Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Компетентно мнение >> Брокери изчислиха: Имотът на арестувания кмет Ральо Ралев му носи над милион (СНИМКИ)

Компетентно мнение >> Брокери изчислиха: Имотът на арестувания кмет Ральо Ралев му носи над милион (СНИМКИ)Един милион лева, че и много повече може да спечели родата на арестувания кмет на "Северен" Ральо Ралев от имота, който е придобил чрез заменка баща му зад новата сграда на ПУ на булевард "България". Това изчислиха пловдивски брокери.

 

КРАЙ НА МЪЛЧАНИЕТО: Проговори арестуваният с кмета Ральо Ралев бизнесмен

Имам договор със Здравко Ангелов, мисля че така се...

на 03.06.2019

Само преди три месеца родителите на райкмета са станали собственици на терен от 1063 кв. м, като са го получили срещу стар апартамент от 64 кв. м, придобит на публичен търг, на улица "Ян Хус“ 3 в квартал "Захарна фабрика". По този начин 71-годишният баща на районния кмет се е сдобил изключително евтино с терена от над 1 декар зад Окръжна болница, пише "Марица".

Имотът е добър като локация и на пръв поглед не изглежда особено атрактивен за инвестиция - така брокери от агенциите коментират сделката. Аргументът им е, че територията е необработена и в нея няма изградена инфраструктура. В дългосрочен план обаче всичко изглежда много изгодно, особено ако собственикът планира да го застроява поне след 4-5 години, когато ситуацията в района ще се промени драстично.

Очаква се това да стане след реализацията на новия булевард "Северен”, който тръгва от моста на Адата и през "Брезовско шосе” ще стига до КАТ при Руския пазар. Тогава вероятно ще се изградят много нови локални трасета и цените на имотите в района ще скочат, прогнозират брокери.

На този етап няма инвестиционен интерес и активности в терените зад ПУ, твърди и главният архитект на район "Северен” Михаил Богданов. И допълни, че зоната е предназначена за нискоетажно, предимно жилищно строителство - застрояване до 10 метра - според действащите устройствени планове.

Според анализатори на пазара локацията обаче изглежда атрактивна. Теренът се намира в близост до Окръжна болница и попада зад новата сграда на ПУ, спортната зала на университета и общежитията му. В момента на място се виждат само стари постройки, както и няколко малки къщи с дворчета.

 

НОВИ НЕВОЛИ: Байрям Солак съди кмета на "Северен" Ральо Ралев заради паркинг

Нови неволи върху задържания за искане на подкуп кмет на...

на 06.06.2019

Дори при днешния тренд в цените на имотите теренът, с който се е сдобила родата на Ралев, не е за изпускане. Подобни парцели вървят по 40-50 евро/кв. м. Така, без да влага пари в терена, а това са поне 40-50 хиляди евро, понеже го е придобил чрез заменка, кметът може да очаква печалба между 500 000 и 750 000 евро. 

"В парцел от 1000 квадрата могат да се застроят приблизително 500 кв. м (ЗП). При разешеното в зоната ниско застрояване до 10 метра, това означава малка кооперация - три етажа с мансарда - с общо РЗП около 1500 кв. м. В тази квадратура могат да се построят 10-15 апартамента по 100 квадрата”, изчисляват брокери. Ако родата на Ралев не строи лично, а даде терена за строеж срещу обезщетение, ще получи поне 3-4 апартамента, гаражи и магазини в новата сграда. При средни цени на жилищата в периферията на града около 500-600 евро/кв. м сметките показват печалба от над 1 милион лева.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://pik.bg/

 


102604