Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Концесията на летище...
Концесията на летище София* >> Депутатите посякоха мераците на БСП за промените в Закона за концесиите

Концесията на летище София* >> Депутатите посякоха мераците на БСП за промените в Закона за концесиитеПарламентът отхвърли промените в Закона за концесиите, внесени от ПГ на БСП, предаде „Фокус“. „За“ гласуваха 88 народни представители, „против“ бяха 73, а 40 се „въздържаха“. 

От БСП настояха да не се отдават на концесия търговските дружества с повече от 50% държавно участие в капитала. Тези дружества са включени в т.нар. забранителен списък по Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Според БСП отдаването на тези дружества на концесия за 35 години или повече създава предпоставки за компрометиране на целите, заради които те са в забранителния списък. От левицата възразяват Летище "София" да се отдава на концесия. 

На 27 юни кабинетът одобри решението на тогавашния транспортен министър Ивайло Московски за откриване на процедурата за определяне на концесионер на Летище "София". От левицата внесоха в парламента предложение концесията да се прекрати, но депутатите го отхвърлиха. Според БСП отдаването на концесия на летището е риск за националната сигурност. БСП внесоха сигнал и в Прокуратурата с настояване решението на МС за концесията да бъде отменено. Прокуратурата обаче прие, че не са налице основания да се намесва, защото решенията на МС по Закона за концесиите не подлежат на обжалване.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.blitz.bg/

 

"ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Достатъчно ли е?* >> Заради гафа на летището уволниха един служител, а други са с понижение и забележка

Другарски взаимоотношения* >> Спорът ГЕРБ-БСП по концесията на летище София стигна до "ти нормален ли си?"

Парламентът подкрепи отдаването на концесия на летище София (Снимки)

Концесията на летище София - 3,89 млрд. евро за 35 г., чакат турци, китайци, англичани и германци

Концесията на летище София* >> Граждани искат Съвет за национална сигурност при президента