каза, че започва поход към властта, т.е. и те не одобриха. Второ, те казаха, че се готвят за избори. И трето, те се противопоставиха на това държавата да купи 34% от Гинка Върбакова. Но не са казали, че имат нещо против държавата да притежава 67% от ЧЕЗ. Казвам това, защото понякога трябва да се чете между редовете. Т.е. ДПС каза - ние сме против, тъй като не сме наясно с цялата тази игра с влизането на държавата. Ако държавата участва и си върне по-голямата част от ЧЕЗ, това ще спечели доверието и на обикновения българин.

- Този скандал може ли да доведе до предсрочни избори? Борисов заподозря, че някой се опитва да повтори сценария от 2013 г. А и в коалицията има напрежение - дори вътре между самите патриоти…

- Все по-често чуваме, че тази коалиционна конфигурация е нестабилна. И заради изцепките на Валери Симеонов, и поради вътрешните неразбирателства на патриотите. И поради непрекъснатите скандали, с които е осеян пътят на това правителство досега. Скандал след скандал, проблем след проблем, съмнение след съмнение… Градусът на недоверие се покачва.

Има нещо много симптоматично в това, което се случва. В последната една година хората са готови да протестират за какво ли не - от проблема с тяхната улица, с физкултурния салон или плувния басейн в кварталното училище до проблема с техния съсед, който е разследван дали умишлено, или не е убил крадец. Или други по-големи въпроси като казуса Пирин. Т.е. нещо се случва в обществото, напрежението расте. Представете си тенджера под налягане, която бълбука. Има голяма вероятност в един момент да стане взрив. Това не е добре за държавата, нито за икономиката. Но за съжаление това зависи не от нас, а от управляващите. А ние като опозиция няма как да спестяваме критиките, защото целта ни е да покажем алтернатива, която хората да предпочетат на избори, било то и предсрочни.

- Говорехте, че предсрочни избори ще има след края на председателството?

- Това е най-често споменаваната развръзка, за да се даде възможност за успокояване на напрежението в обществото. Най-вече от гледна точка на доверието, което намалява. Вижте отношението към парламента и правосъдната система. Най-високият рейтинг е на президента и на църквата.

- Говорите за алтернатива, но такава не се чува. Политическият дебат слезе на едно друго ниво - на личните нападки, грубия тон.

- Определено този подход няма да доведе до нищо добро за България. Затова и в рамките на Софийската организация на БСП правим експертни групи и дискусии по политики и проблеми, търсейки алтернативни решения. Защото хората се умориха от тази агресия, започнаха да се отвращават. Все по-често чувам репликата: У дома е забранено да се гледат новини. Което е симптом, че политическият процес не върви в правилна посока. Това допълнително нагнетява напрежение и отвращение. И затова алтернативата трябва да бъде базирана на експертния подход, облечена в политическо говорене. Ако иска да вземе властта, БСП трябва да работи ежедневно на предизборни релси. Защото вероятността да ги спечелим не е толкова ясна и категорична.

- Предсрочни избори не ви гарантират автоматично идване на власт, така ли?

- За съжаление политическият процес вече не е такъв и махалото не се връща автоматично отдясно наляво. Това е част от тенденция в цяла Европа. Някъде левите партии изчезнаха - Полша, на други места вече са доста назад, въпреки че са били доскоро управляващи - Италия. Появяват се нови формации - популистки и антиевропейски. Това е пряка заплаха за бъдещето на европейската идея и на ЕС като такъв.

- Какви са отношенията на БСП с ПЕС след напрежението, което се създаде между Корнелия Нинова и Сергей Станишев по повод на Истанбулската конвенция?

- Нямам преки наблюдения и не мога да коментирам. Но немалко наши представители участват в различни форуми на ПЕС, имаме постоянно делегации в ЕП. Не мисля, че отношенията са толкова влошени заради дебатите “за” и “против” Истанбулската конвенция, колкото се прави опит да се раздухат. Това е част от сценария на ГЕРБ да отмести фокуса на внимание от себе си.

- Под въпрос ли е мястото на Станишев в листата ви за следващите европейски избори догодина?

- Не мисля, че случилото се би поставило под въпрос мястото му в БСП. Това, което ще кажа, не е за негово оправдание - като лидер на ПЕС той няма как да не отчита мнението и на другите партии. Това, че в родината му партията има различно мнение, не означава, че той трябва да се съобрази с тази позиция. Той действа като лидер на ПЕС, където има представители на още над 20 държави, някои с по 2-3 партии. Но това не е основание той да не бъде в листата за евродепутати, ако бъде издигнат. Тъй като процесът на номинации тръгва от долу на горе. За разлика от ГЕРБ ние не спускаме кандидатите си от върха на партията, а ги издигаме от долу, събирайки подкрепата на членове и симпатизанти. Ако Станишев получи тази подкрепа, не виждам причина ръководството да се противопостави на мнението на хората.

- Стабилно ли стои Нинова начело на БСП в момента?

- На този етап не виждам притеснения за нея.

- Докъде стигнахте с кандидата си за кмет на София, ясен ли е вече?

- Започнахме работа паралелно по всички кандидати и вече имаме ясни имена по места - по райони и села, в които работим усилено. Същото правим и с потенциалните кандидатури за кмет на София. Част от тях са доста видими и са около нас. Търсим и други опции и стъпваме на различни проучвания и фокус групи.

- Подскажете някое име...

- Не са само мъже, има и жени. Можем да ги търсим и в депутатската, и в общинската група. И в национален план.

- Определихте ли какъв ще е - инженер, IT специалист, мениджър?

- Това са първите нагласи и насоки. И вече има хора, които отговарят на този профил. Някои са с по-богат политически опит, други с по-малък, но пък догодина това може да бъде преценено като по-подходящо, съобразно политическата ситуация тогава.

- Заговори се за Георги Свиленски например?

- Коментира се и неговото име. Чувам и това на Елена Йончева. Разговаряме с членовете и търсим максимална подкрепа за кандидата ни независимо дали е част от партията, или не. Но на този етап външната кандидатура се очертава като по-успешна.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/


55713