Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Корнелия, ти за Бойк...
Корнелия, ти за Бойко ли работиш?

Корнелия, ти за Бойко ли работиш?Информационен сайт "ДНЕС"

 

Първият тур на местните избори приключи и резултатите вече са ясни. Мая Манолова и Йорданка Фандъкова отиват на балотаж. Разликата не е голяма и социолозите не дават категорична преднина за нито една от двете. Изненада за всички обаче бяха резултатите на кандидатите на „Да, България“ – Борислав Игнатов и Борис Бонев от „Спаси София“. Двамата общо заедно са събрали около 24% от гласовете на софиянци. Така колкото и да не му се иска на премиера Бойко Борисов да признае - София падна. И то от много високо.

Предстоящата седмица ще бъде изключително напрегната за Манолова и Фандъкова, защото те трябва да се преборят за симпатиите на двамата десни. Много от платените герберски социолози са категорични, че привържениците на Игнатов и Бонев ще гласуват за сегашната кметица, защото „тя е дясната кандидатура“. Те обаче забравят, че през последните 3 мандата Фандъкова толкова много се изложи, че дори отявлени демократи отказват да я подкрепят. 

Image result for игнатов и бонев 

Само да припомним, че през 2009 г. тя спечели убедително с близо 71% от гласовете на избирателите. Четири години по-късно все още беше на върха с близо 60%. Днес придворната дама на ГЕРБ се срина до 34%. Нито метрото, нито рязането на лентички успяха да убедят софиянци, че ГЕРБ работят за своите избиратели. Затова хората се обърнаха към Манолова. 36%, които Фандъкова взе на първи тур, едва ли ще се увеличат драстично следващата седмица. Това е твърдото ядро на ГЕРБ, което с всеки изминал ден се смалява.

 Image result for бойко борисов, местни избори 2019

Борисов и компания не могат да разчитат на други гласове, защото дори коалиционните им партньори - патриотите не изразиха категоричната си подкрепа за сегашната кметица. Нещо повече. В изявлението, което премиерът даде веднага след обявяване на резултатите в неделя, на въпрос:

- "Ще отидете ли лично да подкрепите вашия кандидат в София?", той ясно и категорично заяви: "Не".

Съвсем друга е ситуацията при Манолова. Тя никога не е крила своето минало, нито се е отричала от него. Беше едно от остриетата на БСП до момента, в който я избраха за омбудсман. През годините, през които се бори за правата на хората Мая драстично промени своето поведение. Тя насочи енергията си не към парламентарни дебати, а към оказване на помощ на най-нуждаещите си. Едва ли има човек, който ще отрече, че в тази си роля се справи брилянтно. Тя беше там, където хората я искаха и имаха нужда от нея. Не се поколеба да слезе в мина, да седне на поляната до децата с увреждания, да подаде ръка на изнурени шивачки. За всичките тези години Манолова ясно показа, че БСП вече не са нейната партия и тя работи за народа. Нещо повече - няколко пъти бившият омбудсман ясно подчерта, че не веднъж и два пъти съпартийците ѝ са ѝ подливали вода, когато е водела своите граждански битки. Днес Манолова вече не е БСП, въпреки усилията на Партията майка да се залепи за нея. Убедена, че може да помогне на повече хора бившият омбудсман се хвърли в битката за кмет на София. Манолова разбра, че партиите са без значение, че зависимосттите от ляво, от дясно, от Изток, от Запад може да доведе само до забавяне на прогреса. Русата фурия осъзна, че хората са тези, които трябва да слушаш, а не партийните функционери. Тя бе това, което всички ние чакахме – човек с политически опит, който обаче не се подчинява на политическото статукво. И затова спечели още на първи тур. И то не малко. След три години управление ГЕРБ са пуснали пипалата си навсякъде из общинските и държавни служби. А да се бориш с армията от чиновници не е лесна работа.

 

„Избрах да гласувам за промяната. Това е основната ми кауза в тази кампания - промяна на модела на управление на София.“ 

 

През предстоящата седмица Манолова има три основни задачи:

 

1. Да привлече десните гласоподаватели. Час от почитателите на Игнатов и Бонев по всяка вероятност няма да отидат да дадат своя вот на втория тур. Статистиката сочи, че за двамата са гласували „младите и красивите от Орлов мост“. Онази част обаче, която ще отиде до урните ще бъде изправена през тежък избор:

– Да гласуват за Фандъкова, която се провали напълно като кмет и доказа своята огромна зависимост към Борисов;

– Да гласуват за Мая Манолова, която категорично доказа, че е граждански кандидат и се е дистанцирала от партията майка

По всяка вероятност ще изберат второто. Младите демократични българи осъзнават, че ГЕРБ вече не са добрият избор. Партията се отдалечи и дискредитира драстично дясното политическо пространство, премиерът управлява по-скоро тоталитарно, отколкото демократично. Макар и бавно гражданското общество се заражда в София, а младите не търпят издънки като ремонта на "Графа" или бездействието по отношение на мръсния въздух. Голяма част от 24% на Игнатов и Бонев ще отидат при Манолова, за да накажат ГЕРБ.

 

2. Да се откъсне от ГЕРБерските атаки.

Макар и вяло ГЕРБ ще се постараят да вгорчат живота на Манолова къде открито с обиди, абсолютно неприемливи за един политик, къде със задкулисни сделки и обещания за пари. След последните парламентарни избори трите партриотични партии успяха да сключат добра финансова сделка с ГЕРБ, за да се сформира коалиция. Със сигурност сега и ВМРО и Атака и НФСБ ще се опитат да извият ръцете на Борисов.

 

3. Да се отърве от БСП.

Въпреки че Манолова се дистанцира от лявата партия, Корнелия Нинова и компания Паргов видяха в нея единствената възможност да сложат ръка на София. Историята показва, че столицата не е имала червен градоначалник от зората на демокрацията. Така Корнелия, никак недолюбвана от своите съпартийци, се вкопчи в бившия омбудсман с надеждата да извлече дивиденти.

 

 

Нежелана подкрепа.

Още в началото на своята кампания Манолова неколкократно заяви, че е граждански кандидат, ще продължи, макар и от друга позиция да работи за гражданите и ясно подчерта, че не иска отявлената и натрапчива подкрепа на БСП. Левицата обаче се постара да внуши на избирателите точно обратното. И без съмнение това бе една от причините Манолова да има по-слаб резултат от очакваното.

Заради узурпирането на Мая от БСП част от деклариралите симпатията си за независимия кандидат в хода на предизборната кампания се оттекоха към Борис Бонев...

Чрез "подкрепата“си за Мая БСП се опитаха да спасят поне час от своето достойнство и увехнал престиж.

Социалните анализатори в ляво играят двойна игра, чрез която се надяват да си вържат гащите и винаги да са в печеливша позиция:

 

 - Манолова печели с голяма преднина и БСП се залепят като пиявици са нея;

 

 - Фандъкова взема София. При този сценарий Корнелия може да подшушне на Бойко, че под нейна диктовка Партията-майка е саботирала Манолова като я е припознала за свой кандидат. Така лидерката на червените удря с един куршум два заека - веднъж отмъщава на старата си опонентка, втори път се слага на ГЕРБ и Борисов, за да извлече някакви облаги за пореден път.

 

Предстоящата седмица ще бъде решаваща и за двете кандидатки.

Фандъкова, която да обясни на своите избиратели защо се провали така драстично и иска 4-ти мандат.

Манолова, която ясно да се разграничи от БСП и да застане твърдо като граждански кандидат. Само в такъв случая тя ще може да разчита на подкрепата на „традиционно десните“, дали своя вот за "Да, България" и "Спаси София".

Какво ще се случи – другата неделя ще го покаже...

Но ако наистина ви е писнало да се примирявате с всичко около вас и с неспирните провали на сегашната кметица, то тогава алтернативата е само една. 

 

 

  

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА: 

Мая Манолова прие поканата на Фандъкова за дебат, но с условието да е очи в очи

За Фандъкова..., думите, делата и промяната

Дебатът по Нова: Мая Манолова разби модела на корупцията в управлението София!

Дебатът по БНТ: Мая Манолова с 30 секундно мълчание, в знак на солидарност с недопуснатия Борис Бонев (ОБНОВЕНО)

Фандъкова - една неуспяла русалка

Йорданка Фандъкова - самопризнание с усещане за обреченост 

Бавно настъпват >> Свободните над 9% на Борис Бонев ще се преразпределят на всички в общинския съвет в София 

 

 115667