Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / КОЙ намазва яко от „...
КОЙ намазва яко от „Хемус“? (ОБНОВЕНО)

КОЙ намазва яко от „Хемус“? (ОБНОВЕНО)Информационен сайт „ДНЕС“

 

Онези - 1.35 млрд. лв., които правителството отпусна в 12 без 5 преди Нова година за построяването на 134 км на АМ  „Хемус“ официално бяха харизани на държавната фирма "Автомагистрали". 

Ей, така. Красиво и изящно! Без обществена поръчка! Без въпросната фирма да има нужния опит и ресурс да изпълнява такива мащабни проекти...

Но пък това е една „законна“ възможност парите да се изхарчат... и преразпределят законно. Контрол върху "Автомагистрали" упражнява едноличният собственик на капитала - Министерството на регионалното развитие! Баш българска му работа! Контрол на контрола..., ама хем ние си ги саморазпределяме парите, хем ние си се самоконтролираме!? Или по нашенски казано – пладнешки обир.

Добре известно е, че магистралите и пътищата са любима хапка за „Градителите на България“. Още по-ясно е, че от изстрадалата магистрала „Хемус“ до края на мандата на „Борисов 3“ (ако го изкара), ще бъдат има-няма построени само 75 км... Но пък активите от проекта за управляващата партия са колосални.

От една страна PR-пушилката пред електората, как най-после Бойко Борисов ще завърши делото на Тодор Живков. Да припомним, че магистралата е била започната през далечната 1974 година. Средностатистическият българин най-после ще стигне до Варна като бял човек. Обещанията са хубава работа, но... истината е в парите. За тези 1.35 млрд. иде реч. Нашите левове! На данъкоплатеца!

Схемата е измисена. Това са много пари и те ще отидат уж в държавната кошничка, чрез държавната „Автомагистрали“. Но понеже тази фирма няма как да се справи, тя ще трябва да си избере подизпълнители. Матрьошки в матрьошката. И така хоп парите ще отидат при правилните хора и фирми. Знаят се имената на големите печеливши, макар, че от АПИ отричат, че ще има такива.

Обаче, няма нищо случайно, когато става дума за неслучайните и вечните любимци на всяка власт – Главболгарстрой, "Хидрострой", "Пътстрой 92" и "Трейс груп", „Джи Пи Груп“... Какво е интересно за тези фирми? Ами обират тлъстите обществени поръчки и индиректно са свързани не с кой да е, а с Делян Пеевски.

„Експресното възлагане“ на поръчка по Коледа получи и любимата на всяка власт, още от Костово време – ГБС /"Главболгарстрой"/. На сметката на фамилия Пешови, АПИ записа далавера за близо 500 млн. лв. Става дума за изграждането на 17 км от новата магистрала "Европа", за построяването на нови 6 км от Южната дъга на Околовръстното шосе и за тунел "Железница" от магистрала "Струма".

Не се губи време. Доста притеснително става, когато се разпределят левове на километри... А то по стара традиция сметката винаги излиза по-голяма! И се додава, додава...

Както се тресе държавата... И избори се задават! Трябва някои хора да си постелят... асфалт, от „златния“, който чини милиони...

И да не забравим, че трябва да благодарим на хората в Парламента за уникалния Закон за обществени поръчки. Там ясно си ни е казано, че държавно или общинско дружество няма нужда да се явява на търг, но може безпроблемно да наема подизпълнители.

И всичко е точно. Бъдете сигурни, че няма да видите протестиращи самосвали и багери по Цариградско шосе... Те си свършиха работата. Попротестираха, повикаха, поснимаха ги за някоя и друга телевизия и... парите потекоха като Ниагарския водопад! Та и затова притчата „Хемус“ е много показателна за България! И за мафиотско-клановото управление на държавата и едноличното разпределение на финансовия ресурс. 

 

ВИДЕО

Image result for Хемус  Ð›ÑŽÐ±Ð¸Ð¼Ñ†Ð¸Ñ‚е на всички партии и управления >> ГБС с голям шлем за половин милиард по Коледа

Related image 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Официално! Държавна компания без търг ще строи „Хемус“

Сянката на Пеевски легна върху строителството на магистрала „Хемус“

БСП поиска договора за строителство на магистрала "Хемус"

Любимците на всички партии и управления >> ГБС с голям шлем за половин милиард по Коледа

През 2019 г. ще се строят нови пътища за близо 1 млрд. лв.

 


86743