Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Кой се страхува от С...
Кой се страхува от Слави Трифонов?

Кой се страхува от Слави Трифонов?Коментар на Вихър Бойчев

 

В жежкото лято, изпълнено с празнодумия и бездействие, един фин и странен политически страх витае сред нашите държавници и политици. Страх, който тук-там се промъква в думите на властимащи, управленци и опозиция, и който бавно, но неумолимо се превръща в ужас от неясното  бъдещето. Страхът от потъналия в дълбоко мълчание Слави Трифонов.

За близо две години Трифонов постигна нещо, което не се е случвало досега на политическата сцена - обедини българите в една кауза. Едва ли има човек, който да не знае фактите - на 6 ноември 2016 г. 3,5 млн. българи гласуваха на националното допитване, 3 млн. казаха "ДА". Референдумът обаче все още не е приет, въпреки обещанията на ГЕРБ, а Слави още не е изпълнил заканата си - "каквото повикало, такова се обадило" и „на зла круша - зъл прът“ За разлика от политиците обаче той държи на думата си. Показа го през тези вече близо две години. Всяко негово действие, всяка дума бяха изпълнение на онова, което обеща - да направи така, че гласът на хората да бъде чут. А както е по закон. И сега ще го направи, няма съмнение. Въпрос на време.

Именно мълчанието му в момента е изглежда най-големият кошмар за българските политици. Те очевидно не са наясно със следващите действия на Слави, който се превърна в символ на промяната, на прочистването на системата, на новото начало. А това не работи нито за ГЕРБ, нито за БСП, нито за патриотите. За никой от статуквото не работи.

1. ГЕРБ. Борисов и компания знаят, че ако Слави направи и крачка към политиката с техния продънен и изхабен проект е свършено. Кралят-слънце отдавна премина границата на търпението и народът вече изпитва почти същата неприязън към него, както към работодателят му преди 1989 г. ГЕРБ лети със силна скорост към дъното, а появата на Слави като ли, че  ускорява процеса. За три мандата избраният от статуквото Борисов доказа, че е напълно некомпетентен да застане начело на държавата. Той така и не се справи с корупцията, провали се със съдебната реформа и борбата с престъпността, забатачи здравеопазването и образованието...

2. БСП. Зависимата от ГЕРБ бивша седесарка  и протеже на Костов Корнелия Нинова си вкара огромен автогол като ту подкрепяше, ту не подкрепяше референдума. Между първия и втория тур на президентските избори тя беше твърдо ЗА исканията на хората, но след това "размисли" и обяви, че е за смесената система! Така типично и по комунистически се отметна и не подкрепи националното допитване. Нещо повече предложи нов, куц законопроект за мажоритарния вот. След провала на предсрочните избори през март левицата сякаш загуби зъбите си и се превърна в това, на което опонентите ѝ подигравателно я оприличават – трепереща столетница - патерица на ГЕРБ. БСП доказа и, че „новите“ лица са добре забравени стари, а обещанията им не струват и пукната пара. В случай, че на сцената се появи нов политически субект, то левите едва ли ще съберат и 30 депутати.

3. ДПС. Партията на Доган от години играе ролята на балансьор и шикозно подкрепяща Борисов срещу куп облаги. Елита и членовете на ДПС така са се оплели с ГЕРБ, БСП и кой ли още не, че всяка промяна на системата би сринала удобното им статукво  и играта на опозиция.

4. ПАТРеОтите. Дори и без Слави да се появи на политическата сцена, Симеонов, Сидеров и Каракачанов са бита и вече изтъргувана от Борисов карта. Те направиха няколко огромни грешки само за 4-5 месеца и няма връщане назад. ПатрЕотите се забъркаха в нацистки скандали, корупционни схеми, доказаха, че не изпълняват обещанията си (само да припомним преди изборите патрЕотите обещаваха 300 лева пенсия и в края на краищата се оказа, че са се договорили за 200). В същото време  Валери Симеонов си намери ново амплоа и усърдно и  денонощно изпълнява куп прищевки на Борисов и измести Волен Сидеров от завоюваното години наред челно място като изтривалка N.1 на България.

5. ВОЛЯ. Слави е пълната противоположност на Марешки. Аптекарят успя да събере някой и друг глас само чрез протестния вот на хората срещу ГЕРБ. Сега Борисов предпочете да  разбие партията и бизнеса  му, за да си осигури допълнителен резервоар от гласове в Народното събрание, ако т.нар. патриоти се отметнат от коалиционното споразумение. Той очевидно не иска да си партнира пряко с бензинджията-аптекар. Липсата на алтернатива на управляващите дадоха някой и друг депутат на Воля. При появата на Слави обаче бързо ще обърне нещата и при евентуални следващи предсрочни избори бензинджията не само, че няма да влезе в Народното събрание, но може и да гледа бизнеса си зад решетките на някой затвор.

По всичко личи, че всеки един политически субект в момента има защо да се страхува от Трифонов или от появата на друг, нов политически играч. Няма съмнение, че политическите лидери ще прекарат доста напрегнато, неясно и мъчително лято. В очакване.

Нищо чудно, че през последните седмици отново се задейства манипулативната машина срещу Слави. Посегнаха на най-ценното - здравето. Във всички гнусни, продажни издания се разпространи новината, че Слави е болен. Умира. Истински абсурд. Що за човек си, за да поставяш диагноза "рак" и "убиеш" човек със зловредните си публикации. Слави отговори подобаващо на ужасяващите слухове. Тази атака бе поредното доказателство, че Трифонов е заплаха.

А през есента може би ще дойде време за отговори. Отговори, които няма да им харесат. Отговори на въпроси не само от Слави, но и от цяла България - онези, които останаха и онези, които напуснаха Родината заради безразсъдните, бездарни и скапани управления на всички партии. Вече 27 години

 

 


32428