Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Кой всъщност „сготви...
Кой всъщност „сготви” Борисов?

Кой всъщност „сготви” Борисов?Отговор на вчерашната изнервеност на премиера Бойко Борисов днес ненадейно даде Движението за права и свободи. На третия месец от антиправителствените протести и след обстрелване на централата й с яйца, от партията на Ахмед Доган констатираха, че гражданското общество се е събудило и прогнозираха избори до два месеца. Както се изрази един дългогодишен наблюдател на ставащото в страната – обикновено очакванията на ДПС граничат с ясновидство. 

 

Същевременно от движението продължават да държат на експертно правителство, което би трябвало да успокои и разреши политическата криза, настъпила след здравната и икономическата. С настояването пък за оставките на правителството, на президента и на председателя на парламента Цвета Караянчева, ДПС сякаш дава сигнал, че времето на този кабинет вече е изтекло и е време за друг тип управление – на националното съгласие или спасение, както те го наричат. Тук държавният глава се слага в кюпа, като един от основните участници в тази политическа криза, а и като противник на главния прокурор Иван Гешев, на когото единствено не се иска оставката. 

 

Вероятно политическият часовник отброява последните секунди от властването на Борисов. И той го знае. Затова вчера така стръвно се нахвърли върху президента Румен Радев – единствения, с когото не успя някак си да се договори, да се спазари.

  

След като мълча повече от два месеца, неглижираше и отричаше, Борисов ни в клин, ни в ръкав обвини президента и най-приближените му хора, че му пратили „една прекрасна госпожа”, която била направила снимките в спалнята му. „Коварно, неговите хора, най-близкото му обкръжение, на жаргон казано "ме сготвиха" по един много, много елементарен начин. С една прекрасна госпожа, която дойде и нащрака в мое отсъствие всички тези работи. Като ченгеджийска операция я направиха фантастично. Шапка им свалям и неслучайно само той го повтаря”, заяви Борисов. Според него отсъствието му в кадрите било показателно за манипулация. „Ако примерно е имало пари, ама нали кой държи и злато, и пари, и диаманти в едно чекмедже, след като касата всички знаят, които са живеели там и аз съм я заварил тази каса, е пред вратата. Точно пред вратата”, каза още министър председателят.

  

С този гейзер от неадекватни обвинения Борисов де факто призна автентичността и на снимките, и на записите, за чиято експертиза прокуратурата се помайва вече месеци наред.

 

 Поведението му много напомня за един друг случай през 2013-та, когато пак площадите бяха пълни с гневни хора, а той беше уплашен за властта си. Тогава от висотата на парламентарната трибуна съобщи, че Доган го е „поръчал”, защото му завиждал. Никой не възприе сериозно твърденията на Борисов, а съответните служби деликатно го опровергаха. Всъщност и тогава, и сега Бойко Борисов много добре знае за какво става въпрос, но или го е страх, или не може да каже. Затова прехвърля вината върху нечия чужда глава, по възможност по-далече от истинската следа.

 

 Той е абсолютно наясно коя е госпожата, направила снимките, защото лично я е пуснал в спалнята си. А неговите лични гости са на специален режим и не се записват в книгите на НСО. Наясно е и кой я пратил и защо. Знае, че този някой го рекетира и за какво. Знае и какви ангажименти към кого е поемал.

 

 И понеже е много уплашен, не знае какво да прави, яд го е на президента и в паниката си стовари върху него всички обвинения, смятайки, че по този начин ще отклони вниманието от собствените си действия и лъжи. Разбира се, тези му приказки предизвикаха вълна от присмех и подигравки в социалните мрежи. Дори се направиха предположения коя е госпожата и тя съвсем не е свързана със сградата на „Дондуков” 2, а с едни други среди, някои от тях намиращи се в момента извън България.

  

Очевидно, задкулисието, което дърпа конците на премиера, вече му е намерило заместник, но не е никак сигурно, че той ще получи гаранции за себе си и именно това го подлудява. С всеки изминал ден, поведението на Борисов става все по-неадекватно, меко казано. От два и половина месеца той не е стъпвал на работното си място в Министерския съвет, включва се само във Фейсбук от джипката с едни и същи рецитации за колосалните успехи на това правителство, с опити за маргинализация на протестите и с изтъркани заклинания срещу политическите си противници. По този начин Борисов удължава агонията на вече сдалото багажа управление, но не само че нищо не печели от това, а напротив – неприязънта към него расте и като нищо може да го прати на историческото бунище заедно с партията му.

 

Елизабет Дафинова

Източник: https://www.banker.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Борисов сам си призна за записите! >> Шапка им свалям, коварно ме сготвиха, една прекрасна госпожа дойде и нащрака в мое отсъствие

Владо Береану пред Фрог: Борисов се страхува от разследване и затвор. Теориите му са абсурдни

Осман Октай пред Фрог: Борисов обвини президента за фотографиите. Призна, че записите и снимките са автентични

Българският премиер говори небивалици... или още малко за „Говорещият от джипката и услужливите медии"

Борисов май кляка на предложението на ДПС за експертен кабинет: Той устройва най-много ГЕРБ

Борисов и прекрасната госпожа Х.

Фракцията ПИСАТЕЛИ-ГЕРБ започва битова сага за Прекрасната госпожа

Отворено писмо: Скъпи г-н Каскет, открий ”прекрасната госпожа”. Ти можеш!

"Дроне, дроне, Радев ли те прати..."

Иван Бакалов: Клатят се с всичка сила. Само в главата на Борисов няма проблем

Не знам, какви хора са тия, дето взимат Борисов насериозно като премиер?

 

 

 

 

 


137635