Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Конфликт на интереси...
Конфликт на интереси отложи делото за мръсния въздух в София

Конфликт на интереси отложи делото за мръсния въздух в СофияИнформационен сайт „ДНЕС“

София е опасна и за здравето!

Въздухът е убийствено мръсен и става все по–мръсен, става все по-опасен... AirBG, но за властта и кметицата Фандъкова продължава да няма проблем.... Тях нищо не ги притеснява, защото работят и вземат мерки, с които стават само за смях и за... оставки.

А широко прокламираната акция на КАТ по залавяне на цапащи коли стана хит в социалните мрежи с установен един единствен автомобил нарушител. Но борбата на Фандъкова с фините прахови частици е безкомпромисна. София ще пропилее поне още година в анализи, съвещания и статистики, свързани с мръсния въздух, без да предприеме бързи и конкретни действия за справянето с проблема.

Ще чакаме прогнозата за времето и… някой да реши поредната управленска некадърност. Лошото е, че докато чакаме трябва и да дишаме! Макар и отрова...

 

Кои са мерките срещу мръсния въздух, които трябва да бъдат предприети незабавно?

 

******************************************************************************

 

Съдът предложи общината и внеслите жалбата граждани да се споразумеят 

Заведеното срещу Столична община гражданско дела заради прекомерното замърсяване на въздуха на София бе отложено за 11 май. Причината е, че един от експертите - доц. Нели Громкова, изготвила заключение за оценка за ефективността на мерките на Столичната община, е работила по програмата на кметството за управление на въздуха.

Делото бе заведено от граждани и неправителствената организация "Група за чист въздух" с колективен иск срещу общината заради редовното превишаване на нормите за замърсяване на въздуха в София. На заседанието в понеделник техните адвокати оспориха експертиза за ефекта от прилаганите от общината мерки за чистото на въздуха.

"Но едно от вещите лица е било част от екипа, изготвил въпросната програма и би било неуместно, дори невъзможно този експерт да дава оценка на своята работа", посочи адвокат Димо Господинов. Протестът доведе до отвод на Громкова и до 11 май трябва да бъде назначен друг експерт, който да е готов със заключението си.

Предстои изготвянето на нова комбинирана експертиза, която да каже адекватно ли са планирани мерките срещу мръсния въздух, имало ли е замърсяване, как са спазвани нормите за качество на въздуха в столицата и др.

Преди да назначи следваща дата за разглеждане на делото за мръсния въздух в София, съдът попита представителите на общината и на гражданското сдружение, завело процеса, дали имат готовност за споразумение.

"Аз лично не виждам пречка да се направи предложение за споразумение, но тогава влизаме в детайлите. А детайлите понякога могат да бъдат препъникамък. Ще обсъдим съдържанието на мерките и дали те могат да доведат до подобряване на качеството на атмосферния въздух", коментира Коджабашев, цитиран от изданието "Дневник".

Адвокат Господинов обясни, че ако има желание от страна на Столичната община, инициативата трябва да дойде от тяхна страна. А съдържанието може да бъде обсъждано допълнително. По думите му местната власт в София е избрана още веднъж на последните избори с много ясен мандат за мерки за справяне с мръсния въздух.

"За мен това означава две неща. Първо, че до този момент явно не са били предприети достатъчно мерки, което е и предметът на нашия иск. Второто е, че имат някакъв конкретен план, който могат да предложат и да се види", обясни адвокат Господинов.

На въпрос докъде е стигнало изпълнението на привременните мерки, които съдът наложи още през май месец миналата година, адвокат Господинов обясни, че Столичната община все още не е отчела тези мерки. "Ако за следващото заседание те не бъдат отчетени, ще повдигнем и този въпрос", добави още той.

Няма отчет за броя на измиванията, особено в условията на мека зима. Според справка, която правих в началото на януари – има пропуск да се отчете броя на инспекциите за влизането в дадена зона от София на автомобили с високи емисии", посочи адвокат Коджабашев. 

 

Източник:https://www.mediapool.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Катастрофата "Фандъкова" >> София е в световния топ 20 по мръсен въздух днес

Отново опасно мръсен въздух в София

Само толкова?! >> Европейската банка: Корупция, лоши пътища и мръсен въздух спъват България

Най-мръсен въздух дишат във Видин, Пловдив и София121768